Republikeinen winnen symbolisch belangrijke verkiezingen in Democratisch bolwerk in Texas

campagnefoto via Twitter @MayraFlores2022

Uncategorized

Republikeinen winnen symbolisch belangrijke verkiezingen in Texas

Carl Deconinck

De Republikeinse kandidate Mayra Flores is erin geslaagd om de Democraten een Kamerzetel te ontfutselen in een klassiek Democratisch gebied in Texas. Analisten verwachten dat het een voorbode is van een komende Republikeinse reeks van overwinningen bij de komende tussentijdse verkiezingen. Flores zal bovendien de eerste Amerikaanse parlementair worden die geboren is in Mexico.

Mayra Flores behaalde 51 procent van de stemmen in het 34e district in Texas. Haar Democratische tegenkandidaat haalde 43 procent. Ze dankte God, haar familie en de kiezers van Zuid-Texas voor de overwinning en beloofde om “sterk te staan voor onze conservatieve waarden van geloof, familie en vrijheid en om de kans te verdienen om onze gemeenschap verder te dienen in de komende maanden.”

Opvallend, een belangrijk Democratisch campagnecomité steunde haar Democratische tegenkandidaat, Dan Sanchez, niet. Hij is als overtuigd katholiek namelijk niet pro-abortus, terwijl de meeste Democraten zich zeer progressief opstellen over dat thema. Daardoor kon Flores rekenen op meer middelen in de campagne dan Sanchez. Zij kreeg steun van organisaties die opkomen voor de rechten van het ongeboren kind, zoals Right to Life, maar ook van gematigde kiezers in het gebied dat zeer zwaar bevolkt wordt door latino’s.

Republikeinse wind in de zeilen

Door een hertekening van de kiesdistricten zal Flores wel opnieuw moeten meedoen aan verkiezingen in November. Het ziet er echter naar uit dat ze daar zeker opnieuw kans maakt om te winnen. Deze keer kreeg ze zelfs de stem van niemand minder dan Elon Musk. Hij maakte woensdagmorgen bekend dat hij voor het eerst op een Republikein stemde. Daarbij gaf hij ook aan dat hij hoopt dat de populaire gouverneur van Florida, Ron DeSantis, de volgende president van Amerika wordt.

Toch is de strijd verre van gewonnen, want het nieuwe kiesdistrict stemde historisch overtuigend Democratisch. Maar het huidig district kent met haar nu de eerste Republikein als vertegenwoordiger sinds 1870. 84% procent van de inwoners heeft intussen een latino afkomst. Hillary Clinton en Joe Biden haalden er ook veel stemmen. Maar de regio lijdt zwaar onder het omstreden beleid van de weinig populaire president Biden. De Amerikaanse president haalt zelfs de slechtste peilingen bij die groep, traditioneel deel van de achterban. De Democraten vrezen dan ook een pak slaag te krijgen bij de volgende verkiezingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

9 gedachten over “Republikeinen winnen symbolisch belangrijke verkiezingen in Texas”

  1. Joe Biden zal net als Jimmy Carter de annalen ingaan als een zeer zwak president.Niet enkel Latino’s zijn zeer ontgoocheld.Heel wat blanke Democratische kiezers hebben niet gekozen voor een Washington dat te prooi werd gegooid aan Woke,BLM,criminaliteit,anarchie,LBGTQ,inflatie,CRT,de duistere financiële kant van de Biden clan en extreem links gebazel.

Plaats een reactie

Delen