Rousseau moet Dossinkazerne bezoeken na racistische uitspraken tegenover Roma

Rousseau moet Dossinkazerne bezoeken na racistische uitspraken tegenover Roma. Photonews

Uncategorized

Paul Magnette wil geen staatshervorming in 2024: “Noodzakelijk noch wenselijk”

Belga Press Agency

PS-voorzitter Paul Magnette wil geen nieuwe staatshervorming in 2024, zo stelt hij zaterdag in Le Soir. Hij sluit ook uit om onderwijs en cultuur naar de gewesten te halen. Er wordt dus niet geraakt aan de Franse Gemeenschap, klinkt het naar aanleiding van het Waals PS-congres dat zondag op de agenda staat.

“Een zevende staatshervorming in 2024 is noodzakelijk noch wenselijk. Wallonië heeft, in tegenstelling tot in het verleden, de nodige bevoegdheden om aan het herstel te werken. De federale prioriteiten liggen elders: fiscale rechtvaardigheid, versterken van de sociale zekerheid, de openbare diensten”, dixit de PS-voorzitter.

Federaal land met vier regio’s

Magnette herhaalt zijn pleidooi voor een federaal land met vier regio’s. Dat zou eenvoudiger werken dan het huidige model. Maar voor de PS-voorzitter betekent dat niet dat er geen solidariteit meer zou zijn tussen Brussel en Wallonië. Een Waals-Brusselse band moet behouden blijven via een federatie, ook al zijn er vier regio’s (Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Duitstalig België). Samen moeten ze zo grote bevoegdheden beheren zoals onderwijs, cultuur, onderzoek … Maar het is nu niet het moment om over te stappen naar zo’n systeem, klinkt het nog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

43 gedachten over “Paul Magnette wil geen staatshervorming in 2024: “Noodzakelijk noch wenselijk””

  1. Een stapje vooruit kan al zijn, als we onze bedrijfsinkomsten op de zelfde rekening als die van kadastrale inkomen, dus in Aalst zouden storten. Dan heeft onze VL regering minstens kennis & kontrole over de geldstromen. Verder niet vergeten dat wij Nederlandstaligen 60% van ‘s bevolking uitmaken en 80% van de inkomsten regenereren in ons Belgisch vaderland. Toen ik dat in Africa vertelde antwoordden ze er me spontaan ‘Donc vous gérez le pouvoir / jullie besturen dus het land.’ Ik heb maar ‘Bien-sûr’ geantwoord. Gans de uitleg was me toen iets te ingewikkeld. Wij hebben zelf de sleutel (pardon, de ‘portmonai’) in handen. Wat voor voddemannen zijn wij nederlandstalige Belgen, eigenlijk dat we ons in ons eigen land steeds laten bedotten ?

  2. Il nous faut de l’argent, de l’argent et surtout de l’argent. Nous sommes attachés à l’argent, mais l’argent n’est pas très attaché à nous. Donc notre affaire, c’est l’argent des autres.

  3. Gueule de truand Magnette is een genie, wat betreft het fnuiken van het Vlaamse recht tot zelfbeschikking.

    – De Wever weigert de uitgestoken hand van Tom Van Grieken, wat een een Vlaamse frontvorming verhindert.
    – De Wever laat zijn broek zakken voor “De Polle”.
    -“De Polle” zegt, nu duidelijk: “Rot op Weverke !”
    – Overblijvende mogelijkheid: NVA en VB moeten samenwerken.
    – “De Polle” weet dat machtswellusteling en ego-tripper De Wever nooit zal samenwerken met VB.
    – “De Polle” breekt dus een Vlaamse frontvorming.
    – Oplossing: NVA + VB , zonder De Wever => misschien nog hoop voor Vlaanderen.

  4. En nu Bart,want je wilde met Polleke toch een koehandeltje sluiten?!!Nog voor de verkiezingen zijn onze Waalse broeders met de verraders uit Vlaanderen je samen met het VB achter de schutkring aan het plaatsen!?

