Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse buurtbewoners grijpen zelf in tegen stelende asielzoekers

Carl Deconinck

Het Nederlandse Ter Apel heeft al een lange tijd te kampen met een enorme instroom van asielzoekers. De situatie is zo uit de hand gelopen dat er, ondanks de beperkte capaciteit van 275 plaatsen voor nachtopvang, 750 asielzoekers in de gemeente verblijven. Die hoge aantallen brachten een stijging van de criminaliteitscijfers met zich mee. Dit weekend besloten buurtbewoners zelf op te treden tegen de baldadigheden.

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel is een van de grootste asielzoekerscentra van Nederland. Gemiddeld verblijven er rond de 2.000 asielzoekers in het centrum. Sinds 2021 spreekt men er van een ernstige crisis. Koen Schuiling van Veiligheidsregio Groningen pleitte daarbij voor duizenden extra plekken om de toestroom van asielzoekers “op humane wijze op te kunnen vangen”.

Maar naast die praktische capaciteitsproblemen maken de asielzoekers het de omgeving zelf ook extra moeilijk. Ze zorgen voor bijzonder veel overlast. Sinds 2018 stegen de criminaliteitscijfers fel. Buschauffeurs hebben last van zwartrijders en ervaren dagelijks intimidatie, dat gepaard ging met scheldpartijen en spugen, tot soms fysiek geweld. De chauffeurs voerden al geregeld actie.

Diefstallen

Er zijn ook heel wat winkeldiefstallen. De baas van de plaatselijke Jumbo zei eerder dit jaar dat hij zich, mede dankzij de diefstallen, geen beveiliging meer kan veroorloven. “Er lopen hier in het dorpscentrum nu twee beveiligers rond. Maar als er wat gejat wordt, zijn die vaak te laat. Het zijn bijna altijd de jonge mannen uit veilige landen, die heel goed weten dat ze in Nederland helemaal geen asiel kunnen krijgen. Het is ook geen brood of melk dat gestolen wordt. Meestal gaat het om dingen als snoep, alcohol of cosmetica. Dit is een eenvoudig Gronings dorp. Mensen zijn hier over het algemeen niet rijk, dus als ondernemer is het toch al knokken om overeind te blijven. Dan is dit gewoon heel frustrerend. Als lokale middenstand doen we wat we kunnen om iedereen prettig te laten winkelen. Maar tegelijk moet je continu politieagentje spelen. Ik hoor regelmatig van mensen dat ze liever een dorp verderop gaan winkelen. Het is echt niet leuk.”

Zondagavond was een groep jonge asielzoekers bezig de boel op stelten aan het zetten in Ter Apel zelf. Eerst wilden ze de bus op, maar de chauffeur voelde zich niet veilig en weigerde hun toegang. Dan gingen ze maar zelf de weg op. Daarbij begonnen ze auto’s te vandaliseren en om er uit te stelen. Dat was niet naar de zin van de buurtbewoners, die besloten dan maar zelf iets te doen tegen de criminelen. Ze hielden de asielzoekers staande zodat ze niet zouden kunnen ontkomen met de buit. Dat lukte, want even later kwam de politie ter plaatse. Die arresteerde hen. Jammer genoeg liet de politie hen snel weer vrij. Na 2 uur stonden ze er opnieuw. De buurtbewoners noemden dat “ongelofelijk.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

15 gedachten over “Nederlandse buurtbewoners grijpen zelf in tegen stelende asielzoekers”

  1. “Dit is een eenvoudig Gronings dorp. Mensen zijn hier over het algemeen niet rijk”. Dit is de kern van de kwestie voor linkse partijen, die niets te maken willen hebben met hen die niet tot hun elite behoren.

  2. Dit zijn geen asiel zoekers maar asielEISERS. En waar is extreem links nu, antifa, lgbtq?? Of zijn ze bang van die islaMIETJES? Oslo is er vermoord door de islam, overal, elke dag problemen met islam, ipv te verbieden gaan ze deze nog subsidiëren.

  3. Is er geen mogelijkheid om een lijst op te stellen met veillige landen. Moesten er daar toch uitzonderingen zijn, laat ze dat aanvragen in nederlandse of belgische ambassade in hun eigen land

Plaats een reactie

Delen