Scotland Yard onder toezicht van waakhond na reeks van schandalen en mislukkingen

Shutterstock

Uncategorized

Scotland Yard onder toezicht van waakhond na reeks van schandalen en mislukkingen

Carl Deconinck

De Scotland Yard, de politiedienst van Londen, moet onder een speciaal regime nadat blijkt dat het geplaagd gaat onder een reeks van systemische problemen. Er is sprake van bijna 70.000 ongeregistreerde misdaden. Er zijn “substantiële en aanhoudende zorgen” over de prestaties, waaronder het niet uitroeien van corruptie en slechte misdaadonderzoeken.

Een reeks van schandalen zou het vertrouwen van de Britse bevolking in de politiedienst hebben aangetast. Daarom grijpt men nu in. De druppel was een laatste inspectie die opnieuw 14 significante tekortkomingen vaststelde. De resultaten zullen binnenkort beschikbaar zijn voor het brede publiek. Kranten weten nu al enkele zaken.

Zo blijkt dat de politie bijna 70.000 misdaden niet eens registreerde. Bovendien bleek het korps niet aan de nationale normen te voldoen en ook fouten te maken bij aanhoudingen en fouilleringen, waarbij de redenen voor een kwart van de aanhoudingen niet werden geregistreerd, zodat niemand kan nagaan of ze gerechtvaardigd waren.

Naast die ondermaatse manier van werken waren er ook enkele schandalen. Zo is er de moord op Sarah Everard door een officier van de Londense politie, Wayne Couzens. Die had haar ontvoerd, verkracht en tenslotte vermoord. De man kreeg levenslang. Achteraf was er trouwens ook een wake voor de vermoorde Everard, en de politie trad er opvallend hard tegen op. Een ander schandaal was de naaktfouillering van een 15-jarig kind. Er is ook sprake van ongepaste gesprekken tussen de politie onderling. De inspectie wees ook op het “kennelijk onbegrijpelijke verzuim om een reeks verdachte sterfgevallen in de zaak Stephen Port te onderkennen en op passende wijze te behandelen”.

Speciaal regime

Gisteren legde Matt Parr, de inspecteur van de waakhond voor Londen, uit waarom er een speciaal regime komt voor de Scotland Yard. De prestaties van de politie zijn ondermaats, criminaliteit wordt niet accuraat bijgehouden, het vaak niet informeren van slachtoffers wanneer hun zaak vervalt, het niet zoeken of vragen naar de mening van slachtoffers en slecht toezicht. Eerder moest de vorige chef van de Londense politie, Cressida Dick’s, al opstappen. Dat gebeurde omdat ook zij de diensten niet in de gewenste richting kon sturen. Er was sprake van teveel racisme en seksisme bij de politie.

Een verklaring van de politie luidt: “Wij erkennen de cumulatieve impact van de gebeurtenissen en problemen waar de politie mee te maken heeft. We begrijpen de impact die dit heeft gehad op gemeenschappen en we delen hun teleurstelling. Wij zijn vastbesloten om een politiedienst te zijn waar de Londenaren trots op kunnen zijn. We zijn met de Inspectie in gesprek over de volgende stappen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Scotland Yard onder toezicht van waakhond na reeks van schandalen en mislukkingen”

  1. Ze kan wel ergens op een tropisch eiland gaan rentenieren.
    “Now she is in line for a payout of more than £500,000 and a £160,000 pension” (Dick is trouwens a dike)

  2. Dan hebben het we het nog niet eens over hun centraal gelegen West-End Central Police Station, gelegen in Mayfair, een straatlengte away van Regent Street. In de volksmond, het East End gedomineerde Soho ligt aan de andere zijde van Regent Street, wordt het politiebureau ‘Bend End Station’ genoemd, waarbij ‘Bend’ uiteraard op de vele mogelijkheden duidt die boefjes en grotere criminelen in hun voordeel mogen verwachten als er een envelopje met geld aan de pas komt.

Plaats een reactie

Delen