Anuna De Wever haalt uit naar Gert Verhulst: "Oude witte hetero man die klimaatcrisis compleet minimaliseert"

Klimaatactiviste Anuna De Wever. Photo News

Uncategorized

Oppositie kapittelt “minister van Aankondigingen” Van Quickenborne: “Wat is uw woord nog waard?”

Anton Schelfaut

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang zijn niet te spreken over het plan van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om bepaalde categorieën van gevangenen systematisch een halfjaar vroeger vrij te laten. Beide partijen stellen het verschil tussen de woorden en de daden van “de minister van Aankondigingen” aan de kaak.

https://redactie.palnws.be/2022/06/regering-wil-gevangenen-tot-2025-structureel-halfjaar-vroeger-vrijlaten/

Van Quickenborne heeft een wetsontwerp klaar dat gevangenen – met uitzondering van de gevaarlijkste criminelen – moet toelaten zes maanden voor hun reguliere strafeinde al vrij te komen. Die maatregel was eerder al eens van toepassing tijdens de coronapandemie, maar zou nu opnieuw tot 2025 worden ingevoerd.

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit is daar niet over te spreken. Ze verweet de minister heel veel aan te kondigen, maar achter te blijven op het vlak van daden. “Mensen met straffen tot 10 jaar, dat zijn geen doetjes. Wat moeten die slachtoffers denken? Wat is uw woord nog waard?”

“De veiligheid van onze samenleving en strafuitvoering zijn kerntaken van een overheid”, benadrukte De Wit. “Gaat u doorduwen met de strafkorting en de geschiedenis ingaan als de minister van Aankondigingen? Of gaat u eindelijk doen wat u beloofd hebt?”

(Lees verder onder de tweet.)

Straffeloosheid

Vlaams Belang-Kamerlid Marijke Dillen verweet Van Quickenborne straffeloosheid voor te staan. “U stelt terecht dat de overbevolking in onze gevangenissen al decennialang een probleem is. Toen ik in 1991, 30 jaar geleden, in deze Kamer mijn intrede deed, was dat ook al een probleem”, erkende Dillen. “Maar hoeveel liberale ministers hebben inmiddels op het departement Justitie gezeten en geen antwoord gegeven op deze problematiek?”

Dillen merkte fijntjes op dat Van Quickenborne deze problematiek kende toen hij beloofde dat alle straffen zouden worden uitgevoerd. “De veiligheid van burgers moet primeren. Het is de taak van de overheid om hen te beschermen. Maar helaas, u hebt uzelf een brevet van onvermogen opgespeld. Speel niet langer de minister van Aankondigingen en voer het regeerakkoord uit”, besloot ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Oppositie kapittelt “minister van Aankondigingen” Van Quickenborne: “Wat is uw woord nog waard?””

  1. Krijgen we dan ook dergelijke discount bij kleine overtredingen ; moeten parkeerboetes dan ook maar deels betaald worden of geldt er “discriminatie op basis van lichte overtredingen” ?

  2. Een slag in het gezicht van de slachtoffers, justitie is er enkel voor de criminelen en de slachtoffers blijven in de kou staan. Ten tweede, zulk een wetsontwerp om criminelen vroeger vrij te laten is een verdoken vorm van injunctierecht dat de MINIster niet mag gebruiken. Wat een zever is dit eigenlijk?

  3. Uiteraard is Quickie voorstander van strafverkorting. Want als ooit uitkomt hoeveel geld hij verduisterd heeft toen hij minister van Pensioenen was, gaat hij daarvan kunnen genieten!

Plaats een reactie

Delen