Via ON

Uncategorized

Rechtse omroep Ongehoord Nederland op de vingers getikt door ombudsman

Carl Deconinck

De Ombudsman van de NPO, de Nederlandse Publieke Omroep, vindt dat Omroep Ongehoord Nederland (ON) aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt en daarmee de journalistieke code schendt. Dat baart de NPO “echt zorgen”. Ongehoord Nederland zegt het onderzoek serieus te nemen maar blijft achter zijn eigen uitzendingen staan.

De onafhankelijke journalistieke ombudsman van de publieke omroepen Margo Smit publiceerde gisteren de conclusies van haar onderzoek. Dat onderzoek kwam er na klachten van kijkers. Smit concludeerde daarbij dat de omroep de journalistieke code schendt als het gaat om betrouwbaarheid. Ze zegt daarbij dat “de omroep bijdraagt aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder die te corrigeren”.

Smet zegt dat ze nooit eerder in korte tijd zoveel verzoeken kreeg om onderzoek te doen naar twee specifieke programma’s van één omroep. Ze kreeg er tot juni 136 binnen. Dat wees volgens haar op een noodzaak tot een onafhankelijke en feitelijke analyse en meer duidelijkheid. De ombudsman vindt dat ON meningen niet genoeg scheidt van feiten. “Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik. Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo.”

Filip Dewinter

De Journalistieke Code van de NPO, onderschreven door ON, stelt dat “journalistieke programma’s en producties betrouwbaar, nauwkeurig en zorgvuldig, onafhankelijk, onpartijdig en onbevooroordeeld, en evenwichtig en pluriform moeten zijn”. Maar daar zou de omroep volgens de ombudsman tekort in schieten. Opvallend is dat Smit daarbij wijst naar een specifieke uitzending. Namelijk die met Vlaams parlementslid Filip Dewinter. De politicus sprak daar over omvolking. “Ons volk wordt vervangen door een ander volk. Samen met die bevolkingsruil komt ook een beschavingsruil. Onze manier van leven wordt vervangen door de immigranten”, zei Dewinter in de uitzending. “Europa wordt Eurabia.” 

Linkse partijen en nu ook de NPO vinden dat een complottheorie. Smit zegt dat de journalist in de uitzending tegenspraak had moeten geven. Zo moest men bijvoorbeeld bewijs voor die omvolkingtheorie gevraagd hebben. Ook mensen die kwamen spreken over bepaalde geneesmiddelen die ingezet werden tegen corona, zoals ivermectine of over de stikstofuitstoot zouden te makkelijk verkeerde informatie hebben verspreid zonder dat men ertegen in ging. Volgens Smit hebben de journalisten daardoor hun werk niet gedaan of hebben ze willen en wetens aantoonbaar onjuiste informatie verspreid.

Smit schrijft nog eens duidelijk dat journalisten onafhankelijk, onbevooroordeeld, controleerbaar, waarheidsgetrouw, feitelijk en transparant moeten zijn. “Dan
dien je in je producties heel duidelijk te maken over wat meningen zijn en wat een feit. Dan zijn de feiten niet afhankelijk van wie je het vraagt maar gestoeld op onafhankelijke en controleerbare bronnen
.” Maar ze nuanceert ook. De ombudsman zegt dat een ledenomroep van de Mediawet niet onpartijdig hoeft te zijn. Ook de klachten rond racisme bleken te licht te wegen.

Gevolgen

De NPO denkt nu na over hoe het zal reageren op het rapport. “We gaan de uitspraak van de ombudsman nu eerst goed bestuderen en zorgvuldig beoordelen of er aanleiding is om binnen onze bevoegdheden aan ON een maatregel op te leggen.” De NPO wil daar uiterlijk volgende week duidelijkheid over geven. Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu laat in een reactie weten dat het aan de NPO is om stappen te nemen. Ze zegt vertrouwen te hebben in het systeem waarin media zichzelf organiseren en controleren. “Ik blijf deze kwestie natuurlijk met belangstelling volgen, op gepaste afstand.”

Ongehoord Nederland zelf zegt dat het kennis heeft genomen van het onderzoek. “Als aspirant-omroep maken wij deel uit van het publieke bestel en in dit kader erkennen wij de rol van het instituut NPO-Ombudsman. Het gepubliceerde onderzoek nemen wij serieus.” Het geeft daarbij aan dat het “pal achter de uitzendingen staat die tot nu toe zijn gemaakt. Wel begrijpen we dat het voor sommigen even wennen is dat er met onze intrede andere meningen en feitelijke interpretaties te zien en horen zijn in het publieke bestel. Wij tonen en interpreteren immers de andere zijde van de nieuwsbol. Onze programma’s worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en redactionele betrokkenheid gemaakt. Dat blijven we doen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

13 gedachten over “Rechtse omroep Ongehoord Nederland op de vingers getikt door ombudsman”

  1. 🤣🤣🤣De npo, dezelfde lijn als vrt en vtm, al wat niet in hun kraam past zijn leugens terwijl deze flutzenders niets anders doen dan liegen en bedriegen. Inderdaad werd het de hoogste tijd dat er een zender is met een ‘andere’ mening, een nieuwe wind die zal uitmonden in een orkaan.

  2. Gewoon niet naar deze ultra-extreem linkse ombudsvrouw luisteren. De meeste Nederlanders en Nederlandstaligen zijn blij met deze omroep, die als enige de waarheid durft te verkondigen.

  3. Het is net de NPO zelf die onjuiste ongecontroleerde informatie verspreid.
    Natuurlijk kunnen die lafaards niet verdragen dat er eindelijk eens iemand de waarheid zegt, het is hier al niet beter dan in Rusland!

  4. Het gaat er bij mij gewoon niet in dat je volhoudt dat er geen omvolking plaatsvindt. Percentage moslims in het Brussels hoofdstedelijk Gewest: jaar 2000: 6 procent, jaar 2022 25.5 procent. Is dit een mening? Is dit een complottheorie? Moeten we nu zeggen dat er niets veranderd is aan de bevolking samenstelling? Is dat dan het feit dat we moeten horen? Is dat de waarheid?

  5. zeer eenvoudig,
    waarom hebben de politiekers een boete ingesteld van “TOT 150.000.- EURO , ” wat betreft bijvoorbeeld ivermectine . Dit geneesmiddel bestaat meer dan 20 jaar , en heeft zogoed als GEEN BIJWERKINGEN. De POLITIEKERS die dit middel verboden hebben zijn niet meer of min , RECHTSTREEKS : ” MOORDENAARS”, ; immers wat geeft hun plots het recht een geneesmiddel waardoor statistisch meer dan 80% van de mensen genezen van COVID , te verbieden. Deze ganse politieke klasse hoort gewoon thuis , voor minimaal gans hun leven in de gevangenis. Ongeveer 80% van de mensen die gestorven zijn aan covid , hadden kunnen voorkomen worden; doch dat is blijkbaar voor die corrupte politieke klasse het minste probleem, zolang zij maar REUSACHTIGE BEDRAGEN kunnen innen van de 4 farmaceutische firmas !!!! ; dit is de grootste corruptie in de geschiedenis .
    En het programma “ON ” vertelt zelfs nog VEEL TE BESCHEIDEN , over deze corrupte misdadigers.

  6. de regimegetrouwe ngo subsidietrekkers en bureauratten die tijd te veel hebben , gaan natuurlijk massaal klacht indienen bij elke mogelijke instantie als iemand de waarheid zegt .

Plaats een reactie

Delen