Stemmingmakerij tegen politie zorgt voor leegloop in New York

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Omstreden beleidsbeslissingen zorgen voor leegloop bij politiekorps New York

Carl Deconinck

De laatste jaren komt de Amerikaanse politie steeds vaker onder vuur te liggen. Ze zou discrimineren, racistisch zijn en te snel naar de wapens grijpen. De Democraten voerden zelfs campagne met de belofte om financiële middelen af te nemen van de politie. Nu worden de gevolgen van dat beleid zichtbaar.

Het politiekorps van New York, een van de meest progressieve steden in de Verenigde Staten, loopt leeg. In de eerste helft van 2022 verlieten al 1.596 agenten het korps. Het is de grootste exodus sinds men de statistieken bijhoudt. 524 agenten namen ontslag, 1.072 gingen op pensioen. De cijfers betekenen een stijging van 38 procent ten aanzien van het jaar daarvoor. In vergelijking met twee jaar geleden gaat het zelfs om een stijging met 46 procent.

Ex-agenten geven zelf aan dat het enkele omstreden beleidsbeslissingen zijn, zoals het afromen van middelen en het hervormen van het borgtochtsysteem, die aan de basis liggen van hun vertrek. Die beslissingen gaan bovendien gepaard met een sterke stijging van de criminaliteit. “De stad is niet meer onder controle, vooral sinds de hervorming van de borgtocht”, aldus een voormalige Queens-agent, die alleen geïdentificeerd wil worden als Joe. “De mantra is: ‘Ga weg nu het nog kan.'”

De agenten vertellen ook over draaideurcriminelen, die sneller weer vrij zijn dan ze werden opgepakt. Dat zorgt voor een groot ongenoegen bij de bevolking. Die wordt daags nadien geconfronteerd met dezelfde criminaliteit door dezelfde criminelen. De politie kan echter niet meer doen.

(Lees verder onder de tweet.)

Vroeger vertrek

In totaal zijn er nu 34.687 agenten aan de slag in New York. Een aanzienlijke daling tegenover 2019, toen er nog bijna 37.000 in dienst waren. Normaal gezien werken agenten 20 jaar of meer om hun volledig pensioen te ontvangen. Dat bedraagt 50 procent van hun laatste gemiddelde salaris. Ze maken ook vaak gebruik van hun opgebouwde vrije dagen voordat ze uit dienst treden.

“Vorig jaar was het aantal agenten dat stopte voordat ze in aanmerking kwamen voor hun volledig pensioen het hoogste in twee decennia. Dit jaar zijn we op weg naar het hoogste aantal ooit gemeten”, wist een getuigende agent te vertellen. Vaak trekken agenten naar betere oorden, zoals Texas, Florida of Arizona.

De moraal bij de politie van New York zou erg laag zijn. De politievakbond vreest dat de bevolking de gevolgen hiervan zal moeten dragen. Ze wijzen op een laag loon, inferieure voordelen en verwijten door de gemeenteraad en door politieke demagogen.

De onvrede zorgt ook voor lagere cijfers bij de rekrutering. NYPD hoopte 1.009 nieuwe agenten aan te nemen van de klas die in december werd beëdigd. Men slaagde erin om slechts 675 agenten aan te nemen. Professor Joseph Giacalone zegt dat de politiek een puinhoop heeft geschapen, die pas binnen 20 jaar weer opgeruimd zal zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Omstreden beleidsbeslissingen zorgen voor leegloop bij politiekorps New York”

Plaats een reactie

Delen