Binnenland politiek

Vooruit-parlementslid gebruikt religieuze argumenten tegen verbod onverdoofd slachten

Wannes Neukermans

De Commissie Leefmilieu van het Brussels parlement heeft woensdag het voorstel van enkele meerderheidspartijen – Défi, Open Vld en Groen – voor een verbod op onverdoofd slachten in het hoofdstedelijk gewest verworpen.  Zes leden stemden tegen het voorstel van ordonnatie, zes voor en drie onthielden zich. Opvallend: bij Vooruit haalde fractievoorzitter Fouad Ahidar religieuze argumenten aan om zijn tegenstem te rechtvaardigen. Dierenrechtenorganisatie GAIA spreekt van een “parlementaire theocratie”.

Toch zal het voorstel nog eens aan bod komen op de plenaire vergadering van 17 juni, maar via een stemming over de conclusies van de commissie om het verbod te verwerpen. Als de conclusies verworpen zouden worden, zou het debat over het hele voorstel in de zitting heropend worden, wat zeker niet uitgesloten lijkt.

VB-voorstel ingetrokken

Zoals aangekondigd trok Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang zijn voorstel van ordonnantie in om te vermijden dat het cordon sanitaire ingeroepen zou worden om het voorstel van de drie partijen niet te steunen. Aan het einde van de zitting trok ook Cieltje Van Achter van N-VA haar voorstel in. Bij de start van de bespreking bleek namelijk meteen dat de initiatiefnemers van de drie partijen twee voorstellen tot amendement ingediend hadden.

Tijdens het debat bleek snel dat de standpunten weinig gewijzigd zijn binnen de meerderheid. Regeringspartijen PS en one.brussels (Vooruit) steunen het voorstel van de drie coalitiegenoten niet. Ook de PVDA (PTB) steunt het verbod niet. In de oppositie steunt MR het verbod wel. Ook leden van de Ecolo-fractie stemden tegen. Opvallend, want in andere landsdelen zijn ze wel fervent voorstander van een verbod op onverdoofd slachten. In Vlaanderen en Wallonië werd het verbod zelfs gestemd zonder één enkele tegenstem.

Dogmatisch, religieus fundamentalisme

Misschien durven deze partijen in Brussel het religieuze kiesvee niet voor de borst stoten en zijn ze daarom tegen een verbod op onverdoofde, rituele slachtingen. Bij Vooruit lijkt dat alvast het geval. Fouad Ahidar, fractievoorzitter in het Brussels Parlement, was expliciet tegen een verbod: “Ik kan en wil niet geloven dat God wil dat (onverdoofd geslachte) dieren lijden.” Dogmatisch, religieus fundamentalisme in het Brussels Parlement. Op Twitter reageert Ahidar dat dierenwelzijn belangrijk is, maar voegt daar nog aan toe: “Net zoals de vrijheid van religie.”

Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert verontwaardigd op de uitspraken van Ahidar. “Parlementaire theocratie in Brussel?”, richt de organisatie zich naar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageert: “In Brussel hebben religieuzen blijkbaar de macht genomen in de zelfverklaarde seculiere partijen.” Ook hij wijst op het verschillend stemgedrag in de verschillende landsdelen: “Zien de dieren anders af afhankelijk van het gewest?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

14 gedachten over “Vooruit-parlementslid gebruikt religieuze argumenten tegen verbod onverdoofd slachten”

  1. Het zoveelste bewijs dat de vrijheid van godsdienst zo snel mogelijk moet afgeschaft worden om onze democratie te redden. Wie hier dan tegen is moet dan ook maar kleur bekennen en ongeacht politieke voorkeur de islam steunen om als nieuw staatbestel geïnstalleerd te worden.
    Ik kan mij al inbeelden welke twee politieke kleuren ( en stilletjes aan ook een derde) hiermee zullen instemmen….

