Turkije dreigt opnieuw om Zweden buiten de NAVO te houden, Finland overweegt alleen lid te worden

Shutterstock

Uncategorized

Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden tot de NAVO

Carl Deconinck

Turkije gaat nu toch akkoord met de geplande uitbreiding van de NAVO. Het ondertekende samen met Finland en Zweden een memorandum van overeenstemming in Madrid. De drie landen verklaren daarin elkaars veiligheid te waarborgen. NAVO-chef Jens Stoltenberg reageert tevreden.

Als gevolg van de Russische agressie in Oekraïne besloten Finland en Zweden hun historische koers van neutraliteit te laten varen. Ze kozen ervoor om toe te treden tot de NAVO. Een beweging die zeer positief ontvangen werd in het Westen, maar er bleek een tegenstander in eigen rangen te zijn, namelijk Turkije. Beide landen waren volgens Ankara veel te laks voor Koerdische groepen zoals PKK en YPG, maar ook de Turks-islamitische Gülen beweging. In Turkije staan die op de lijst van terreurorganisaties.

De toetreding van beide landen bleek zo op een moeilijke hindernis te botsen. Maar dat lijkt nu opgelost met dit memorandum. Daarin staat onder meer dat Zweden en Finland hun wapenexportverbod naar Turkije zullen opheffen. Ze beloven verder beter samen te werken in de strijd tegen het terrorisme. Beide landen zullen de uitleveringsverzoeken van enkele PKK-leden behandelen. De steun voor Syrisch-Koerdische milities zou ook wegvallen. Turkije haalt zo heel wat eisen binnen, al is dat vooral op papier, want een memorandum is niet juridisch bindend.

Vlotte toetreding verwacht

Nu de problemen met Turkije zijn weggestreken, staat niets nog de finale toetredingsgesprekken in de weg. Beide legers trainden bovendien al samen, dus de integratie zal naar alle waarschijnlijk zeer vlot verlopen. Ook op economisch en politiek vlak is de afstand minimaal. NAVO diplomaten denken dat alles binnen een dag kan beklonken worden. De laatste horde zal dan de goedkeuring van alle parlementen zijn. Naar verluidt zouden alle lidstaten hier ook al de nodige voorbereidingen hebben genomen.

Finland en Zweden zijn beide strategisch gelegen voor de NAVO. Finland deelt een lange grens met Rusland in het noorden en Zweden ligt aan de overkant van de Oostzee van Estland, Letland en Litouwen – drie landen die aandringen op meer steun van de NAVO in het licht van de Russische dreigingen. “Het zal onze aanwezigheid in dat deel van de wereld echt versterken”, aldus Stoltenberg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden tot de NAVO”

Plaats een reactie

Delen