N-VA's Mathias Vanden Borre pictured during a plenary session of the parliament of the Brussels Region in Brussels, Thursday 17 December 2020. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Uncategorized

Kwart Brusselse gemeenten werkt al zes maanden zonder begroting: “Ongeziene malaise”

Wannes Neukermans

Tot op vandaag hebben vijf van de negentien gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog altijd geen goedgekeurde begroting voor 2022. Normaal gezien moet een dergelijke begroting het jaar voordien worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Daar waren slechts drie Brusselse gemeenten op tijd mee. “Ongezien wanbestuur. De Brusselse gemeenten kunnen het financieel en bestuurlijk niet meer aan”, reageert Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre.

De resultaten kwamen pas aan het licht nadat de N-VA zelf onderzoek deed naar de agenda’s van de verschillende gemeenteraden. Volgens Vanden Borre blijft Brussel een enorm kluwen, dat veel te passief handelt inzake financieel toezicht. “Zo is er zelfs geen gewestelijke website met een algemeen overzicht van de gemeentelijke begrotingen. Een dringende herziening van het financieel beheer in navolging van Vlaanderen dringt zich op. Maar bevoegd minister Bernard Clerfayt (DéFI) straalt geen enkele ambitie uit,” stelt Vanden Borre.

Structurele problemen

Wanneer een begroting niet is goedgekeurd door de gemeenteraad, is die ook niet uitvoerbaar. Een gemeente is dan genoodzaakt om met ‘voorlopige twaalfden’ te werken. Dit betekent dat er maandelijks maximaal één twaalfde van het budget van het jaar voordien gespendeerd mag worden. Investeringskosten zijn uit den boze: “De begrotingen van de gemeenten Anderlecht, Elsene, Etterbeek, Sint-Gillis en Sint-Joost-ten-Node zullen waarschijnlijk pas in juni door de gemeenteraad goedgekeurd worden. Ook Vorst zou met voorlopige twaalfden moeten werken t.e.m. juni”, merkt Vanden Borre op. “Deze malaise is ongezien en legt een structureel probleem van te weinig lokale bestuurskracht én te weinig gewestelijk toezicht bloot.”

De uitvlucht ‘corona’ wordt wel eens gebruikt als uitvlucht voor de financiële malaise. Er is echter meer aan de hand. De voorbije twintig jaar heeft het Gewest maar liefst 154 miljoen euro ‘geleend’ aan 10 noodlijdende gemeenten. Maar wanneer gemeenten hun herstelplan uitvoeren, wordt de lening automatisch kwijtgescholden. “Zo’n herstelplan stelt echter weinig voor. Sommige gemeenten zijn na twintig jaar nog steeds niet financieel gezond en het financieel beheer gaat van kwaad naar erger. Wanneer ziet men in dat het zo niet verder kan?”, vraagt Vanden Borre zich af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Kwart Brusselse gemeenten werkt al zes maanden zonder begroting: “Ongeziene malaise””

Plaats een reactie

Delen