Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

PS en MR krijgen meer spreektijd op Vlaamse televisie dan Vlaams Belang: “Wij blijven het lelijke eendje”

Anton Schelfaut

In coronajaar 2021 kreeg Vlaams Belang in Het Journaal op Eén 30 keer minder spreektijd dan Open Vld en cd&v. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) over de onpartijdigheid van de VRT. Zelfs de Franstalige partijen PS en MR kregen vaker het woord dan Vlaams Belang.

Twee jaar geleden kreeg de VRT in de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering de verplichting opgelegd om haar onpartijdigheid te laten monitoren. In het onderzoek, uitgevoerd door de UAntwerpen, werd onder meer een vergelijking gemaakt tussen de nieuwsuitzendingen van de openbare omroep en VTM. Ook de spreektijd van de Vlaamse politieke partijen werd onderzocht.

In 2021 ging 1,2 procent van de politieke spreektijd in VTM Nieuws naar Vlaams Belang. In Het Journaal op Eén was dat 0,9 procent. Ter vergelijking: Open Vld, de partij van premier Alexander De Croo, kreeg in VTM Nieuws 31,2 procent van de politieke spreektijd en in Het Journaal 27,6 procent. Dat is 30 keer meer dan Vlaams Belang, dat wordt voorbijgestoken door de Franstalige partijen PS en MR.

Cordon médiatique

Volgens Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) is “het cordon médiatique levendiger dan ooit”. “Deze cijfers bevestigen dat het Vlaams Belang door de Vlaamse pers nog steeds behandeld wordt als een paria”, hekelt hij. “Ondanks onze electorale kracht en onze onbetwistbare koppositie in de peilingen blijven wij het lelijke eendje. Iedereen met een democratische reflex zou hier aanstoot aan moeten nemen.”

Slootmans meent dat de machtslogica te veel doorweegt in de berichtgeving. “Mochten deze cijfers in Polen of Hongarije naar buiten komen, men schreeuwde moord en brand. Maar als het over het boycotten van het Vlaams Belang gaat, gelden er andere principes. Dan mag alles.”

Het Vlaams Belang-Parlementslid herhaalt het pleidooi van zijn partij voor ‘proportionaliteitsvorken’ bij de nieuws- en duidingsprogramma’s van de openbare omroep. “Wij vragen geen voorkeursbehandeling, maar een gelijkwaardige behandeling. De VRT, die gefinancierd wordt met geld van álle Vlamingen, moet de reële politieke verhoudingen respecteren, niet de gewenste”, besluit Slootmans.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

39 gedachten over “PS en MR krijgen meer spreektijd op Vlaamse televisie dan Vlaams Belang: “Wij blijven het lelijke eendje””

  1. Zij die hard roepen dat het Vlaams Belang discrimineert, discrimineren zelf het meest, ze komen er zelfs voor uit en zetten het op papier. Het beste bewijs dat het linkse vivaldi de grootste discriminators zijn. Wanneer gaan ze eens met bewijzen komen? Maar het debat met Tom Van Grieken en bouchez was zo goed, Tom triomfeerde en bouchez ging op zijn bek, bravo Tom.

  2. Zolang de media voor het overgrote deel bestaat uit ‘moreel superieure’ mensen die een diepe haat koesteren jegens rechts,zal er niks veranderen.
    Objectieve journalistiek in België stierf op ‘Zwarte Zondag’ in 1991.

  3. VRT meute onmiddelijk op zwart zaad zetten! Is niets meer dan pure jobcreatie voor linkse nietsnutten. Daar hoeft de belastingbetaler niet voor op te draaien! Laat de progressieve partijtjes zelf maar betalen voor hun propaganda

  4. @Liesbeth,met zo’n parade op zich heb ik geen enkel probleem,en als er ergens een regenboogvlaggetje in m’n handen geduwd zou worden,zwaai ik als ‘rechtse zak’ tóch vrolijk mee.Maar de serieuze mensen binnen die gemeenschap willen vast niet geassocieerd worden met tegen elkaar aanrijdende losbollen,en dat is hoe het overkomt bij nog (te)veel mensen.En net zoals met porno,gaat onze jeugd op den duur denken dat het zo hoort.Wat het VB betreft,aangezien de ondervoorzitter zelf homo is,begint de ‘homohaters’ stempel op die partij een beetje kort door de bocht te worden.Journalist Riach Bahri kreeg trouwens ook steunbetuigingen van ’t VB naa die laffe aanval op zijn persoon.Een gekleurde homo…..