  2. Deze islaMIETJES willen enkel onze beschaving ondermijnen. Niet dat ik de barbaarse koran onderschrijf want eerst PIS ik er op, dan SCHIJT ik er op en dan steek ik hem gewoonweg in brand, ja SSomers uit Mechelen, ik roep niet op om mensen te vermoorden zoals jij doet, een behoefte zoals een ander, nietwaar? Maar niettegenstaande dat staat nergens in de barbaarse koran het woord schaap vermeld, enkel in hoofdstuk 2 staat dat men een koe moet slachten maar dat dat op een barbaarse manier moet gebeuren staat niet vermeld. Wat vermeld staat in hoofdstuk 2/24 is dat men de ongelovigen moet doden, verzopen vld noemt dat cultuur, maar ja, egbert laFaert is dan ook om mee te lachen. En als fouad ahidir denkt dat zijn god of wat ook denkt dat die niet barbaars is heeft deze oen nog nooit de koran gelezen. Maar dan moet hij eerst bewijzen dat er een zot, oeps, god, bestaat want zolang dat niet bewezen is kan er van blasfemie geen sprake zijn. Maar die laffe allah (is dat een M/V/Bi/Tranny of ding) durft zich niet te vertonen en ik weet waarom. De heiligen dragen een lang kleed en in Molenbeek zijn ze niet gediend van mannen in lange gewaden. (zijn dat nu een transmannen want na de foto van jenna boeve gezien te hebben) word ik zo geil, dat is waarom de islaMIETJES hun vrouwen een boerka verplichten, koran 24/31)

  3. Ze mogen van hun geloof ook een financiële gift doen aan arme families in Moslimlanden om daar in hun naam een schaap te laten slachten,maar een onverdoofd schaap de strot oversnijden in een niet-Moslimland wordt precies leuker gevonden dan arme Moslims uit hun roots te voeden……….

  4. Het is nochtans simpel: U past zich aan aan de gebruiken en de cultuur van het land waar u bent. Dit is de normaalste zaak van de wereld net zoals de taal leren van het land waar u te gast bent. De Vlaming is een braaf verdraagzaam wezen die dit doet en zich in allerlei bochten wringt om iedereen te helpen en desnoods alle ter wereld zal praten om toch maar de “vreemdeling” te kunnen te woord te staan en te helpen. Helaas wordt daar door bepaalden serieus misbruik van gemaakt. De Fiere Vlaamse Leeuw is helaas door de tijden heen zijn tanden en klauwen kwijt… en dreigt opnieuw onder de voet te worden gelopen.

  5. Het is nochtans simpel: U past zich aan aan de gebruiken en de cultuur van het land waar u bent. Dit is de normaalste zaak van de wereld net zoals de taal leren van het land waar u te gast bent. De Vlaming is een braaf verdraagzaam wezen die dit doet en zich in allerlei bochten wringt om iedereen te helpen en desnoods alle talen ter wereld zal praten om toch maar de “vreemdeling” te kunnen te woord te staan en te helpen. Helaas wordt daar door bepaalden serieus misbruik van gemaakt. De Fiere Vlaamse Leeuw is helaas door de tijden heen zijn tanden en klauwen kwijt… en dreigt opnieuw onder de voet te worden gelopen.

  6. Volgens mij volstaat het om de islam niet als godsdienst te herkennen. De Islam is veel meer dan een godsdienst. Het is een beleidsstructuur die ondermeer het geloof maar ook de rechtspleging en de sociale samenleving van haar leden regelt. De Islam erkennen is dus bij wijze toelaten dat er twee beleidsstructuren op 1 grondgebied naast elkaar kunnen bestaan. Dat kan alleen tot conflict leiden.

  7. Dit ‘fait divers’ bewijst nogmaals dat men de Grondwet moet lezen zoals het er staat. 100% letterlijk. Art. 64 en 69. Om verkiesbaar te zijn moet men :1° BELG zijn; Daar staat niet dat half of een beetje Belg met dubbele nationaliteit ook al goed is. Art. 11bis betreffende rechten en vrijheden is ook heel interessant. Daar spreekt men enkel van vrouwen, mannen en geslacht. Niks te vinden over gender en al die woke regenboog tussensoorten.

Plaats een reactie

Delen