Rapport verscheurd
De koopkracht is al een tijdje een heikel punt in de Wetstraat. Maar donderdag dook het weer in alle hevigheid op toen de premier overspoeld werd door vragen over het zogenaamde expertenrapport waarin een aantal maatregelen werd voorgesteld. Uiteraard sprongen enkele maatregelen in het oog die alle andere kritiek overschaduwden, zoals een maximumsnelheid van 100 km per uur op de autostrade of het weer verhogen van de btw op energie. De oppositiepartijen PVDA/PTB, N-VA en VB namen het op voor de mensen die hun facturen niet meer kunnen betalen of voor de middenklasse die alles moet betalen en voor alles opdraait. Reccino Van Lommel (VB) werd zowaar boos en sprak de premier aan met “mijnheer Alexander” en scheurde symbolisch het expertenrapport stuk en gooide stukken op de grond en legde een deel op de bank van De Croo. Deze was ‘not amused’ en liep hem nadien letterlijk tot op diens plaats achterna met de flarden papier en riep: “Neem uw rommel mee naar huis!”
Zoveelste incident
Ook de discussie over de door minister van Justitie Van Quickenborne aangekondigde vervroegde invrijheidsstellingen wegens overbevolking in de gevangenissen, werd zwaar op de korrel genomen en zorgde eveneens voor boosheid. Nu was het Sophie De Wit die haar stem verhief nadat de minister het nodig had gevonden om het politieke afscheid van Valerie Van Peel (N-VA) en haar herhaalde oproepen om partijgrenzenoverschrijdende initiatieven te nemen, aan te grijpen om de N-VA-burgemeester te viseren omdat zij te weinig zouden meewerken in de oprichting van justitiehuizen. De Wit, die anders toch de kalmte zelf is, snauwde naar de minister dat zij geen lessen in samenwerking te krijgen hebben, zeker niet nadat hij zelf de werkgroep van Valerie Van Peel inzake kinderbescherming had getorpedeerd. De incidenten tonen aan hoe de sfeer in de Wetstraat vergiftigd is geraakt en er van fundamenteel debat nog nauwelijks sprake is. Vivaldi ligt in de knoop met zichzelf, maar ook tussen Vivaldi en de oppositie komt het niet meer goed.
Ze wijzen naar elkaar
In de commissie Financiën werd de begroting goedgekeurd, een begroting met een nooit gezien tekort van 20,7 miljard. Dat gebeurde min of meer op hetzelfde moment dat de gouverneur van de Nationale Bank zijn halfjaarlijks rapport kwam voorstellen met de mededeling dat “België geen buffer meer heeft voor een economische schok”. Het is een zaak die veel mensen zorgen baart, zeker in het perspectief van de volgende generaties. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) weet ondertussen waar de klepel hangt en durft noodgedwongen de bevoegde PS-ministers oproepen om snel werk te maken van hervormingen op de arbeidsmarkt en op het vlak van de pensioenen, want “anders komen we in toestanden van de jaren ’80 terecht”. Ook toen zaten er socialisten in de regeringen. Maar ook hier wijst het ene regeringslid naar het andere om elkaar de schuld te geven.
Reizen om te ‘leren’?
Wouter De Vriendt (Groen) is voorzitter van de bijzondere commissie Koloniaal Verleden. En nu koning Filip zijn spijt is gaan betuigen in Congo, wil hij zijn commissie en zichzelf wat in de kijker werken door een 7-daags ‘werkbezoek’ aan Congo, Rwanda én Burundi te plannen begin september. Hij liet daarvoor een bestekje opmaken bij de diensten van de Kamer en dat kwam neer op zo’n 3604 euro per persoon: de voorzitter, 11 leden en de commissiesecretaris. Of alles samen zo’n 47.696 euro (inclusief CO2-compensatie). Wat die commissie daar kan gaan doen, is echt niet duidelijk.