De Commissie Leefmilieu van het Brussels parlement heeft woensdag het voorstel van enkele meerderheidspartijen – Défi, Open Vld en Groen – voor een verbod op onverdoofd slachten in het hoofdstedelijk gewest verworpen. Zes leden stemden tegen het voorstel van ordonnatie, zes voor en drie onthielden zich. Opvallend: bij Vooruit haalde fractievoorzitter Fouad Ahidar religieuze argumenten aan om zijn tegenstem te rechtvaardigen. Dierenrechtenorganisatie GAIA spreekt van een “parlementaire theocratie”.
Toch zal het voorstel nog eens aan bod komen op de plenaire vergadering van 17 juni, maar via een stemming over de conclusies van de commissie om het verbod te verwerpen. Als de conclusies verworpen zouden worden, zou het debat over het hele voorstel in de zitting heropend worden, wat zeker niet uitgesloten lijkt.
VB-voorstel ingetrokken
Zoals aangekondigd trok Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang zijn voorstel van ordonnantie in om te vermijden dat het cordon sanitaire ingeroepen zou worden om het voorstel van de drie partijen niet te steunen. Aan het einde van de zitting trok ook Cieltje Van Achter van N-VA haar voorstel in. Bij de start van de bespreking bleek namelijk meteen dat de initiatiefnemers van de drie partijen twee voorstellen tot amendement ingediend hadden.
Tijdens het debat bleek snel dat de standpunten weinig gewijzigd zijn binnen de meerderheid. Regeringspartijen PS en one.brussels (Vooruit) steunen het voorstel van de drie coalitiegenoten niet. Ook de PVDA (PTB) steunt het verbod niet. In de oppositie steunt MR het verbod wel. Ook leden van de Ecolo-fractie stemden tegen. Opvallend, want in andere landsdelen zijn ze wel fervent voorstander van een verbod op onverdoofd slachten. In Vlaanderen en Wallonië werd het verbod zelfs gestemd zonder één enkele tegenstem.
Dogmatisch, religieus fundamentalisme
Misschien durven deze partijen in Brussel het religieuze kiesvee niet voor de borst stoten en zijn ze daarom tegen een verbod op onverdoofde, rituele slachtingen. Bij Vooruit lijkt dat alvast het geval. Fouad Ahidar, fractievoorzitter in het Brussels Parlement, was expliciet tegen een verbod: “Ik kan en wil niet geloven dat God wil dat (onverdoofd geslachte) dieren lijden.” Dogmatisch, religieus fundamentalisme in het Brussels Parlement. Op Twitter reageert Ahidar dat dierenwelzijn belangrijk is, maar voegt daar nog aan toe: “Net zoals de vrijheid van religie.”
Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert verontwaardigd op de uitspraken van Ahidar. “Parlementaire theocratie in Brussel?”, richt de organisatie zich naar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageert: “In Brussel hebben religieuzen blijkbaar de macht genomen in de zelfverklaarde seculiere partijen.” Ook hij wijst op het verschillend stemgedrag in de verschillende landsdelen: “Zien de dieren anders af afhankelijk van het gewest?”