Katholiek onderwijs tevreden met vernietiging eindtermen: "Belangrijke uitspraak voor vrijheid van onderwijs"

Lieven Boeve. Photo News

Uncategorized

Katholieke onderwijskoepel tevreden met vernietiging eindtermen: “Belangrijke uitspraak voor vrijheid van onderwijs”

Belga Press Agency

In een eerste reactie op het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de nieuwe eindtermen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs vernietigde, toont Katholiek Onderwijs Vlaanderen zich tevreden. “We zijn over de hele lijn gevolgd”, verklaarde topman Lieven Boeve op een persconferentie in Brugge. “Voor de vrijheid van ons onderwijs is dit een belangrijke uitspraak”.

De koepel van het Katholiek Onderwijs trok begin vorig jaar naar het Grondwettelijk Hof om de nieuwe eindtermen in de tweede en derde graad te laten vernietigen. Het Hof vond aanvankelijk die vraag niet terecht waardoor de eindtermen in werking traden. Over de grond van de zaak kwam pas vandaag een uitspraak: het Katholiek Onderwijs krijgt over de hele lijn gelijk, een vernietiging dus van de nieuwe eindtermen.

Er moeten dus nieuwe eindtermen komen en daarvoor is er tijd tot 2025. Tot dan blijven de vernietigde eindtermen van kracht. Het Katholiek Onderwijs doet een aanbod om opnieuw aan de eindtermen te werken. Er moet over heel wat nagedacht worden, vindt Boeve: “We kunnen met dit arrest niet meer louter over versoberingen spreken, we hebben een goed nieuw format nodig. In elk geval moet er nu voldoende ruimte zijn voor scholen om eigenheid toe te voegen, ook leerkrachten moeten hun eigen inbreng kunnen hebben.”

Boeve betreurt dat het zover is gekomen. “Het is jammer dat we deze procedure hebben moeten doen. We hadden al heel vlug, nog voor de nieuwe eindtermen goedgekeurd werden in het parlement aan de alarmbel getrokken en de minister aangespoord om te versoberen.”

Kwaliteitsvol onderwijs als speerpunt

Ook al vond het Katholiek Onderwijs de eindtermen te uitgebreid en te sturend, toch moet kwaliteitsvol onderwijs een speerpunt blijven. “Wij zijn zeker niet tegen ambitieuze eindtermen, maar er moet voldoende tijd en ruimte zijn om ze te realiseren zodat we zoveel mogelijk leerlingen kunnen meenemen over de lat en ook de leerlingen zo goed mogelijk kunnen helpen die niet over de lat geraken”, zo besluit Boeve.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

26 gedachten over “Katholieke onderwijskoepel tevreden met vernietiging eindtermen: “Belangrijke uitspraak voor vrijheid van onderwijs””

  1. Het bevoogdend gedoe van de Staat, sensu largo, fnuikt bovendien ook onze Burgerlijke Vrijheden. Wat blijft er nog over van onze oorspronkelijke “Vrijheid van Meningsuiting” als we het dolle anti-Voorpost vonnis in Eerste Aanleg gepleegd door Mechelse activistische magistraten beschouwen ? Gelukkig heeft het gezond verstand van het Antwerps Hof van Beroep dit “politieke vonnis” uitgegomd, achteraf. Excessen kunnen zich herhalen vermits onze samenleving totaal geen vat heeft op wat sommigen binnen de magistratuur zich allemaal permitteren kunnen, al of niet politiek-benoemden, zonder rekenschap te moeten geven na arrest van “Beroep” !

  2. Waar moeit dat Grondwettelijk hof zich mee ?
    Staat dat in de grondwet ?
    Die eindtermen van het onderwijs, die terugdraaiende teller van de elektriciteit, enz.
    Ik hoor vanmiddag dat dat orgaan is opgericht om de bevoegdheden van het parlement te beknotten.
    Wie heeft dat beslist, georganiseerd en goedgekeurd.
    Leven wij in zulke democratie ?
    Weg met het Grondwettelijk hof, er is niets grondwettelijk aan. Activistische rechters en daar gepiloteerde politici, onbekwaam maar blijkbaar wel machtig.

  3. 1970 student aan hogeschool in Brussel .Wiskunde van assitent wisku´deprof U Brussel.Volop aan het prutsen met moderne wiskunde. Oordeel assistent: doe zo voort en slechts enkele uitzonderlijke leerlingen zuullennog iets van wiskunde kennen, de rest zal zelfs niet meer op de vingers kunnen tellen. Blijkbaar is er nog altijd nietsveranderd, enkele dikke nekken willen en zullen eer behalen, kost wat kost.Kwliteit onderwijs zal hun een zorg zijn. Na veel dramas werd moderne wiskunde grotendeels afgevoerd

  4. Inderdaad er werd in Mechelen een vonnis geveld tegen4 leden van Voorpost wegens een spandoek:Stop Islamisering met daarop foto’s van vrouwen met een hoofddoek., dit vonnis werd door het hof van Beroep in Antwerpen vernietigd omdat dit laatste zich onbevoegd verklaard heeft omdat het om een drukpersmisdrijf gaat dat enkel voor een Hof van Assisen behandeld kan worden.

  5. Het M decreet was de oorzaak van alle ellende. “Iedereen”, maar vooral deze die onze taal niet spraken en deze die leerachterstand hadden, moesten mee zijn en een diploma “krijgen”, niet meer “verdienen”. Op zich nobel, maar ten koste van alle anderen, zij die de taal wel spraken, maar vooral voor de leerlingen die iets in hun mars hadden en voorbestemd waren door te stromen. Jaar op jaar is zoals een zandkasteel het niveau van ons onderwijs weg gespoeld. Deze poging “eindtermen” is dan ook wel een soort anker om niet verder af te glijden maar hier wordt weer om politieke redenen de boel geblokkeerd. Weer door het “grondwettelijk hof”, groots in naam, klein in faam. Want het gaat niet over een clubje grijze rechters met veel ervaring, maar over een bende uitgespuwde politici van partijen die bewezen hebben geen enkele meerwaarde te betekenen voor ons land. Ik heb het moeilijk het springkonijn van NVA te huldigen maar hij heeft wel gelijk als hij onze jeugd en ons onderwijs de toekomstige motor van ons land noemt, in Vlaanderen maar ook in België. Zelfs de Steinerscholen geven ronduit toe dat het niet hun bedoeling is universitairen af te leveren, maar kinderen van andere scholen die wel de bedoeling hebben hun scholieren te laten doorstromen, zowel in een vak als aan de universiteit, moeten niet mee in het bad gesleurd worden en de laagste niveaus te aanvaarden als de norm. Het feit dat het “grondwettelijk hof” dit afschiet is dus een puur platte politieke afrekening, zonder maar enige vorm van visie naar de toekomst en naar onderwijs van een niveau dat internationaal hoog competitief is en het verschil zal maken voor ons land/regio. Net zoals veel zaken in dit land, energiebeleid-justitie-sociale zekerheid-economie…, moet alles genivelleerd worden tot het minimum (meestal enkel om politiek correct te blijven) en drijven we meer en meer af naar een ontwikkelingsland. We dwalen nu al bij de onderkant van de EU op alle vlakken, behalve op belastingen waar we bij uitstek numero-uno zijn, moeten we dat echt ook op wereldvlak worden, met dank aan onze huidige generatie politici, die dan nog zo laf zijn onze kinderen hun onderwijs hiervoor op te offeren?

Plaats een reactie

Delen