  5. Magnette vergist zich: er zijn geen vier regio’s, er zijn er slechts twee Vlaanderen en Wallonië ! En Wallonië kan je dan nog moeilijk een regio noemen, want een failliet bedrijf noem je ook niet langer een fabriek, maar eerder een leegstand. Brussel is slechts een stad en de Duitstaligen zitten als gemeenschap vervat in de Waalse “regio”, want we hebben als Vlaamse regio al enkele keren meegemaakt dat deze gemeenschap meeheult met en zich voor het karretje van de Walen laat spannen.
    En daarbij, wat Magnette wil moet dan iedereen maar aanvaarden ? Die heeft eigenlijk in heel het land niet zoveel te zeggen, want slechts de derde partij in stemmenaantal. Volgens de huidige peiling eerst N-VA, dan VB en daarna pas PS ! Zo is het en zo zal het blijven !

  6. De sociale zekerheid versterken voor het oude liedje Zijn Waals kiesvee dat niet wil werken en maar verder op de kap van de Vlaming leven .De hypocriet met zijn heimelijke smoel

  7. Status quo behouden, en dan een federale kieskring, waardoor Waalse stemmen de Vlaamse zusterpartijen boven de kiesdrempel kunnen houden, en dan blijft Wallonië het land besturen… Goed bezig die Magnette.

  8. De PS blijft als partij van de minderheid de politieke agenda bepalen. De Wever dacht met links een ‘groot akkoord’ te kunnen maken en dat ligt nu duidelijk aan duigen. Als de uitslag van de peiling bevestigd wordt kunnen we geen kant meer uit, noch Vlaams, noch federaal. Zou VB dan toch gelijk hebben ?

  9. Magnette is een bewonderenswaardig man! Die blijft tenminste trouw aan zijn achterban terwijl De Wever tegenwoordig ‘blauwer’ is dan de tegenwoordige O-VLD. Voka, Unizo en ‘de economie’ zijn tegenwoordig belangrijker voor hem dan de Vlaming loskoppelen van het profitariaat.

  10. “Zolang mijn vriend Bart ervoor zorgt dat het cordon blijft bestaan, zullen de facturen wel door Vlaanderen betaald worden” is wat hij bedoelt. Eerlijk gezegd, als iemand anders altijd mijn facturen en mijn foliekes erbij zou betalen waarom zou ik dan aan het systeem iets willen veranderen?…On était, on est et on reste demandeur de rien. Solidariteit tussen de gewesten moet kunnen en zeker als er even tijd nodig is na een (economische) tegenslag om er bovenop te komen zodat de bevolking er niet te lang onder lijdt (cfr de overstromingen in 2021). Hetgeen Wallonië nu echter al decennia doet is puur plat profiteren, en dan nog keer op keer in de hand van de gulle gever bijten van zodra het kan. Eerst hadden ze de zekerheid met de klassieke traditionele partijen dat deze geldstromen zouden blijven bestaan, tot NVA kwam. Maar dat was buiten BDW gerekend, die liet de transfers nog oplopen onder zijn bewind als schijnpremier en in een paar maand tijd “vervelde” de ganse NVA ook tot een traditionele partij. De vivaldi politici en NVA kunnen nu alleen maar hopen dat de huidige crisis (mix van corona, inflatie, een geflipte Poetin) snel voorbij waait want als de Vlaming op zijn tandvlees geraakt zou die wel eens lelijk in 2024 uit de hoek kunnen komen. Op de pornopremier en zijn partij moet je al helemaal niet meer rekenen, die is bezig met zijn buitenlands nieuw postje, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij zijn Italiaanse geliefde, dus zal het initiatief van NVA, lees Caesar Maximus BDW, moeten komen. Echter ook in zijn eigen regio heeft hij zijn “Vlamingen” al zoveel keer bedonderd dat geloofwaardig overkomen en daadwerkelijk iets doen, moeilijk zal worden. Ik geloof dan ook niet de laatste peiling wat betreft NVA, de cijfers van groen en Ovld lijken me zelfs ook nog opgesmukt, want de regime pers zal er steeds op uit zijn haar “vriendjes” te bevoordelen, ze betalen immers hun “subsidies” lees zwijggeld. Ik zou zeggen BDW, als je aan de goede kant van de geschiedenis wil staan, deze van Vlaanderen uiteraard, heb je nog 20 maanden om uit je kot te komen met een haalbaar voorstel en niet om mensen per definitie uit te sluiten maar naar hun ideeën en verzuchtingen te luisteren (vooral op vlak van migratie) zonder steeds weer te vervallen in dezelfde dogmatiek als Groen met haar kerncentrales. Laat zien dat je een staatsman bent voor je regio, Magnette heeft het je al voorgedaan!

