Tijdens het pinksterweekend voerden islamistische terroristen een zware aanval uit op christenen in Nigeria. Daarbij stierven minstens 50 mensen. De aanvallers verwondden ook heel wat mensen en ontvoerden een aantal slachtoffers. De brutale aanval werd internationaal veroordeeld. Maar de reactie uit Ierland viel in zeer slechte aarde.
Iers president Michael D. Higgins stuurde een vreemd persbericht de wereld in. Daarin drukte hij zijn spijt over en medeleven met de gebeurtenissen in Nigeria uit. Maar daarna nam zijn bericht een vreemde wending. Hij legde de schuld niet bij de ideologie van de terroristen, maar kaderde alles als een gevolg van de klimaatverandering.
“Het feit dat een dergelijke aanval werd gepleegd in een gebedshuis, moet in het bijzonder worden veroordeeld, evenals elke poging om herdersvolken, die tot de belangrijkste slachtoffers van de gevolgen van de klimaatverandering behoren, tot zondebok te maken”, zo staat te lezen in het persbericht.
“De verwaarlozing van de voedselzekerheid in Afrika heeft ons op een crisispunt gebracht dat nu interne en regionale gevolgen heeft die gebaseerd zijn op de strijd, de levenswijzen zelf”, aldus nog Higgins. “De solidariteit van ons allen, als volkeren van de wereld, is verschuldigd aan allen die getroffen zijn, niet alleen door deze afschuwelijke gebeurtenis, maar ook in de strijd van de meest kwetsbaren aan wie de gevolgen van de klimaatverandering zijn toegebracht.”
Zout in de wonde
Het persbericht van de Ierse president viel niet in goede aarde bij de bisschop van Ondo, Jude Ayodeji Arogundade. Hij noemt de redenering van Higgins “fout” en “vergezocht”. In een brief op sociale media schrijft de bisschop: “Een verband suggereren of leggen tussen slachtoffers van terreur en de gevolgen van klimaatverandering is niet alleen misleidend, maar ook precies zout in de wonde strooien van allen die in Nigeria onder terreur hebben geleden.”
“De slachtoffers van het terrorisme behoren tot een andere categorie waarmee niets te vergelijken valt!”, vervolgde de bisschop. “Het is heel duidelijk voor iedereen die de gebeurtenissen in Nigeria in de afgelopen jaren op de voet heeft gevolgd, dat de onderliggende kwesties van terreuraanslagen, banditisme en onverminderde aanvallen in Nigeria en in de Sahel-regio en de klimaatverandering niets met elkaar gemeen hebben.”
Opportunisme
Pogingen om “banditisme, ontvoeringen en gruwelijke aanvallen op onschuldige en ongevaarlijke burgers van Nigeria in verband te brengen met kwesties als klimaatverandering en voedselzekerheid zijn afleidingen van de waarheid”, verklaarde hij.
De bisschop merkte ook op dat iedereen die de gebeurtenissen in Nigeria volgt, zou beseffen “dat toespelingen op een of andere vorm van politiek van klimaatverandering in onze huidige situatie volkomen misplaatst zijn”.
Terroristen zijn op vrije voeten, “slachten, slachten, verwonden en installeren terreur in verschillende delen van Nigeria sinds meer dan acht jaar, niet vanwege enig redelijk iets, maar omdat ze slecht zijn – punt uit”.
De conclusie van de bisschop is scherp. “Terwijl wij nog steeds rouwen om onze dierbaren na de afschuwelijke aanslag, willen wij een beroep doen op degenen die deze afschuwelijke gebeurtenis trachten aan te grijpen om een ideologische agenda uit te dragen, zich te onthouden van dergelijk opportunisme.”
Christenen in Nigeria
De toestand van christenen in Nigeria is al langer bijzonder precair. Heel veel mensen worden er vermoord omwille van hun geloof, meer dan elders in de wereld. De afgelopen 12 jaar zijn er 43.000 christenen vermoord. Het zijn vooral fulanimoslims die de christenen viseren. De overheid kan het geweld niet onder controle krijgen. Terreurorganisaties zoals Islamitische Staat West-Afrikaanse Provincie (ISWAP) en Boko Haram specialiseren zich in het ontvoeren van jonge christelijke meisjes.