Ron DeSantis (bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Rechter beslist dat ‘Stop WOKE Act’ in voege kan treden

Redactie PAL

Een rechter in de Amerikaanse staat Florida heeft beslist om de zogenaamde ‘Stop WOKE Act’ niet te vernietigen. Dat is een grote overwinning voor gouverneur Ron DeSantis (Republikein), die van de wet zijn paradepaardje gemaakt heeft. Er wordt verwacht dat ze vergaande gevolgen zal hebben voor de zaken die op het werk of in de klas kunnen besproken worden.

De ‘Stop the Wrongs to Our Kids and Employees’-wet (of in het kort, Stop WOKE) werd recent goedgekeurd in Florida en is het werk van de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis. De bedoeling van die wet is onder andere om diversiteitstraining op scholen of in bedrijven aan banden te leggen. Hoewel het kabinet van de gouverneur zegt dat de wetgeving dergelijke trainingen niet verbiedt, zeggen tegenstanders dat ze het bijna onmogelijk maakt om ze te organiseren.

Rechtszaak

Een groep ouders en leerkrachten die het absoluut niet eens was met de nieuwe wet dienden al enkele minuten nadat DeSantis de wet ondertekend had een verzoekschrift in tot nietigverklaring. Volgens hen houdt de wetgeving een poging in van de Republikeinen om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Leerkrachten en wetgevers zouden namelijk geen ideeën meer kunnen verspreiden over ras en seksualiteit die ingaan tegen de conservatieve denkbeelden.

Daar was DeSantis het niet mee eens, en hij krijgt daarin nu gelijk van de rechter. Mark Walker, die opvallend genoeg onder president Barack Obama werd benoemd, ziet geen wettelijke gronden om ‘Stop WOKE’ te vernietigen. Toch is hij duidelijk geen voorstander van de inhoud, wat hij nog een benadrukte in zijn uitspraak.

“Deze rechtbank zegt niet over de grondwettelijkheid van de wet, noch of ze moreel is of goed beleid uitmaakt'”, stelt Walker. “Deze uitspraak hoort dan ook niet gezien te worden als een goedkeuring van de wet of als steun voor haar inhoud”, benadrukte hij verder nog.

Hoopvol

Gouverneur DeSantis heeft zelf nog niet gereageerd op de uitspraak, en is dat volgens zijn woordvoerster Christina Pushaw ook niet van plan. Zelf geeft ze echter wel mee dat men hoopvol is dat de wet ook toekomstige juridische obstakels zal overleven. “We zijn er zeker van dat alle juridische problemen opgelost zullen raken en dat deze wet de mensen van Florida zal beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de woke ideologie“, besluit ze.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/06/rechter-buigt-zich-over-legaliteit-stop-woke-act-in-florida/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Rechter beslist dat ‘Stop WOKE Act’ in voege kan treden”

Plaats een reactie

Delen