King Philippe - Filip of Belgium delivers a speech at a ceremony at the Esplanade of the 'Palais du Peuple', in Kinshasa, during an official visit of the Belgian Royal couple to the Democratic Republic of Congo, Wednesday 08 June 2022. The Belgian King and Queen will be visiting Kinshasa, Lubumbashi and Bukavu from June 7th to June 13th. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

Uncategorized

Koning Filip: “Koloniaal verleden gekenmerkt door paternalisme, discriminatie en racisme”

Wannes Neukermans

Woensdagavond hield koning Filip een toespraak in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Daar herhaalde hij zijn spijt voor de fouten die gemaakt zijn tijdens het koloniale verleden. Twee jaar geleden, naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid, drukte de koning in een brief al zijn spijt uit over de koloniale periode. Tijdens zijn speech herhaalde hij die spijtbetuiging. Daarnaast had hij het over de “nauwe band” tussen de twee landen en dat ze opnieuw fors zullen inzetten op die samenwerking.

“Hoewel veel Belgen destijds in Congo het beste van zichzelf hebben gegeven, oprecht van het land en zijn inwoners hielden, was het koloniale regime als zodanig gebaseerd op uitbuiting en overheersing. Dit regime stoelde op een – op zich niet te rechtvaardigen – verhouding van ongelijkheid”, zei de koning. “Het was gekenmerkt door paternalisme, discriminatie en racisme. En het gaf aanleiding tot wandaden en vernederingen. Ter gelegenheid van mijn eerste reis naar Congo houd ik eraan, hier, ten overstaan van het Congolese volk en allen die er vandaag nog door lijden, opnieuw mijn diepste spijt uit te spreken voor die wonden uit het verleden”, aldus de koning.

Nauwe samenwerking in de toekomst

In het tweede deel van zijn toespraak blikte de koning vooruit en drukte hij bezorgdheid uit over de veiligheid in het land. “Het behoud van de territoriale integriteit van Congo is een grote zorg die wij met u delen. Vóór de onafhankelijkheid al pleitte de toekomstige premier Lumumba voor het behoud van de eenheid van de Congolese natie. Vandaag de dag blijft de instabiliteit in het oosten van het land, waar al te vaak onmenselijk geweld en straffeloosheid heersen, een grote bron van ongerustheid voor ons allen.”

De relaties tussen beide landen hebben ook de voorbije decennia hoogtes en laagtes gekend, gaf de koning toe. “De afgelopen jaren had ze zelfs wat van haar bezieling verloren”, zei koning Filip. “Het was tijd om ze weer aan te zwengelen. Vandaag worden de fundamenten gelegd van een nieuw bilateraal partnerschap. Zo blijft Congo onze belangrijkste partner in Afrika.”

België wil blijven bijdragen aan alle initiatieven die in Congo meer goed bestuur, welvaart, gezondheid, veiligheid en rechtvaardigheid bieden, verzekerde de koning. “Want dat is hoognodig. Ons engagement ten aanzien van de Democratische Republiek Congo blijft onveranderd: wij blijven de stabilisering en de democratisering van het land, alsook de naleving van de mensenrechten, krachtig ondersteunen.”

Boegeroep

Tijdens het begin van zijn toespraak klonk er vanuit het publiek licht boegeroep. Niet alle inwoners van Kinshasa vinden het kunnen dat Congo een platform biedt aan een van de afstammelingen van koning Leopold II. We hoorden onder andere “départ!”

Voordat Filip zijn toespraak gaf, was het eerst aan president Tshisekedi. Hij gaf eveneens aan “de nauwe banden tussen beide landen opnieuw aan te halen”, en oordeelde dat het een goede zaak was dat de relikwieën van Patrice Lumumba en de roofkunst uit de koloniale periode zou worden teruggegeven.

https://redactie.palnws.be/2022/06/staatsbezoek-koning-filip-en-premier-de-croo-aan-congo/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

21 gedachten over “Koning Filip: “Koloniaal verleden gekenmerkt door paternalisme, discriminatie en racisme””

  1. “Weg met ons blanken” , pure & onversneden Oikofobie ? De blanke missionarissen, nonnen en kolonisten brachten de Congolese negers “Europese Beschaving” bij : ziekenzorg, scholen, stenen gebouwen, verharde wegen, Europese kledingsnormen etc…Men moet echt politiek-correct ontaard mismeesterd zijn om dergelijke batige hulp als vermeend “racistisch” of dito “discriminatoir” te evalueren !

  2. De ‘pater’ familias en uiteraard zijn familie zijn gekend.

    Als deze discriminatie- en racismeërkenning als vrijgeleide worden gebruikt om ons – de generatie na de pater familias- nog verder te culpabiliseren, dan moet de schrijver van deze tekst worden geresponsabiliseerd.

    Nieuwsgierig wat dat groen manneke die de Congo-commissie voorzit, nog uit zijn hoed zal toveren.

  3. De misdaden in Congo zijn voor het overgrote deel op het conto van Franstalig België te schrijven. Laat hen maar voor de herstelbetalingen zorgen. Overigens is het Belgo-Congolees gebeuren nog steeds een louter francofone bollenwinkel, dat ze er hun plan mee trekken.

  4. En heeft de Zairese, sorry Congolese, president z’n verontschuldigingen aangeboden voor het meer dan een halve eeuw lang verkwisten van ontwikkelingshulpgeld, en het in eigen zak steken van die gelden door de elite in zijn land? Neen zeker.

