Marine Le Pen laat voorzitterschap RN schieten om zich te wijden aan parlementair werk

Illustratiebeeld Shutterstock

Uncategorized

Marine Le Pen laat voorzitterschap RN schieten om zich te wijden aan parlementair werk

Carl Deconinck

De partij van Marine Le Pen, het Rassemblement National (RN), kende een geweldig verkiezingsresultaat. De patriottische formatie brak finaal door in het Franse parlement, voor het eerst sinds het ontstaan van de partij. Daar wil men nu een verschil maken. Marine Le Pen laat er zelfs het nationaal voorzitterschap voor vallen.

Marine Le Pen heeft maandag vanuit haar bolwerk Hénin-Beaumont (Pas-de-Calais) aangekondigd dat zij haar partij, RN, niet zal “overnemen” om zich te wijden aan het voorzitterschap van de toekomstige RN-groep in de Nationale Assemblee.

“Ik zal de leiding van de RN niet terugnemen. Ik zal me concentreren op het voorzitterschap van deze zeer grote groep”, zei de patriottische presidentsfinaliste, die zei dat ze “verrast” was door het aantal RN-afgevaardigden – 89, een record – dat zondagavond in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen verkozen raakte, terwijl ze op ongeveer 60 had gehoopt.

Jordan Bardella suggereerde eerder al dat Marine Le Pen het voorzitterschap van de partij niet verder zou zetten. Hij had toen gespecificeerd dat de partij in dat geval voorzitterverkiezingen zou organiseren. Marine Le Pen heeft maandag bevestigd dat “binnen enkele weken” een congres zal worden gehouden. De partij stond al een tijdje de facto onder de leiding van Jordan Bardella.

Le Pen wil Commissie Financiën

Le Pen heeft intussen al duidelijk gemaakt wat ze precies in het parlement wil doen. Ze krijgt een recordaantal afgevaardigden met zich mee. Maar liefst 89 leden van de RN zullen zetelen in het Franse parlement. Dat is meer dan 11 keer meer dan de vorige verkiezingen, toen veroverde de partij maar 8 zitjes. De grote overwinning bleef ook onopgemerkt door de peilingen voor de verkiezingen. Gemiddeld voorspelden die peilingen slechts 35 zetels voor RN.

De RN vraagt om het voorzitterschap van de commissie Financiën en het vice-voorzitterschap van de Nationale Assemblee. Een voor de hand liggende claim voor Marine Le Pen die de RN omschrijft als de “eerste oppositiepartij”, tegen BFM TV. Nupes is immers een verzameling van linkse, groene en extreemlinkse partijen. Toch ziet ook Nupes zichzelf als de belangrijkste oppositie en eisen ook zij die posities op. “Het is niet de grootste oppositiegroep maar de kandidaat die de meeste stemmen krijgt”, aldus Clémentine Autain.

Sinds 2007 is het voorzitterschap van de commissie Financiën toegewezen aan de grootste oppositiegroep die tegenover het voorzitterschap staat. Tot nu toe werd de functie van voorzitter bekleed door de afgevaardigde Les Républicains (LR), Eric Woerth. Die liep echter over naar de partij van Emmanuel Macron. Hij raakte ook herkozen als parlementslid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Marine Le Pen laat voorzitterschap RN schieten om zich te wijden aan parlementair werk”

Plaats een reactie

Delen