Massale betoging in Georgië vraagt om aansluiting bij de EU

Twitter @MtavariChannel

Uncategorized

Massale betoging in Georgië eist EU-lidmaatschap

Carl Deconinck

In de Georgische hoofdstad Tbilisi kwamen tienduizenden mensen de straat op. Ze protesteerden tegen de regering en eisen een toetreding tot de Europese Unie. Recent had de Europese Unie nog aanbevolen om de kandidatuur van het land uit te stellen.

Cijfers uit het aantal deelnemers lopen fel uiteen, van 60.000 tot 120.000. De betogers trokken naar het parlement van Georgië, met vlaggen van de EU, Georgië en Oekraïne. Ook droegen ze bordjes waarin ze hun steun voor Europa betuigden. De ‘Mars voor Europa’ kwam er nadat er in Brussel eerder was beslist om het kandidaat-lidmaatschap van het land uit te stellen.

Nieuwe volksbeweging

Georgische pro-democratische groepen, oppositiepartijen en EU-gezinde organisaties organiseerden de betoging. Ze wilden tonen dat hun volk zich verbonden voelt met Europa en de Westerse waarden. Een van de organisatoren, rechtenactivist Shota Digmelashvili, las een manifest voor met de aankondiging van een nieuwe manifestatie op vrijdag en de lancering van een “nieuwe volksbeweging” die ook oppositiepartijen zal omvatten, maar gedomineerd zal worden door burgeractivisten.

“We zullen onze eisen aan de regering formuleren en als die er niet in slaagt daaraan tegemoet te komen, zal de kracht van een geweldloos verzet al degenen die Georgië van zijn Europese pad doen ontsporen, wegvagen”, zei hij. “Vrijheid, vrede, duurzame economische ontwikkeling, bescherming van de mensenrechten en rechtvaardigheid zijn waarden die ons allen verenigen en die door integratie in de Europese Unie gewaarborgd zouden worden”, weerklonk het.

Signaal

Met de betoging hoopten de organistoren een signaal te zenden naar de leiding va de EU. Die denken momenteel na over het toekennen van het statuut van kandidaat-lidmaatschap aan Georgië. Het overweegt ook het lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Oekraïne en Moldavië kregen eerder al een positief advies van de Europese Commissie terwijl Georgië te horen kreeg dat er nood was aan politieke en andere hervormingen vooraleer het verder kan. Wel wil de EU “het vooruitzicht” op lidmaatschap geven aan Georgië. Dat is echter een meer symbolisch gebaar en betekent weinig tot niets.

Gemengde gevoelens

De regering in Tbilisi zei tevreden te zijn met een “concreet stappenplan”. Het moest wel toegeven dat het “betreurenswaardig” was dat de Commissie de status van kandidaat-lidstaat nu niet steunt. Vrijdag verwelkomde premier Irakli Garibashvili ook “het historische besluit om Georgië een Europees perspectief te geven”. Hij voegde eraan toe dat “we met Brussel zullen samenwerken om aan alle eisen te voldoen en dat we de status van kandidaat-lidstaat zullen krijgen”.

Oekraïne, Georgië en Moldavië hebben al associatieovereenkomsten met de EU ondertekend om hen economisch en politiek dichter bij elkaar te brengen. De overeenkomsten omvatten ook vrijhandelsovereenkomsten tussen de landen en de EU, alsook visumvrij reizen voor hun onderdanen voor een kort verblijf in het Schengengebied.

Georgisch eerste minister Garibashvili vertelde dinsdag ook dat zijn land klaar is om lid te worden van de NAVO. Hij wees er daarbij wel op dat zijn land eerst de territoriale disputen met Rusland moet oplossen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Massale betoging in Georgië eist EU-lidmaatschap”

  1. zijn er hier nog geen criminelen genoeg uit die landen?Denken de burgers echt dat de Oekr.hier weg zullen gaan,vergeet het,leefloon,woning,kindergeld en nog veel andere sociale voordelen,zij vertrekken hier nooit meer.Je moet de bananen-trein zien toekomen op vrijdagavond in Mechelen aan de Nekker,BMW’s,Mercedessen,Audi’s,SUV’s,nieuwe camionetten waarmee ze hun “gevonden en gekregen spullen”naar Kiev kunnen vervoeren.Wakker worden aub.

Plaats een reactie

Delen