Foto: Belga

Uncategorized

Nieuwe peiling: Open Vld haalt laagste score ooit, N-VA blijft stijgen

Wannes Neukermans

Met net geen kwart van de stemmen is N-VA de grootste partij van Vlaanderen in de meest recente Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL-TVI en Le Soir. Open Vld haalt haar laagste score ooit en zakt onder de tien procent, terwijl Vooruit steeds populairder wordt.

Vlaams Belang zou met 22,6 procent de tweede grootste partij in Vlaanderen zijn en haalt 3,9 procentpunt meer dan in 2019. Maar de sterkste stijger tegenover de verkiezing is Vooruit. Vandaag haalt de partij van Conner Rousseau bijna 14,8 procent, terwijl sp.a in 2019 nog strandde op 10,8 procent.

Conner-effect

Het Conner-effect lijkt uitgewerkt te zijn. Vooruit blijft de sterkste stijger tegenover de verkiezingen en haalt bijna 15 procent van de stemmen. Met de andere Vlaamse Vivaldi-partijen is het echter dramatisch gesteld. Open VLD gaat met 9,3 procent significant achteruit ten opzichte van het verkiezingsresultaat (13,5 procent). “Alexander de Croo krijgt gelijk: de liberale kiezer beschouwt Open Vld stilaan als dweil van de regering”, oordeelt Isolde Van Den Eynde, politiek verslaggever bij HLN. Premier De Croo is ook niet langer de populairste politicus van Vlaanderen. Hij geeft de fakkel door aan N-VA-voorzitter Bart De Wever, maar die laatste voelt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau al in zijn nek hijgen.

Ook CD&V blijft met 10,2 procent ver onder haar verkiezingsresultaat (14,2 procent). In een peiling op 6 mei haalde de partij nog 8,7 procent en werd daarmee de kleinste van Vlaanderen. Het leidde tot het vroegtijdige vertrek van voorzitter Joachim Coens. Tot slot krijgt ook Groen een opdoffer. De partij, die sinds zondag een nieuw voorzittersduo heeft, kan vandaag maar 7,9 procent van de ondervraagden overtuigen. PVDA haalt 8,5 procent, tegenover 5,6 procent in 2019.

PS herstelt zich

In Wallonië begint de PS ook stilaan terug op de rails te komen. De Franstalige socialisten weten vandaag 25 procent van de Walen te overtuigen. MR is met 19,2 procent de tweede partij van Wallonië, maar wordt op de voet gevolgd door de communistische PTB (19,1 procent). Ecolo blijft op het niveau van het verkiezingsresultaat, terwijl Les Engagés achteruitgaat.

Brusselaars en Walen voelen zich nog steeds met best vertegenwoordigd door oud-premier Sophie Wilmès. 15 procent van de ondervraagden geeft dat aan. Opvallend, want Wilmès is momenteel niet in functie. Door de ziekte van haar echtgenoot heeft ze als minister van Buitenlandse Zaken tijdelijk een stap opzij gezet.

https://redactie.palnws.be/2022/03/peiling-n-va-grootste-partij-vooruit-enige-vivaldipartij-boven-10-procent/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

53 gedachten over “Nieuwe peiling: Open Vld haalt laagste score ooit, N-VA blijft stijgen”

  1. Met het opportunisme van Lachaert is het verschil tussen OVLD en Groen miniem geworden. Rutten en De Gucht bevestigen dit alleen maar. In de feiten is er geen Liberale partij meer of het zou NVA moeten zijn. Maar met een voorzitter, met koudwatervrees, is NVA ook weer een maat voor niets.

  2. Open-VLD is geen dweil van de regering,NVA heeft gewoon hun kiezerspubliek overgenomen,ten koste van de Flamingant.Wie heeft O-VLD tegenwoordig nog nodig als je NVA hebt? (Met véél meer invloed) op communotair vlak?

  3. Neen, neen, VERZopen vld komt hier beter uit. LaFaert Egbert (leugenaar voor de vrienden en Gliberaal van aard) gaat dit probleem oplossen. Hij is gespecialiseerd in het reanimeren van lijken, net zoals de kerncentrales, een lijk kan je niet reanimeren en wat blijkt, jawel, onze laFaert heeft er voor gezorgd dat de kerncentrales 10 jaar langer open blijven. En extreem linkse verhofTaks, die lacht in zijn vuistje want 25.000€ per maand is niet te versmaden en pornoCroo is zijn bedje voor de EU al aan het spreiden.

  4. Veel liberale kiezers zullen gezien hebben hoe Ivan De Vadder na de vorige peiling de VLD op de linkse hoop smeet. Degenen die nu nog VLD stemmen hebben dat toen waarschijnlijk gemist.

