Partijcongres AfD kent vroegtijdig slot wegens uiteenlopende visies over oorlog in Oekraïne

Screenshot AfD - Facebook

Uncategorized

Partijcongres AfD kent voortijdig slot wegens uiteenlopende visies over oorlog in Oekraïne

Carl Deconinck

Afgelopen weekend hield de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) een driedaagse bijeenkomst. Die ontaardde echter naar aanleiding van hevige onenigheid over het buitenlandbeleid. De partijtop kreeg ook een tik te verwerken uit het rechtse kamp van Björn Höcke. Het partijcongres kende hierdoor een voortijdig slot.

De grootste problemen deden zich voor met een zeer EU-kritische resolutie, Rethinking Europe. Volgens tegenstanders roept die zelfs op tot toenadering tot Rusland. De resolutie is bijzonder mild voor Rusland en heeft het over het “Oekraïne-conflict”. Er is geen sprake van Russische agressie. De leiding van de partij, Weidel en Chrupalla, verzetten zich tegen de resolutie. Weidel zei dat de resolutie inhoudelijk goed was, maar taalkundig wat gebreken vertoonde.

Er ontstond een verhit debat dat twee uur duurde. AfD-kamerlid Hans-Thomas Tillschneider uit Saksen-Anhalt zei dat de motie “precies de termen en de oriëntaties bevat die we als boodschap naar de buitenwereld moeten sturen. Het contrast tussen globalisten en natiestaten: dat is de wereldstrijd waarin we verwikkeld zijn, en dat wordt hier duidelijk gezegd.” Het ontwerp van resolutie pleit onder meer voor een “consensuele ontbinding van de EU”, die wordt omschreven als een “misleidende en disfunctionele politieke entiteit”.

Incompatibiliteitslijst 

Een ander heet hangijzer was de zogeheten incompatibiliteitslijst, waarop AfD organisaties en verenigingen opsomt waarvan de leden de toegang tot de partij wordt ontzegd. Er werd namelijk een voorstel ingediend om het Gewerkschaft Zentrum van deze lijst te verwijderen. Volgens velen is het Gewerkschaft Zentrum een extreemrechtse vakbond. Anderen wezen erop dat het de enige werknemersvertegenwoordiger in de gezondheids- en automobielsector is die met AfD praat.

Bestuurslid Roman Reusch zei daarentegen dat een schrapping het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet in de kaart zou spelen. “Je kunt het je tegenstander ook heel, heel gemakkelijk maken”, zei hij daarover. De drijvende kracht achter de rechtervleugel van de partij, Björn Höcke pleitte ervoor om de vereniging van de lijst te halen. Hij sprak van een nood aan dergelijke organisaties. Hij veegde Reuschs argumenten van tafel met de uitspraak dat de “zogenaamde bescherming van de grondwet deel uitmaakte van dit machtsinstrument dat ons Duitsland wil afbouwen”. 60 procent van de leden ging akkoord met die visie.

Ontevredenheid

Op het congres koos men dit weekend ook een nieuw voorzittersduo. De partij koos daarbij voor een duidelijke, inhoudelijk rechtse lijn. Maar een van de twee voorzitters, Chrupalla, haalde met 53 procent een matige score. De dag voor de verkiezingen moest Chrupalla luisteren naar enkele kritische vragen en opmerkingen na zijn verantwoordingsrapport. Men had het over het ledenverlies, een reeks van zwakke verkiezingsuitslagen en het gevoel dat de partij kampte met enkele aanslepende problemen. Een daarvan is dat de partij in een isolement zit.

De ontevredenheid culmineerde echter rond de Europese resolutie. De aanpassingen die werden voorgesteld door de partijleiding verloren het pleit. Sprekers klaagden meermaals dat het bestuur werd “ontmanteld” en eisten in een verhitte sfeer dat de partijvergadering zou worden afgelast. Pas bij de derde poging werden de afgevaardigden er met een nipte meerderheid van overtuigd om de aanvraag voor verdere behandeling over te dragen aan de raad van bestuur.

Door de voortijdige afgelasting kwam men ook niet aan de oprichting van een commissie voor prijshervorming. De rechtse Höcke had nochtans zijn zinnen op het leiderschap van die commissie gezet. Men denkt dan ook dat hij nog ambities heeft binnen de partij om het laken nog meer naar zich toe te trekken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Partijcongres AfD kent voortijdig slot wegens uiteenlopende visies over oorlog in Oekraïne”

Plaats een reactie

Delen