  5. Voor één keer was onze VRT op niveau, ze ondervroegen mensen
    in de matonge wijk, het merendeel wist zelfs niet dat de koning in
    Congo was, de anderen lieten noteren het hun geen bal kon schelen
    wat hij daar uitkraamde.
    Laat ons vooruit kijken was hun doel. Hier kan ik mij bij aansluiten ,
    kijk naar de toekomst en laat dit theater voor wat het is.

  6. Mobutu die na zijn staatsgreep een land “bestuurde” met een moderne infrastructuur nationaliseerde alles en graaide in alle klassen die België schonk.Na zijn dood was het land één grote puinhoop!Kabila senior werd vermoord en Kabila junior speelde in Oost-Congo onder één hoedje met de andere moordenaar Kagame.Samen verdeelden ze de bodemschatten .Miljoenen Congolezen vonden de dood.Vrouwen,mannen en kinderen werden aan de lopende band verkracht door…..Congolezen.De voormalige president en zijn entourage zijn zo rijk als de zee diep is en zou eigenlijk samen met zijn Rwuandese spitsbroeder moeten terechtstaan in Den Haag.De koning wiens speech door deze links groene bende werd geschreven wil de Congolese bladzijde omdraaien.In zijn eigen land wordt Vlaanderen aanzien als een wingewest en zijn Vlamingen nog steeds tweederangs burgers.Toppunt van al is dat de familie De Croo hun neus ophaalt voor de Vlamingen.Een Vlaamse stem is minder waard dan een Waalse alhoewel we het land rechthouden.Ik ben een kind van de kolonie en voel mij niet aangesproken en moest mijn vader nog leven hij zou net hetzelfde zeggen!Ik mag toch hopen dat de persmeute die mee is aandacht zal hebben voor de Congolese kinderen die de godganse in de mijnen de grondstoffen opdelven om de Groene deugmensen hun milieuvriendelijk vervoer van batterijen te voorzien?

  7. Ook het heden wordt gekenmerkt door paternalisme, discriminatie en racisme. Culprits vandaag zijn de woke-adepten. Aan het verleden kan je niets veranderen. Het heden daarentegen…

  8. Filip van Laken gaat zijn ‘spijt betuigen’ aan de Congolezen. Tja, je kan wél spijt betuigen over je EIGEN fouten, maar niet over anderen hun fouten. Leopold II en kompanen hebben destijds in Congo misschien veel geplunderd en handen afgehakt, maar dàt hebben ZIJ gedaan, niet WIJ. Dus de logica van gans die scène die momenteel wordt vertoond, wordt dik in vraag gesteld.
    ‘Spijt’ is blabla, daar hebben de Congolezen niets aan. Geef hen terug wat je gestolen en geplunderd hebt, dat zal de Congolezen veel meer interesseren. Filip passeert zijn leven in paleizen en allerlei luxevastgoed waar wij gewone volk tegen verbleken. Als hij per sé de door zijn familie gestolen fortuinen terug wil geven aan de Congolezen, dan moet hij dat doen met (de verkoop van) zijn familiale rijkdommen. Wat kan hem een paleis of buitenverblijf min of meer schelen? Bijvoorbeeld zijn kastelen waar hij regelmatig naar toe trekt of zijn buitenlandse eigendommen. Bij ons, povere Belgen, moet hij niet komen melken zogezegd ‘in naam van de gerechtigheid’.
    Voor mij hoeft gans dat mea-culpa-gedoe niet. Wat moeten de Duitsers dan niet zeggen die twee wereldoorlogen hebben uitgelokt en miljoenen mensen en eigendommen hebben vernietigd. Hebben Merkel en kompanen hun spijt al komen betuigen en ons fortuinen komen aanbieden???

  9. Sluwe speech van de federale regering … door de focus op de kolonisatie te leggen op die manier gaat het over de verantwoordelijkheid van de Belgische staat. Vlaamse werknemer open uw beurzen voor de herstelbetalingen die grote vooral Franstalige dynastieën hebben rijkgemaakt.

  10. Flupke gaat weer wat handjes geven in Congo. Zijn dat dezelfde handjes die zijn bompa Polle II had meegenomen ?
    Hijzelf geeft dan een masker terug. Wat met de miljoenen maskers die Maggie-zonder-magie-DeBlock verbrand heeft? Waren die niet zinvoller ?
    Die hele royale bende, toont maar één kenmerk…van hetzelfde ‘Laken’ een broek(ventje)…

  11. Ik neem aan dat de Arabische landen nu ook verontschuldigingen gaan aanbieden voor de Arabische slavernij en met herstelbetalingen over de brug gaan komen. Toch?

  12. Behandelen op basis van gelijkheid : hoe kan je iemand die letterlijk uit het oerwoud komt als chirurg aan de operatietafel, als architect/ingenieur aan de tekentafel, als leraar aan het schoolbord of zelfs als gewone bakker aan het werk zetten?
    In heel dit (door woke gedirigeerde) debat vergeet/negeert men dat er ginder zonder “kolonisatie” nog altijd enkel maar oerwoud zou zijn…

  13. Wat met het anti-blank racistisch geweld en dito moordpartijen tegenover beschaving en welvaart brengende kolonisten die in 1960 tot de “Indépendence” der Congolese negers geleid heeft ?

Plaats een reactie

Delen