Een delegatie van de bijzondere Kamercommissie die zich buigt over het Belgische koloniale verleden brengt begin september een werkbezoek aan Congo, Rwanda en Burundi. Dat heeft de conferentie van voorzitters van de Kamer vorige week beslist. Elke partij mag één vertegenwoordiger afvaardigen, maar N-VA en Vlaams Belang zullen niet deelnemen.
De zogenaamde ‘Congocommissie’ werd in juli 2020 opgericht om het Belgische koloniale verleden onder de loep te nemen en om aanbevelingen te doen over herstel en verzoening en over de omgang met dat koloniale verleden. In oktober 2021 werd een eerste expertenrapport voorgesteld, waarna er een reeks hoorzittingen volgde. Alle experten drongen aan op een werkbezoek.
Groen-Kamerfractieleider Wouter De Vriendt, die de bijzondere commissie voorzit, noemt een werkbezoek ter plaatse “een kwestie van elementair respect”. “Het is maar logisch dat de erkenning van het koloniaal verleden en het bepalen van herstelmaatregelen gebeurt in dialoog, en al luisterend. Dit louter in Belgische handen leggen zou blijk geven van hetzelfde paternalisme als tijdens het kolonialisme zelf. Dat zou een historische vergissing zijn.”
“Dure, overbodige reis”
Volgens Kamerlid Thomas Roggeman, die namens N-VA in de Kamercommissie zetelt, kadert het bezoek in een “paars-groen intentieproces” dat moet resulteren in herstelbetalingen en boetedoening voor het koloniale verleden. “Wij passen daarvoor en kiezen voor dialoog met de Afrikaanse gemeenschap bij ons”, aldus Roggeman. “Wij willen met Kinshasa, Kigali en Bujumbura naar de toekomst kijken en niet dralen in het verleden. Dat kan voor ons zonder dat het parlement en uiteindelijk ook de gewone Vlaming daarvoor de rekening betaalt.”
Ook Vlaams Belang zal niet deelnemen aan het werkbezoek, waartegen de partij zich steeds verzet heeft. “Het gaat om een dure, overbodige reis, om over de ecologische voetafdruk nog maar te zwijgen”, hekelt Kamerlid Annick Ponthier.
Kostenplaatje van 48.000 euro
Het totale kostenplaatje voor vluchten, hotelovernachtingen, maaltijden en eventuele transportkosten ter plaatse bedraagt net geen 48.000 euro. Dat komt neer op 3.600 euro per deelnemer, C0₂-compensatie inbegrepen. “Onverantwoord”, vindt Ponthier.
Het Vlaams Belang-Kamerlid herinnert eraan dat de commissie Koloniaal Verleden werd opgericht in de nasleep van de BLM-beweging, wat zich vertaalt in de doelstellingen. “De commissie stuurt aan op herstelbetalingen en een permanent schuldcomplex van de Vlaming”, besluit ze. “Het koningshuis blijft hierbij buiten schot, maar als er iemand herstelbetalingen moet doen, is dat uiteraard het koningshuis zelf.”
Ook Open Vld blijft thuis
In navolging van N-VA en Vlaams Belang kondigt Kamerlid Jasper Pillen aan dat ook Open Vld niet deelneemt aan “een lange rondreis door de ex-kolonies”. “De werkzaamheden vinden plaats in het parlement”, schrijft hij op Twitter. “Geen meerwaarde en te grote kostprijs.”