Franse president Emmanuel Macron. Shutterstock

Franse president Emmanuel Macron. Shutterstock

Uncategorized

Macron: “Vanaf begin nieuw schooljaar elke dag halfuur sport in lagere scholen”

Carl Deconinck

De Franse president Emmanuel Macron maakt werk van een belofte die hij maakte bij de afgelopen verkiezingen. Hij vertelde op een bezoek in Seine-Saint-Denis dat jonge kinderen meer sport zullen uitoefenen op school.

Emmanuel Macron benadrukte woensdag het belang van sport voor jongeren, vooral in volkswijken. Hij kondigde daarbij de verlenging aan van een toelage voor de aanschaf van een sportlicentie en de bestendiging van de regeling “leervakanties”. Vier dagen voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen bezocht de president een ziekenhuis en een school om over sociale thema’s te spreken. Vooral rond sport liet hij zich opmerken.

“Vanaf het begin van het nieuwe schooljaar zullen we elke dag een half uur sport hebben in alle lagere klassen”, zei Emmanuel Macron. Daarmee bevestigde hij een belofte die hij tijdens de presidentiële campagne had gemaakt. Sport, benadrukte hij, “is uiterst belangrijk voor het winnen van medailles” op de Olympische Spelen, maar “het is ook essentieel” voor jongeren, om “gezond” te zijn, vooral omdat het “helpt bij de bestrijding van overgewicht en vele ziekten”.

Macron maakte zijn aankondiging bij de inhuldiging van een “solidariteitsdojo” die tevens een breakdance-zaal is, in een winkelcentrum. De solidariteitsdojo’s bieden jongeren uit de wijken de mogelijkheid om vechtsporten gratis te beoefenen, zoals in een club. De dojo maakt deel uit van het in oktober 2021 aangekondigde “Plan 5.000 velden”, dat voorziet in de ontwikkeling van 5.000 lokale sportaccommodaties tegen de Olympische Spelen van 2024. De Franse regering maakte daavoor een bedrag van 200 miljoen euro vrij.

Verlenging ondersteunende maatregelen

Duizend dojo’s en vechtsport- of bokszalen, 1000 multi-sportterreinen, 500 basketbalvelden en 200 mobiele zwembaden om kinderen te leren zwemmen, zullen worden gebouwd in wijken en plattelandsgebieden. Het staatshoofd kondigde ook aan dat de “Pass’Sport“, een maatregel die in mei 2021 werd aangekondigd om de hervatting van de licenties in sportclubs na de gezondheidscrisis te ondersteunen, zou worden uitgebreid tot de 760.000 studenten met studiebeurzen om de sportbeoefening, die onder studenten lager ligt, aan te moedigen.

Emmanuel Macron kondigde ook de verlenging aan van de regelingen “zomerdistricten” en “leervakanties” voor jongeren die niet op vakantie gaan. “Het heeft geweldig gewerkt, we zullen het permanent maken”, legde hij uit. De “leervakanties” bieden sport (voetbaltoernooien, wielrennen, enz.), cultuur (micro-festivals, openluchtfilmvoorstellingen, enz.) en opleiding (eerste hulp, verkeersveiligheid, enz.). Ze bieden zowel academische versterking als vrijetijds- en natuurontdekkingsactiviteiten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Macron: “Vanaf begin nieuw schooljaar elke dag halfuur sport in lagere scholen””

Plaats een reactie

Delen