Kamerlid Sander Loones (foto: Belga)

Uncategorized

Kamer vat debat over abortus in Grondwet nog niet aan: “Weinig respect voor ethische dossiers”

Wannes Neukermans

In de Kamercommissie Grondwet heeft de PS-fractie woensdag een verzoek ingeleid om een “inleidend verslag” op te stellen over de bescherming van het recht op abortus. Tot een debat over de eventuele verankering van de recht in de grondwet, kwam het woensdagmiddag nog niet. De Commissie heeft nog niet besloten om een inleidend verslag op te maken, enkel het verzoek werd ingeleid.

Naar aanleiding van de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het al dan niet toekennen van het recht op vrijwillige zwangerschapsafbreking voortaan aan de staten over te laten, spraken PS, MR, Open Vld en Ecolo-Groen zich de afgelopen dagen uit voor een verankering van het abortusrecht in de Belgische grondwet. PVDA steunt dat voorstel, al wil de extreemlinkse oppositiepartij in eerste instantie vooral inzetten op een versoepeling van de abortuswet. Een PS-wetsvoorstel daarover is al een hele tijd hangende in de Kamer, maar kwam na verzet van cd&v in de koelkast terecht in afwachting van een expertenrapport.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/06/moedig-hooggerechtshof-in-de-vs-herstelt-de-democratie/

Versoepeling abortuswetgeving

De PS-fractie wil dat er een “inleidend verslag” wordt opgemaakt over de bescherming van het recht op abortus. Dat voorstel is woensdag ingeleid in de Kamercommissie Grondwet. Het is de bedoeling om te bekijken hoe het abortusrecht eventueel in de Grondwet kan worden verankerd, zodat beide sporen – de grondwetswijziging en de versoepeling van de abortuswet – parallel kunnen worden bewandeld.

Veel concreter werd het woensdag echter nog niet. Zo is er geen timing afgesproken, noch een regeling van werkzaamheden met bijvoorbeeld hoorzittingen. Volgens Khalil Aouasti (PS) en Claire Hugon (Ecolo) was dat ook nog niet de bedoeling. “We willen de zaken goed aanpakken”, zei Hugon. Het inleidend verslag moet partijen toelaten na te denken over de kwestie.

Ook inhoudelijk werd woensdag nog niet gedebatteerd. Zo kwam er van bijvoorbeeld CD&V niemand tussen. Sander Loones (N-VA), Sofie Merckx (PVDA) en Sophie Rohonyi (DéFI) betreurden dat. Loones vond het jammer dat de Vivaldipartijen de Amerikaanse zaak gebruikten om te scoren in de media, maar “er in het parlement een circus van maakten”. Zeker op een ethisch dossier vond hij dat “de schande voorbij”.

“Dat deze regering weinig respect heeft voor het parlement, dat wisten we al”, zegt Loones. “Maar dat dat ook zo is voor ethische dossiers… Die Vivaldisten blijven elke dag meer verbazen.”

https://redactie.palnws.be/2022/06/vraag-van-de-week-wat-vindt-u-van-de-belgische-abortuswetgeving/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Kamer vat debat over abortus in Grondwet nog niet aan: “Weinig respect voor ethische dossiers””

  1. Wat is het grondrecht precies? Het recht om geen verantwoordelijkheid te nemen nadat je geslachtsgemeenschap had met iemand waarvan je denkt dat je beter kan dan hem om dan uiteindelijk tegen je 40ste te beseffen dat alle goede mannen bezet zijn? Een goede raad voor rechtse jongemannen hier, die meiden op uw datingmarkt anno 2022 hierboven vermeld, die hun emotionele bagage van op de carrousel te rijden zal enorm zijn tegen dat ze beseffen dat ze niet geschikt zijn voor carrière. Hun emotionele beschikbaarheid zal nihil zijn omdat ze dachten dat mannen op status en succes vallen net zoals waar ze zelf op zoek zijn en zichzelf saboteren. Daardoor zal hun hart zal al 1001 keer gebroken zijn. Ze werden geprogrammeerd door hun alleenstaande mama’s om te falen in hun relaties. Vrouwen saboteren mekaar en ze kunnen het niet helpen. Je wilt dus daten met meerdere jongedames en er eerlijk over zijn, plezier maken, romantiek beleven en veilig vrijen en wanneer er 1tje zegt dat ze van je houdt en je helemaal voor zichzelf wilt, en ze verdient je loyaliteit, DAN pas noem je het een relatie en laat je de andere meiden vallen zodat je vriendin weet dat je populair was, dat ze je voor zich heeft gewonnen en dat je zal wegwandelen zonder om te kijken wanneer ze je slecht behandelt. Da’s enige manier om een vrouwenhart te veroveren en er voor te zorgen dat je vriendin in je armen springt als je thuis komt en ze je 3x op een dag belt om te zeggen dat ze van je houdt. Alle andere opties leiden tot jij of zij die verderop alleenstaande ouderschap afwegen tegen abortus, een hoop drama en een verziekte maatschappij die liever nóg dieper zakt ipv jonge mannen te vertellen hoe het tij te keren. Hey, het is koud en langdradig en irritant, maar een maatschappij is stroomopwaarts van haar politiek.

  2. De enige kleine trofee van de tjeven gaat voor de bijl als dank voor het mogelijk maken van VIVALDI gedrocht! Net als Open Bld kunnen ze genieten van hun postjes, want het zullen hun laatste zijn!

Plaats een reactie

Delen