Russische hackers voeren grootschalige cyberaanval uit op Litouwen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Russische hackers voeren grootschalige cyberaanval uit op Litouwen

Carl Deconinck

Nadat Litouwen transporten van het Russische vasteland naar Kaliningrad, een exclave aan de Oostzee, blokkeerde, reageerde Rusland woedend. Nu blijken aan Moskou gelieerde hackers het Baltische land digitaal aan te vallen.

Vorige week maakte Litouwen bekend dat goederen op de EU-sanctielijst niet naar Kaliningrad vervoerd mogen worden. Omdat het gebied ingesloten ligt tussen NAVO-lidstaten kan Rusland daar niet veel tegen doen. Rusland sprak van een “openlijk vijandige” actie en beloofde een tegenzet. Die lijkt er nu te komen.

De Russische hackersgroep Killnet laat weten dat ze haar grote cyberaanval op Litouwen zal voortzetten als een directe reactie op het besluit van Vilnius om de doorvoer van bepaalde goederen naar Kaliningrad te blokkeren. De groep beweert dat ze al 70 procent van de Litouwse internetinfrastructuur van de rest van het web heeft afgesloten, wat naar eigen zeggen slechts 39 uur duurde. Killnet tweette: “Op dit moment verkeert Litouwen in triester omstandigheden dan Kaliningrad. En we houden onze belofte!”

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/Kremlinboti/status/1541125256936624128?s=20&t=QNzeuo1FJRgTda8RRCpI1g

Nog meer aanvallen

De aanvallen vanuit Rusland begonnen al vorige week. Zo viseerde Cyber Spetnaz de overheidsmiddelen en kritieke infrastructuur. Voorbeelden hiervan zijn luchthavens, energiebedrijven en banken. Op het Dark Web zouden heel wat hacktivisten meewerken aan deze strijd. Ze maken vaak gebruik van DDoS-aanvallen.

Litouwen maakt zich op voor nog meer aanvallen. “Het is zeer waarschijnlijk dat dergelijke of zelfs nog intensievere aanvallen de komende dagen zullen aanhouden, met name tegen de communicatie-, energie- en financiële sectoren”, zegt Jonas Skardinskas, de waarnemend directeur van het Litouwse nationale cyberbeveiligingscentrum, in een verklaring. Het agentschap heeft ook aanbevolen dat al het personeel dat verantwoordelijk is voor cyberbeveiliging bij overheidsinstellingen en particuliere bedrijven extra veiligheidsmaatregelen neemt, waaronder het controleren van de toegang van derden tot de infrastructuur. Het Baltische land benadrukt wel dat de schade veel kleiner is dan de hackers zelf aangeven.

https://redactie.palnws.be/2022/06/litouwen-blokkeert-transporten-richting-kaliningrad-rusland-reageert-woedend/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Russische hackers voeren grootschalige cyberaanval uit op Litouwen”

Plaats een reactie

Delen