  5. Ik geloof deze peiling niet, OVLD dat NOG 9,3 % haalt, ik denk eerder 3,9, en dan Decroo die nog op plaats 2 staat qua populariteit ?? onmogelijk met zo’n parcours

  6. De affiniteit van het Vlaamse Volk met een franskiljonse Loge kapitalistenpartij is blijkbaar niet bijster hoog. Het feit dat kalief Somers van Meccalen-aan-de-Dijle zich zo islamofiel positioneert draagt er zeker toe bij.

  7. Dat NVA zulke grote score blijft halen is verrassend. Zij heulen achter de Nato en Ursula aan alsof hun leven ervan afhangt. Ze sparen onze boeren helemaal niet en qua veiligheidsbeleid en financiën moeten we er ook niet zijn.
    Rare jongens, die Vlamingen die zonder de Vlamingen willen regeren.

  8. Ik denk dat u gelijk heeft. Dat de MSM, dit verkondigen, wil zeggen dat NVA de trado toer is opgegaan. De Wever is de opdracht, die hij tijdens de Koninklijke Afdreigaudiënties van de Fluppe heeft gekregen, nl.: de vorming van een Vlaams Front saboteren, aan het uitvoeren.

  9. Er is maar één peiling: en dat zijn verkiezingen, en dan nog , we zijn gaan kiezen! Resultaat, een niet democratisch gekozen VIVALDI REGERING, EN 8 NIET DEMOCRATISCH VERKOZEN ROTZAKKEN VAN MINISTERS!!! EN DAN MAAR LULLEN, DAT DE KIEZER BESLIST! IS DIT NIET OM VAN TE KOTSEN, ZELFBENOEMDE POLITIEK BENOEMDE CORRECTEN? 🤮🤮🤮

  10. Van Grieken moet binnen zijn partij een aantal deskundigen – elk voor een specifiek maatschappelijk thema – in het gelid kunnen brengen of tenminste achter de hand houden. Bij elk ‘hot item’ dat zich aandient moet de ter zake deskundige met realistische opties naar buiten treden. Dit is een eerste voorwaarde om ernstig genomen te worden en een kiezerspotentieel aan zich te binden dat verder denkt dan partijslogans. Nu zijn er nog teveel vrijschutters die met hun ongecoördineerd optreden de partij meer kwaad dan goed doen.

  11. N-VA stijgt in de peilingen (texto). So what? Met Bart De Wever aan het voert N-VA dezelfde politieke collaboratiepolitiek als wijlen het VNV. Het enige verschil, BDW laat de Vlamingen werken en betalen voor de Waalse en Brusselse belangen en zijn voorganger voor de Duitse.
    Dus zeg ik minder België/Wallonië en Bruxelles en meer Vlaanderen. Dus moet de Vlaamse regering een referendum promoten en organiseren over totale Vlaamse zelfstandigheid los van Bruxelles en Wallonië. In de 18de eeuw maakten onze gewesten deel uit van Oostenrijkse staatsstructuur (Jozef II). Dit is een van de mogelijke pistes ter overweging.

  12. Linkse partijen opvrijen helpt dus niet. De open-VLD laat misschien beter zijn rechtervleugel eens aan zet. Linkse politiek van uitgeven en schulden maken klopt niet met hetgeen we van liberalen verwachten en dat wordt afgeschaft. Trouwens een regering met teveel partijen werkt niet, dat is duidelijk en dan krijg je klappen.

  13. Een nationale kieskring versterkt het gewicht van de kiezer en dus van de democratie.
    De ervaring leert trouwens dat Waalse politici beter rekening houden met [hun] kiezers dan de Vlaamse partijen (zie de bochten van N-VA). Met een nationale kieskring krijgen alle kiezers hetzelfde politieke gewicht. Finito discriminatie.

  14. Met deze scores halen Vlaams Belang en NVA een MEERDERHEID in zetels in het Vlaams parlement. Wat houdt hen tegen om eenzijdig de Vlaamse onafhankelijkheid uit te roepen???? Forza Flandria!

  15. Als het efkens kan wordt BDW overboord gegooid door zijn Belgische vrienden. Remember Vivaldi. Wie gaat er trouwens N-VA in de Wetstraat loodsen en welke prijs is BDW bereid te betalen aan la Fédération Bruxelles – Wallonie? Gratis zal het niet zijn.

  16. verleden week haalde Vb nog bijna 25% van de stemmen we zijn juist een week later en nu plots zakken ze met bjna 3% – ik geloof geen kloten meer van Peilingen waar ik wel in geloof zijn de manipulatie van de pers

Plaats een reactie

Delen