In de Kamercommissie Grondwet heeft de PS-fractie woensdag een verzoek ingeleid om een “inleidend verslag” op te stellen over de bescherming van het recht op abortus. Tot een debat over de eventuele verankering van de recht in de grondwet, kwam het woensdagmiddag nog niet. De Commissie heeft nog niet besloten om een inleidend verslag op te maken, enkel het verzoek werd ingeleid.
Naar aanleiding van de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het al dan niet toekennen van het recht op vrijwillige zwangerschapsafbreking voortaan aan de staten over te laten, spraken PS, MR, Open Vld en Ecolo-Groen zich de afgelopen dagen uit voor een verankering van het abortusrecht in de Belgische grondwet. PVDA steunt dat voorstel, al wil de extreemlinkse oppositiepartij in eerste instantie vooral inzetten op een versoepeling van de abortuswet. Een PS-wetsvoorstel daarover is al een hele tijd hangende in de Kamer, maar kwam na verzet van cd&v in de koelkast terecht in afwachting van een expertenrapport.
(Lees verder onder het artikel.)
Versoepeling abortuswetgeving
De PS-fractie wil dat er een “inleidend verslag” wordt opgemaakt over de bescherming van het recht op abortus. Dat voorstel is woensdag ingeleid in de Kamercommissie Grondwet. Het is de bedoeling om te bekijken hoe het abortusrecht eventueel in de Grondwet kan worden verankerd, zodat beide sporen – de grondwetswijziging en de versoepeling van de abortuswet – parallel kunnen worden bewandeld.
Veel concreter werd het woensdag echter nog niet. Zo is er geen timing afgesproken, noch een regeling van werkzaamheden met bijvoorbeeld hoorzittingen. Volgens Khalil Aouasti (PS) en Claire Hugon (Ecolo) was dat ook nog niet de bedoeling. “We willen de zaken goed aanpakken”, zei Hugon. Het inleidend verslag moet partijen toelaten na te denken over de kwestie.
Ook inhoudelijk werd woensdag nog niet gedebatteerd. Zo kwam er van bijvoorbeeld CD&V niemand tussen. Sander Loones (N-VA), Sofie Merckx (PVDA) en Sophie Rohonyi (DéFI) betreurden dat. Loones vond het jammer dat de Vivaldipartijen de Amerikaanse zaak gebruikten om te scoren in de media, maar “er in het parlement een circus van maakten”. Zeker op een ethisch dossier vond hij dat “de schande voorbij”.
“Dat deze regering weinig respect heeft voor het parlement, dat wisten we al”, zegt Loones. “Maar dat dat ook zo is voor ethische dossiers… Die Vivaldisten blijven elke dag meer verbazen.”