Molenbeek start 2024 zonder begroting

Catherine Moureaux. Photonews

Uncategorized

Nationale Bank vindt begrotingstekort zorgwekkend: “Op Malta na slechtste leerling van de klas”

Belga Press Agency

Met een geraamd begrotingstekort van 5 procent in 2024 is de situatie “zorgwekkend”, waarschuwt Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank. “Op Malta na zijn we de slechtste leerling van de klas in de eurozone.”

De Nationale Bank waarschuwt dat het Belgisch begrotingstekort structureel hoog blijft, met een tekort van 4,5 procent in 2022 en 2023 en van zelfs 5 procent in 2024 bij ongewijzigd beleid. Bijgevolg blijft ook de schuld van de overheid stijgen. “Zorgwekkend”, aldus Wunsch. In het geval van een recessie – waar de Nationale Bank niet van uitgaat – zou dat tekort zelfs naar 6,5 à 7 procent kunnen stijgen. 

Dat betekent volgens de gouverneur ook dat er geen middelen zijn om een volgende schok op te vangen. “We hebben geen buffer meer om een volgende schok op te vangen”. 

Jaarlijkse besparing van 3 miljard euro

Maatregelen dringen zich dan ook op. “We moeten absoluut maatregelen nemen”, aldus Wunsch. “De structurele tekorten moeten omlaag.” Alleen al om de schuld onder controle te krijgen en het tekort met 0,6 procent te verminderen, moet jaarlijks 3 miljard euro worden bespaard. 

Denken dat de overheid iedereen zal kunnen compenseren voor de stijgende energiekosten is dan ook gevaarlijk, vindt de gouverneur. “Iedereen compenseren is niet mogelijk. Er is geen ruimte voor structurele steun. We hebben geen geld om de energieschok voor iedereen op te vangen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Nationale Bank vindt begrotingstekort zorgwekkend: “Op Malta na slechtste leerling van de klas””

  1. Ze hebben geen geld ondanks de massale extra inkomsten van benzine, diesel, gas en elektriciteit. En ondertussen gaat kitir van ACHTERuit nog wat geld uitdelen op een ander continent, dat noemt men wanbeleid van onbekwamen.

  2. De heer Wunsch kan dat nog meerdere malen declareren maar de politici hebben daar
    geen oren naar. Zij zijn bezig de gewone man de duvel aan te doen met geld te verkwisten aan zelf gecreèerde problemen zoals oa het stikstof probleem.
    Ze leven echt in een ivoren toren.

Plaats een reactie

Delen