  5. Laat ons hopen dat na 2024 het ganse linkse zootje van de VRT wordt afgevoerd en we een nieuwe staatszender krijgen.
    De HEB , Het Eigen Belang. Met een donkerbruin logo uiteraard:+)

  6. Met de verraders van N-VA aan de knoppen via de Vlaamse regering. Mijn suggestie: VRT privatiseren en een nieuwe maar ditmaal Vlaamse publieke zender oprichten die rekening houdt met de Vlaamse identiteit en de politieke verhoudingen in het parlement en waar de twee grootste partijen de voorzitter en ondervoorzitter leveren.

  7. Ons geliefd Pallieterke heeft in het nummer van deze week een dikke “pikuur” gegeven aan het Vlaams Belang. Dat ze niet tussenkwamen in het energiedebat en alleen maar voor Wollants de pollen op elkaar kregen. “Andere prioriteiten” ? vroeg ons lijfblad. Wie weinig zegt moet niet al te veel gehoord worden. Ik tracht “de mannen van het VB” te waarschuwen voor de huidige gang van zaken. Mooie plaatjes op Facebook, die eigenlijk heel kinderachtig overkomen.

  8. De VRT heeft voor mij geen enkele waarde. Het is een onbetrouwbare en manipulerende zender in handen van de Vivaldisten en de linkse woke-brigade. Dus ik kijk er niet naar. Dit intussen al meer dan 2 jaar en dat zal zo blijven. Er zijn andere, meer realistische en betrouwbare bronnen genoeg om te weten wat er in de wereld gebeurd.

  9. Ik kijk al meer dan 25 jaar niet naar de manipulators, en linkse journalisten v.d. V.R.T. ! ZE ZIJN EEN SCHANDE VOOR DE ECHTE!!!! JOURNALISTEN, DIE UIT EIGENBELANG ER NIET MEER VEEL ZIJN ! Want een echt journalist ,is neutraal en objectief. En de omgekochte gesubsidieerde geschreven pers lees ik ook al meer dan 25 jaar meer .Ik mis niets , en toch ben ik no op de hoogte van alles. Er zijn nog gelukkig andere bronnen! Groetjes 😜🤗

  10. Ik ben niet links maar ook niet rechts. Ik houd van een samenleving waar de excessen worden verwijderd of dit nu de zogenoemde “luierikken” of aan de andere kant de “poenscheppers” zijn maakt me eigenlijk zoveel niet uit. Iedereen moet zijn steentje bijdragen naar best vermogen. Heeft u pech moet er een vangnet zijn, bent u succesvol mag dit gerust worden laten zijn (zonder de typische Vlaamse zure reacties, want iedereen kan als u wil).

    Wat ik echter wel proef in dit debat is het niveau, vooral het gebrek hieraan, dat sommige reageerders aan de dag leggen om andere mensen hun mening onderuit te proberen halen. U wil personen overtuigen van uw gelijk door de meest platvloerse toogpraat en scheldpartijen te brengen, U moet er dan ook niet van verwonderd zijn dat de gemiddelde mens weinig waarde hecht aan hetgeen u verkondigd. Zeker als u zich buiten uw bubbel van gelijkgestemde, zelfde niveau gaat begeven.

    Discussie en bij uitbreiding vrije meningsuiting moeten absoluut kunnen maar deze moeten ten alle tijden onder de vorm van wederzijds respect gebeuren. En dat beste medereageerders missen de extremen, links of rechts, onder ons wel is meer dan 1 keer.

    On-topic het hele Cordon vind ik een democratisch land dan ook onwaardig. Het is eigenlijk heel eenvoudig wat men niet heeft wil men, hoe harder men hier tegenin gaat hoe harder de behoefte. Zoals duur iemand al aangegeven geef iedereen een kans en kijk wat ze er van terechtbrengen en de problemen lossen zichzelf op.

Plaats een reactie

Delen