Luchtvervuiling verkort levensverwachting met meer dan 2 jaar volgens nieuwe studie

Illustratiebeeld Shutterstock

Uncategorized

Luchtvervuiling verkort levensverwachting met meer dan 2 jaar volgens nieuwe studie

Carl Deconinck

Uit een dinsdag gepubliceerde studie van de universiteit van Chicago blijkt dat chronische luchtvervuiling de gemiddelde levensverwachting wereldwijd met meer dan twee jaar per persoon vermindert, een effect dat vergelijkbaar is met dat van roken en veel erger is dan HIV/Aids of terrorisme.

Meer dan 97 procent van de wereldbevolking woont in gebieden waar de luchtverontreiniging de aanbevolen niveaus overschrijdt, aldus het EPIC (Energy Policy Institute) van de Universiteit van Chicago in zijn meest recente Air Quality Life Index. De studie gebruikte satellietgegevens om de niveaus te meten van PM2.5. Dat zijn gevaarlijke zwevende deeltjes die de longen beschadigen.

97 procent van de wereldbevolking zou in gebieden wonen waar de verontreiniging problematisch is. Geen enkel land voldeed in 2021 aan de WHO-norm voor luchtkwaliteit.Vooral in Zuid-Azië is de vervuiling erg hoog. Gemiddeld verliezen zij zelfs 5 levensjaren. India alleen al is verantwoordelijk voor 44 procent van de toename van luchtvervuiling sinds 2013. Inwoners van China zouden gemiddeld 2,6 jaar langer kunnen leven indien het land de WHO-normen behaalde. Maar sinds 2013 verbeterde de levensverwachting er met ongeveer 2 jaar. Het land begon toen “een oorlog tegen vervuiling”. De PM2,5 verminderde daardoor met ongeveer 40 procent.

WHO-norm

Volgens de index zou de gemiddelde levensverwachting met gemiddeld 2,2 jaar toenemen als de PM2.5-niveaus wereldwijd zouden verlagen tot de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen vijf microgram per kubieke meter. Hotan in de noordwestelijke regio Xinjiang was China’s slechtst presterende stad, met gemiddelde PM2.5 waarden van meer dan 100 microgram, grotendeels veroorzaakt door zandstormen. De stad is nu gezakt naar de derde plaats. Bhiwadi en Ghaziabad, beide in India, gaan nu voor.

Luchtverontreiniging is verwaarloosd als een volksgezondheidsprobleem, en de financiering om het probleem aan te pakken is nog steeds ontoereikend, zo waarschuwde de studie. “Nu we meer inzicht hebben gekregen in de gevolgen van luchtverontreiniging, is er meer reden voor regeringen om luchtverontreiniging als een dringende beleidskwestie te beschouwen”, aldus Christa Hasenkopf, directeur van EPIC’s Air Quality Life Index.

(Lees verder onder de Tweet.)

https://twitter.com/DilliDurAst/status/1535236664489979905?s=20&t=FIXNsHqiNxavQp3jXz9hig

In Europa schat men dat er jaarlijks 307.000 mensen sterven aan luchtvervuiling. Het is dan ook de grootste milieudreiging voor de gezondheid van mensen. Vooral Polen en Italië doen het slecht. Oorzaken kunnen te maken hebben met de afgeschermde ligging van steden in dalen, waardoor de vervuiling niet weg kan. Verder speelt intensief gemotoriseerd verkeer mee, net zoals het gebruik van kolen. Daarom haalt ook Duitsland slechte cijfers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

9 gedachten over “Luchtvervuiling verkort levensverwachting met meer dan 2 jaar volgens nieuwe studie”

  1. Wat een geluk dat de scheepvaart in Antwerpen niet vervuilt. Maar de automobilisten hebben al meer dan 40 miljoen euro betaald om de cumul van bart de wever te betalen, hij moet niets zeggen van groen dat ze idioten zijn.

  2. We kunnen toch allemaal niet zo lang blijven leven, daar is nu al bijna nergens nog plaats tot parkeren in dit volkomen overbevolkt land, terwijl het xenofiel masochistisch Systeem intussen maar asielkolonisten blijft binnen sleuren;

Plaats een reactie

Delen