Het voorstel om onverdoofd slachten in Brussel te verbieden, werd vorige week in de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement verworpen. PS, PTB en one.brussels-Vooruit stemden tegen. Ecolo en les Engagés onthielden zich. Beide partijen stemden in Wallonië voor een verbod. “Ik waande me in het Iraans parlement”, zei Michel Vandenbosch van GAIA in De Afspraak.
Als mede-indieners van het voorstel stemden Groen en Open Vld voor, net als N-VA en Vlaams Belang. De Vlaams-nationalisten hadden elk zelf een voorstel tot ordonnantie hierover ingediend, maar sloten zich aan bij het voorstel van Groen, Open Vld en DéFi. One.brussels-Vooruit stemde tegen. Ze voerden daarbij de neuroloog Jean-Michel Guérit op, die poneerde dat dieren die onverdoofd en met een halssnede geslacht worden niet meer maar zelfs minder pijn lijden, dan dieren die verdoofd worden. Dat is een stelling die buiten de wetenschappelijke consensus valt.
Fractievoorzitter van one.brussels-Vooruit Fouad Ahidar beriep zich op god om zijn stelling over het verbod op onverdoofd slachten te staven: “Het is onmogelijk dat dieren zullen lijden, Allah zal het niet toelaten. Als praktiserend moslim zeg ik klaar en duidelijk dat dat onmogelijk is.” Partijgenote Hilde Sabbe benadrukte haar morele superioriteit: “Hier in Brussel zijn we in sommige gevallen voor op de rest… Wij zijn open en tolerant. Wij doen hier niet aan hokjesdenken en stigmatisering.”
“Ik waande me in het Iraans parlement” (quote Michel Vandenbosch – GAIA)
Morele superioriteit
In het duidingsprogramma De Afspraak liet GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zijn verbijstering de vrije loop: “Ik waande me in het Iraans parlement.” De dierenrechtenactivist nam zelf deel aan de hoorzittingen en viel haast van zijn stoel van verbazing toen hij de discussies aanhoorde: “Ik waande me in een parlementaire theocratie in plaats van een parlementaire democratie. Religieuze voorschriften halen het van de wetenschappelijke consensus.” Michel Vandenbosch was niet te spreken over de houding van one.brussels-Vooruit en reageerde uiterst verbolgen op de manipulaties van de PS in dit dossier. In de commissie werden 14 sprekers uitgenodigd die zich uitspraken voor ritueel slachten, terwijl er amper vijf tegenstanders aan het woord kwamen.
Volgens de voorzitter van GAIA was de hoorzitting een opeenstapeling van “onwaarheden, voorwendsels en drogredeneringen. Bovendien is het een totale miskenning van de arresten van de hoogste rechtbanken: het Hof van Justitie van de Europese Unie en het Grondwettelijk Hof.” De PS gaat daaraan voorbij “net alsof dit niet bestaat”. “De Brusselse PS leeft nog in de zevende eeuw”, reageerde Vandenbosch scherp. Om hun argumenten kracht bij te zetten, beweren de socialisten dat “het offerfeest zal worden afgeschaft. Dat zijn echte leugens. Dan gaat men ons verwijten dat we stigmatiseren en polariseren.”
Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wist met zijn verbazing over de Brusselse fractie geen blijf: “Dat is niet met ons overlegd en gaat in tegen de partijlijn.” “We verwachten dat Conner Rousseau publiekelijk zijn stem laat horen als hij zich nog wil profileren als progressieve partij”, liet Michel Vandenbosch duidelijk verstaan.”‘Vooruit is voor dierenwelzijn en dus voor een verbod op onverdoofd slachten”, klinkt het bij de partij. Fouad Ahidar mag zich binnen het partijbestuur aan een fikse uitbrander verwachten, liet Conner Rousseau weten. Maar de jonge voorzitter moet zich niet te veel illusies maken. “Fouad zal niet van gedacht veranderen en ik ook niet”, laat Hilde Sabbe aan De Standaard weten.
Theocratie in het parlement
Hilde Sabbe zit als onafhankelijke voor one.brussels-vooruit in het Brussels parlement. Voordien was ze journaliste bij onder andere De Morgen en Het Laatste Nieuws. Ze is ook stichtend lid van Movement X, de beweging die ijvert voor radicale gelijkheid. Sinds de Molenbeek-quote steekt Hilde Sabbe haar afkeer voor Conner Rousseau niet onder stoelen of banken: “Niet en nooit mijn voorzitter, en zijn uitlatingen over Brussel en de rol van het Nederlands zijn beschamend en vooral pertinent onjuist.”
Heel wat waarnemers kijken met stijgende verbazing naar de houding van de linkse partijen. “In een waanzinnig opbod om de islamitische kiezer het meest te behagen, zijn de linkse partijen bereid hun ziel aan Allah te verkopen. De scheiding tussen kerk en staat is tijdens het debat over onverdoofd slachten doorbroken met theocratische elementen, zonder dat iemand daaraan aanstoot nam. Dat is een primeur in de moderne Belgische politieke geschiedenis”, schreef Luckas Vander Taelen in Doorbraak.
Uiteraard spelen er electorale motieven mee. Tegenstanders van een verbod verzamelden vorige maand in een petitie 100.000 handtekeningen, terwijl GAIA na een landelijke campagne 70.000 mensen wist te overtuigen om haar petitie te tekenen. De cijfers wijzen erop dat traditionele islambeleving in Brussel sterker aanwezig is dan dat de pers laat uitschijnen.
Deze week wordt het voorstel in de plenaire zitting van het parlement gestemd. Voorstanders hopen op een meerderheid voor hun voorstel.