  11. Het politiek probleem in België raakt niet opgelost. Wellicht omdat de Vlaamse politieke systeempartijen zich (liever) laten corrumperen door de Waals/Brusselse minderheid. Hallo N-VA, CD&V, OVLD, Groen en Vooruit.

  12. Bart De Wever is een gewiekst opportunist, maar misschien is dat zo slecht niet. Mundi vult decipi. Ik denk dat Bart dat hoog in het vaandel draagt, geen hem maar eens ongelijk.

  13. Magnette heeft groot gelijk, hij is tenminste een politieker die voor ZIJN volk opkomt maar niet gediscrimineerd word zoals Tom Van Grieken. En inderdaad, als magnette geen staatshervorming wil is dat zijn volste recht. Jaren geleden hebben de valse Vlaamse politici hen de kracht van de compensaties toegekend a rato van 7 miljard € per jaar, bij deze verbind magnette zich dus om die compensaties terug te betalen a rato van 20 miljard € per jaar en dan zullen we snel zien wie hier de landverraders zijn.

  14. De Vlaamse partijbonzen verzetten zich tegen referenda. Wel dan kunnen de Vlamingen een alternatief op de onderhandelingstafel brengen. De nationale kieskring.
    Laat het duidelijk wezen dat de democratie en de Vlaamse kiezer alles te winnen heeft met een nationale kieskring. Een stem van iedere kiezer heeft dan uiteraard invloed op het aantal uitgebrachte stemmen. Men kan dus niet langer het gewicht van Vlaamse stemmen negeren.
    Anderzijds mag er einde gemaakt worden aan de taalpariteit binnen de regering mits de rechtstreekse verkiezing van de Eerste minister. De benoeming van ministers moet wel gevalideerd worden door het federaal parlement.
    Quid Duitstalig België? De regio van de Duitstalige gemeenschap moet het statuut van provincie verwerven en het recht verwerven om via referendum de keuze te maken van welk gewest ze deel wenst uit te maken: Wallonië of Vlaanderen.

  15. De Vlaamse enkel-richting “solidariteit”(sic) geldkraan naar over de taalgrens dichtdraaien zodat ze spartelen als een vis op het droge en holder de bolder uit hun hangmatten vallen.

  16. BDW weet dat als hij nu toegeeft om met het VB te werken er veel vld en cvp-ers zullen afhaken om de stap te zetten om over te stappen naar de NVA.Laat ons eerst kiezen en dan regeren met de kaarten die op tafel liggen,dan kan er met het VB gewerkt worden en zullen de overlopers dan wel beseffen dat het VB nog zo slecht niet is en dat ze de goede kant van de geschiedenis gekozen hebben.Emotie en politie moet gescheiden blijven ,zelfs al geef ik al de posters volkomen gelijk.

