Nog niemand gearresteerd na bloedige aanslag kerk in Nigeria

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Nog niemand gearresteerd na bloedige aanslag in Nigeriaanse kerk

Sonja Dahlmans

Drie dagen na de aanslag op een rooms-katholieke kerk in Owe, Nigeria, hebben de autoriteiten nog niemand gearresteerd. De aanslag, waarbij naar schatting 50 doden vielen, is ook nog altijd niet opgeëist. Op Twitter veroordeelt António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de aanslag. Hij dringt er bij de Nigeriaanse overheid op aan dat ze er alles aan doet om de verantwoordelijken voor het bloedbad te bestraffen. Guterres spreekt ook zijn medeleven uit met de nabestaanden en wenst de tientallen gewonden een spoedig herstel toe. Het is maar de vraag of het daadwerkelijk tot een veroordeling zal komen van de daders van de aanslag in het pinksterweekend. Hieronder volgt een verslag van een aantal getuigen, waaruit blijkt dat de autoriteiten momenteel nog geen vooruitgang boeken.

https://redactie.palnws.be/2022/06/aanslag-op-rooms-katholieke-kerk-in-nigeria-minstens-70-doden/

Een ooggetuige, Ndubuisi, vertelt: “De mis was al bijna ten einde toen we opeens veel lawaai hoorden. Ik dacht nog dat het om kinderen ging, die op de deur bonsden, maar daarna volgde een nog luider lawaai en stormden verschillende mannen de kerk binnen. Ze begonnen op mensen te schieten, overal lag bloed. Ik verschool mezelf onder een van de kerkbanken. Vanuit mijn schuilplaats zag ik nog een man die een AK-47 bij zich droeg en nog iets anders, dat hij op het altaar liet vallen en daarna wegrende. Toen volgde een explosie. Ik begrijp nog altijd niet hoe ik de aanslag heb kunnen overleven. Overal lagen dode lichamen en het was overal donker en het stonk naar rook.”

Een andere ooggetuige, die anoniem wil blijven, vertelt hoe zijn enige zoon voor zijn ogen werd afgeschoten: “Ziet u, dat daar is zijn bloed en daar ligt zijn schoen. Hij was mijn enige zoon. De schutter richtte direct op zijn hoofd. Mijn hart is gebroken.”

Autoriteiten

Amaka Okoye was ter plaatse en bezocht met getuigen van de aanslag de Sint Franciscuskerk in Owe, in de staat Ondo. Voor International Christian Solidarity en Nigeria Report schrijft ze dat de autoriteiten zeggen dat het onderzoek naar de daders en het motief voor de aanslag lopende is. Maar Okoye stelt zelf vast dat twee dagen na de aanslag de kerk nog altijd niet is afgezet. Iedereen zou er zo naar binnen kunnen lopen om te filmen, te rouwen of voor zichzelf te kijken naar de ravage op de plaats waar het drama zich heeft afgespeeld.

De plaatselijke autoriteiten hebben nog altijd geen officiële cijfers naar buiten gebracht over het precieze aantal dodelijke slachtoffers en gewonden. Okoye belde met de politiecommissaris in Owe, maar zodra hij begreep dat Amaka een journalist is, hing hij op. De herhaaldelijke pogingen van Amaka Okoye om terug te bellen, blijven tot nu toe onbeantwoord. Op haar eigen socialemediapagina schrijft ze nog dat er geen vragen worden gesteld. Bezoekers moeten zich ook niet legitimeren om de kerk binnen te komen.

De matige respons van de autoriteiten in Owo staat niet op zichzelf. Christenen die eerder het slachtoffer werden van aanslagen en ontvoeringen in de staat Kaduna voelen zich door de overheid in de steek gelaten. De overheid zou ouders gevraagd hebben niet met de media te spreken. De vader van twee ontvoerde kinderen stelt dat de overheid niet betrokken is bij de harde realiteit van de slachtoffers.

De Nigeriaanse journalist Steven Kefas vertelde gisteren aan PAL NWS dat president Buhari van Nigeria een feest hield in het presidentiële paleis op het moment van de aanslag. Hij verwijt Buhari en zijn regering een gebrek aan empathie, met name jegens christelijke slachtoffers. Kefas laat desgevraagd weten dat slachtoffers van aanslagen of ontvoeringen nauwelijks steun of compensaties krijgen van de overheid. Een langer interview met Kefas verschijnt nog in ’t Pallieterke.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

5 gedachten over “Nog niemand gearresteerd na bloedige aanslag in Nigeriaanse kerk”

  1. Deze ‘Black Lives DON’T Matter’ op het internationaal toneel.Enkel als een klootzak van een racistische politieagent een criminele kleurling vermoordt komt er (gepaste!) wereldwijde verontwaardiging .Hypocriete gutmenschen!

  2. De aandacht van de MS- pers hiervoor is onbeduidend. Dit in tegenstelling tot de massale aandacht die de, eveneens afschuwelijke, aanslag in Christchurch destijds kreeg. In Nigeria worden christenen al decennia lang vervolgd, waar blijft de reactie van de EU?

  3. Het Europese parlement weigerde onlangs te debatteren over de moordende aanslagen tegen christenen op deze “wereld”.Als het over de islam gaat dan vertappelen onze poenpakkers elkaar om toch maar het woord te kunnen voeren.Wie heeft het altijd over onze waarden en manier van leven!Onze Ursula is dan zogezegd van een Christelijke volkspartij?Dag Jan…

Plaats een reactie

Delen