(Belga)

(Belga)

Uncategorized

Populaire militaire blog steekt de draak met Belgische defensie-uitgaven

Pieter Van Berkel

In het buitenland wordt smakelijk gelachen met onze aangescherpte militaire ambities. Zo steekt Oryx, een van de populairste militaire blogs ter wereld, op Twitter de draak met het nieuws dat de Belgische regering meer wil uitgeven aan defensie.

Oryx is een militaire blog van twee Nederlanders, Stijn Mitzer en Joost Oliemans. De website verwierf de laatste maanden wereldwijde bekendheid door het oplijsten van de Russische en Oekraïense materiele verliezen in de Russisch-Oekraïense oorlog.

Op het Twitter-account van Oryx wordt de Belgische intentieverklaring weinig serieus genomen. Zo verwijst men naar een eerdere belofte in 2014 van voormalig premier Elio Di Rupo (PS) om onze defensie-uitgaven tegen 2024 op te trekken naar 2 procent van het bbp. “In 2014 verklaarde de Belgische premier Di Rupo dat België van plan is tegen 2024 2 procent van zijn bbp aan defensie-uitgaven te besteden”, klinkt het. “Gisteren verklaarde de Belgische premier De Croo dat België van plan is tegen 2035 2 procent van zijn bbp aan defensie-uitgaven te besteden.”

Daarop volgt een oer-Hollandse Belgenmop: “Wat doe je als een Belg een granaat naar je gooit? Je haalt de pin eruit en gooit hem terug.”

https://twitter.com/oryxspioenkop/status/1538610298646671362
https://redactie.palnws.be/2022/06/aangekondigde-investeringen-in-defensie-blijken-dode-mus/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

14 gedachten over “Populaire militaire blog steekt de draak met Belgische defensie-uitgaven”

  1. Inderdaad, als je het niet kan of niet wil, geef dan niet de indruk aan anderen dat je het wel zal doen en dat je het kunt. Zo is het Arm Belgisch Leger zoals we het destijds (jaren 70) noemden niet meer van toepassing, het woordje leger mag je al schrappen. Een grote scouts bende met oude legerstock materiaal dat in de landing van Normadie is gebruikt. Beter ermee ophouden en laat de Russen maar komen, het communisme onder een grote sterke leider met een hoopje elite marionetten rond hem, zal niet veel verschil uitmaken met nu. Deze regering stelt in de laatste peiling 38% van de Vlamingen voor, waar er demografisch 60% zijn die 80% van de facturen betalen. Dus geen verschil op zich met Rusland.

  2. Zet de groenen en Ecolo uit de regering en praat eens
    met de oppositie over die 2 % en duw door met een alternatieve
    meerderheid.
    Het is toch niet meer ernstig te nemen van groen/ecolo dat ze
    stekeblind zijn voor de dreiging die uitgaat van de russische beer.
    Ik hoop dat het nooit gebeurd, maar stel dat die beer in beweging
    komt……dan zou het kunnen dat groen/ecolo plots geen klimaat
    meer heeft om te verdedigen.
    Sorry hoor, maar ze zijn compleet stompzinnig.

  3. Grootste mop is nog onze Staf Jef. Een admiraal met 4 sterren, evenveel als zijn Amerikaanse “collega”, maar dan wel met 2 armtierige fregatten en een paar mijnenjagers. Vraag, hebben wij te weinig schepen of teveel sterren (?) Niet antwoorden A.U.B. , is te belachelijk als vraag.

  4. De Nederlanders moeten niet veel zegen over ons leger —>ze zijn 99% Slechter dan onze Militairen ; en veel meer middelen hebben ze ook niet!!! Keesjes ;kijk eerst in julie eigen boezem en BDW ,Wij kunnen nog met granaten gooien 😉 ;andersom???

Plaats een reactie

Delen