Litouwen blokkeert transporten richting Kaliningrad, Rusland reageert woedend

Shutterstock

Uncategorized

Litouwen blokkeert transporten richting Kaliningrad, Rusland reageert woedend

Carl Deconinck

De Russische enclave Kaliningrad ligt ingesloten tussen NAVO-lidstaten Litouwen en Polen. Litouwen liet afgelopen weekend weten dat het goederen op de EU-sanctielijst niet meer zal laten passeren richting Kaliningrad. De Russen zijn daar niet over te spreken en noemen de blokkade illegaal.

De spanningen tussen Rusland en Litouwen lopen nu hoog op. Nochtans zegt Litouwen dat het louter de Europese sancties volgt. Die zijn van kracht sinds 17 juni. EU-ambassadeur Markus Ederer meldde daarbij op dat goederen die niet op de sanctielijst staan wel gewoon naar Kaliningrad kunnen. Hij erkende ook dat Litouwen handelt in overeenstemming met het Europees beleid.

Rusland legt echter heel veel druk op Litouwen zelf. Het beschuldigt het land van een “openlijk vijandige” actie. Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken riep het land op om de actie te staken, anders zou Rusland de eigen belangen moeten verdedigen. Josep Borrell, hoofd van het EU-buitenlandbeleid, gaf aan achter Litouwen te staan. “Als de doorvoer door het grondgebied van de Europese Unie voor bepaalde goederen verboden is, dan is het verboden.”

Kaliningrad ligt gevoelig

De kwestie is erg gevoelig voor Rusland omdat Kaliningrad geografisch bijzonder gepositioneerd ligt. De oblast Kaliningrad, van oudsher bekend als Königsberg vanwege zijn Teutoonse wortels, is een niet aaneengesloten deel van de Russische Federatie aan de Noord-Europese Oostzeekust. De meest directe route over land van de staat naar de rest van Rusland loopt via Litouwen, en dan verder naar Letland of Wit-Rusland. Rusland moet nu heel wat zaken via de zee vervoeren naar de enclave, maar dat is logistiek bijzonder moeilijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Litouwen blokkeert transporten richting Kaliningrad, Rusland reageert woedend”

  1. Weeral een situatie die uit de hand kan lopen, Litouwen hoopt op een militair krachtdadige back-up van de EU, Rusland gaf Litouwen onafhankelijkheid enkel met de garantie van doorvoerrecht naar Kaliningrad.

  2. Het EU keffertje bij monde van Borell heeft een zware blaf,waarschijnlijk omdat Ursula onlangs zei dat Rusland deze oorlog niet gaat winnen en de VS als back up.Als Duitse zou ze beter moeten weten.De korporaal dacht dat ook toen hij Rusland in ’41 binnenviel!Zijn generaals hadden hem er meermaals op gewezen dat de Russen een taai volk waren en inderdaad o.a. in Stalingrad hadden ze in ’43 prijs.Van de meer dan 90000 krijgsgevangenen,die eerst op het Rode Plein moesten spitsroeden lope, mochten de 6000 die de Goelags hadden overleefd in 1955-56 terug naar hun geliefden!

  3. En zo stuurt de EU aan op meer wrijving en uiteindelijk oorlog tegen Rusland.
    Wie is dat Europa eigenlijk? De Europese bevolking? Nee dus, een stelletje zelfverkozen zakkenvullers met “shit for brains” die de economische gevolgen van oorlog niet in hun zakken voelen. Hun loon blijft behouden en stijgt zelfs nog, crisis of niet.

  4. Lijkt me nochtans een logische stap. Er is momenteel maar één land dat effectief tot aanval is overgegaan zonder medelijden. Brutaal, niets ontziend rollen zijn tanks een buurland, van oudsher bevriend, binnen en voeren een verbrande aarde campagne die Europa nog 10 jaar financieel gaat moeten dragen. Moeten we die vijand, niet de rus – maar Poetin -, omwille van respect voor moed en uithouding dan prijzen? Het lijkt me dus een heel moedige en niet militaire actie om mee een halt proberen toe te roepen aan de potentaat. Raar, dat sommigen nog steeds niet door hebben dat Poetin sowieso, omwille van geen gezichtsverlies te willen lijden, zal doorgaan tot alles is vernietigd wat hem durft tegen spreken. Nu, een belangrijk gegeven is wel dat had europa militair iets betekend dan had Oekraïne nu niet gebrand.

Plaats een reactie

Delen