The Belgian police logo pictured during a press moment concerning a new section control speed camera system on the Gentsesteenweg - Chaussee de Gand, at the Schweizerplein - Place Schweitzer, in Sint-Agatha-Berchem - Berchem-Sainte-Agathe, Brussels, Friday 27 May 2022. The device checks compliance with the speed limit of 30 km/h on this road in both directions (towards the city and towards the outskirts) between Avenue de Sellier de Moranville and Place Schweitzer. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Binnenland politiek

Ondanks belofte Verlinden: geen 3.000, maar minder dan 100 nieuwe politieagenten per jaar

Wannes Neukermans

Er zijn te weinig kandidaat-politieagenten, omdat ook de rekruteringsdienst van de federale politie te weinig personeel heeft. Nochtans beloofde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in september vorig jaar nog “drieduizend nieuwe politierekruten per jaar”. Naargelang de bronnen van De Standaard, zou het echter gaan om een wervingsreserve van 0, 17 of 60 personen.

Na een versneld selectieproces van 18 weken zou nog slechts één jaar politieschool volgen. Dat was het plan dat Verlinden had om het nijpend tekort aan politieagenten tegen te gaan. Dat plan is mislukt, blijkt nu. “De rekruteringsdienst van de federale politie die onze leerlingen moet toewijzen, stuurt bijna geen kandidaten meer door. De klas die in december 2022 het schooljaar zou aanvatten, hebben we zelfs geschrapt”, zegt Steve Margodt, directeur van de politieschool West-Vlaanderen.

34 weken zonder reactie

Eenzelfde problematiek in de Vlaams-Brabantse politieschool. Daar mochten slechts vijf rekruten zich aandienen. “Wegens gebrek aan kandidaten wordt de klas van juni geschrapt. Het is de eerste keer dat we dit meemaken”, aldus directeur Pascal Kemps. Het probleem zou zich stellen door personeelstekort bij de rekruteringsdienst. “Na onze opendeurdagen hadden we een dertigtal kandidaten. Maar na 34 weken wachten zonder reactie zijn ze elders aan de slag gegaan”, reageert Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke. “Ironisch. Personeel te kort om personeel aan te werven.”

De federale politie erkent dat er een probleem is, maar spreekt van te weinig budget om aanwervingen te doen. De woordvoerder van minister Verlinden laat aan De Standaard echter weten “dat er in 2021 een recordaantal nieuwe ­inspecteurs is aangeworven”.

https://redactie.palnws.be/2022/04/koen-metsu-zo-kan-het-niet-verder-met-federale-politie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Ondanks belofte Verlinden: geen 3.000, maar minder dan 100 nieuwe politieagenten per jaar”

  1. In 2021 werd een recordaantal nieuwe inspecteurs aangeworven?Wat is volgens Anneliesje een recordaantal en hoeveel zijn er daadwerkelijk geslaagd en nu aan de slag?De personeelsmalaise bij de politie en de werkingsmiddelen zijn voor deze Vivaldibende geen prioriteit laat staan de aanpak van de zware criminaliteit!
    Voor Zelenski en co geld in overvloed want daar kan Alexander op internationaal mee scoren en daar is het HEM om te doen!
    Dweilen met de kraan “volledig” open is het motto en veel beloven maar geven doen de zotten in vreugde leven!

  2. Allemaal goed en wel, maar wie zal dat betalen ? De nu al overbelaste belastingbetaler uit de privé ? Want op geld vanuit de overheid moet niemand rekenen. Een overheid kost geld, maar genereert er geen.

Plaats een reactie

Delen