Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als stikstofdecreet gestemd wordt: “Ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen”

Lode Ceyssens van Boerenbond. Photonews

Binnenland politiek

Nationale Loterij eiste zelf verbod op gokreclame

Belga Press Agency

Het voorstel van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om gokreclame te verbieden, was een eis van de Nationale Loterij. In ruil ging de Loterij akkoord om 30 miljoen extra te betalen aan de staat. Dat schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag op basis van een brief aan de regering die de krant kon inkijken.

Voor het einde van het jaar moet alle gokreclame aan banden worden gelegd. Slogans van gokkantoren op truitjes van voetbalspelers mogen nog tot 2025. Tenminste, dat voorstel legde Vincent Van Quickenborne (Open Vld) begin vorige maand op tafel en leidde de afgelopen weken tot een rel binnen zijn eigen regering. 

Uit een brief van Jannie Haek, de baas van de Nationale Loterij, gericht aan de regering, blijkt nu dat het voorstel uit de koker komt van de Loterij zelf. Haek legde de maatregel als eis op tafel in ruil voor een verhoging van de monopolierente. Dat is een bedrag dat de Loterij jaarlijks moet betalen omdat ze als enige in dit land loterijen mag organiseren. Haek stemde in met een verhoging van 30 miljoen euro, op voorwaarde dat de regering de reclame van de concurrentie –de gokbedrijven – aan banden legde. Zo wordt het monopolie van de Loterij versterkt. 

Van Quickenborne ontkent aan Het Laatste Nieuws dat de brief van Haek meespeelde in zijn beslissing.

“Ongehoord”

“Het is ongehoord dat een vicepremier zich zo gewillig laat chanteren door een overheidsbedrijf. Als de regering wetten schrijft op maat van één bedrijf in de goksector, is dat onaanvaardbaar”, reageert Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA). “De Nationale Loterij krijgt op alle fronten carte blanche van de regering. Zo lang het geld blijft komen, worden geen vragen gesteld.”

MR-Kamerlid Denis Ducarme laat weten dat hij van plan is om de minister van Justitie volgende week in de Kamer te ondervragen over de zaak, “om zeker te zijn dat het hier niet gaat om misbruik van machtspositie door de Nationale Loterij of om oneerlijke concurrentie met de medewerking van de federale overheid”. Ducarme betreurt ook “dat er geen overleg is met de particuliere gokbedrijven, terwijl er wel overleg is met de Nationale Loterij. Er moet een oplossing worden gevonden”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Nationale Loterij eiste zelf verbod op gokreclame”

  1. Dezelfde Jannie Haak (captain Hook), de rechterhand van Jehan VdLanotte, die de sporen en treinen van de NmPS aan leaserholders in Delaware verkocht.
    Duidelijk een ‘hoek’ af.

    Misschien krijgen we nu sale and lease-back kraslootjes van bloedrode idiootjes…

  2. Dat noemen ze dan: oneerlijke concurrentie – het pogen, om door misleiding van het publiek of van de concurrenten, het handelsdebiet te vestigen, te behouden of uit te breiden, ten spijt van anderen.
    Onwettelijk, maar ja onze politici staan boven de wet zeker? Dat is zo tenminste in autocratische landen.
    Iemand moet hiervoor de verantwoordelijkheid nemen, opstappen en een paar jaartjes achter de tralies???
    Maar in Belgistan….

  3. Van belangenvermenging gesproken. De nationale loterij is ook een gokbedrijf de uitzending van de trekking van lotto e.d. en de reclame voor hun producten moet dan ook maar van het scherm. De wet is voor iedereen gelijk… of toch niet ?

  4. Een mens wordt ziek van dit land, zijn corrupte niet verkozen regering, en 8 niet verkozen ministers. En blower Kwikki onder invloed van zijn zware joint! En zo’n stukken onbenul dragen politieke verantwoordelijk. Ongelooflijk, dat kan alleen hier 🥶

Plaats een reactie

Delen