  17. Ik zou graag eens de inhoud kennen van de volgende staatshervorming en de goedkeuring ervan koppelen aan een referendum. Welke voordelen biedt ze aan de Vlaamse consument? De eerste zes staatshervormingen waren gesneden op maat van de politieke partijen en de bedrijfswereld. De sociale en democratische voordelen voor de burger/consument zijn mij niet duidelijk. Op gemeentelijk en regionaal vlak wordt de democratie in Vlaanderen tot nader order monddood gemaakt met behulp van een autocratisch kiessysteem. Conclusie: Voor mij geen nieuwe staatshervorming er toe strekkende de macht van de politieke clans eenzijdig te consolideren. Maw liever geen staatshervorming dan een slechte staatshervorming. Is het niet verontrustend dat de macht van het parlement berust bij extraparlementaire organisaties, in casu de gilde van (malafide) partijvoorzitters. Het staat haaks op de elementaire principes van een democratische staatsinrichting.

  18. MAGNETTE: grootste crapuul, en voorzitter van de meest corrupte partij van de onstaat België, en profitariaatspartij!!! De partij die ooit hun partijvoorzitter, nl.ANDRÉ COOLS, heeft laten vermoorden door de maffia. Omdat de man die heel de interne keuken van de partij kende, en bepaalde rotzakkerij wou boven brengen, moest uitgeschakeld worden. Dat is PS. EEN ROTBOEL , ZOALS GANS HET POLITIEKE BOELTJE IN DIT ROTLAND. 🤮🤮🤮

  19. De enige oplossing is de ontmanteling van het miskleun Belgie:
    1.Wallonie terug naar Frankrijk want die voelen zich meer frans dan wat anders.
    2. Frans Vlaanderen sluit aan bij Vlaanderen als compensatie want dat zijn Vlamingen
    3. Zeeuws Vlaanderen terug naar Vlaanderen want dat zijn geen Hollanders.
    4. De oostkantons terug naar Duitsland want dat zijn Duitsers
    5. Voeren; een enclave van Vlaanderen of een deel van Nederland als compensatie voor de annexatie van Zeeuws Vlaanderen.
    6. Brussel: een stadstaat zoals Singapore, de koning mogen ze houden want die vreemdelingen adoreren een monarch.

    Resultaat:
    Een taal.
    Een republiek Vlaanderen met een president en een regering, een minister per mandaat en geen 9 ministers van volksgezondheid bvb.
    En .. 7 miljard minder belastingen per jaar

  20. Beste Vriend De Hauwere, voor een groot stuk kan ik je steunen in je uitleg. Graag niet vergeten dat het land van ‘Overmaas’ met Aaken als oude residendie stad tot Dietsland hoort. Daar kwam / komt, het warm water zomaar uit de grond. Lekker om te wassen, te plassen en er je permanent te vestigen. Wat er dan ook sinds eeuwen voor onze tijdsrekening gebeurde. Om bezoekers van overzee te ontvangen moesten dezen dan ‘Aan-werpen’ op een klein strandje aan den rechter ‘Oever’ van de Schelde, verder zeewaarts was er enkel riet en slib. De Maas zelf was en is in Maastricht niet bevaarbaar. Men bouwde er wel een brug, die tot vorige eeuw de enige over de ‘groote Rivieren’ bleef. De weg van Aanwerpen tot Aaken liep via Herentals, Olen, Averbode, Diest, Hasselt en Maastricht naar Aaken. De doortocht via de ‘braakband’ (= naamgever van Brabant), dus de duinen van de hoge Kempen was niet mogelijk. Daarom ging men langs de Demervallei. De provincies Limburg zijn een late creatie van koning Willem I (na Waterloo 1815) indachtig ‘Slot Limbourg’ aan de Vesder, waar Rubens nog verbleef. De ganse landstreek tot de voet van het Hoge Ven, inbegrepen het Vesderdal, Eupen het ‘Hertogenwoud’ en de streek van Herven-land, behoren tot het Dietse gebied.
    Aan de zeekant is het klaar als een klontje dat de waterscheiding van de Oise en Seine met de Zoome ( la Somme) en de Schelde met haar brongebied in Gouye aan Sint Kwinten tot de Lage-landen behoren behoren.

Plaats een reactie

Delen