Universiteit van Cambridge (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Universiteit van Cambridge wil ‘critical race theory’ introduceren in aanwervingsbeleid

Redactie PAL

Aan de prestigieuze Universiteit van Cambridge is deze week een voorstel gelanceerd om de instelling progressiever te maken. Zo wordt in het document, dat 18 bladzijden telt, onder andere voorgesteld om de controversiële ‘critical race theory’ te adopteren in het aanwervingsbeleid.

Het onderwerp van het rapport, dat op tafel ligt bij de Universiteit van Cambridge, is ‘wederzijds respect’. Maar wie het van dichterbij bekijkt, merkt al snel dat het boordevol woke technieken staat om bepaalde meningen te verbannen.

Voorstel weggestemd

In 2020 werd een gelijkaardig voorstel nog weggestemd door de professoren van de universiteit, die mochten stemmen over een document dat “respect voor alle meningen” oplegde. Concreet wou men nieuwe regels aannemen die het voor elke professor en leerling verplicht maakten om niet enkel andere meningen te accepteren, maar er ook respect voor te hebben. Dat zou in de praktijk betekenen dat het niet toegestaan is om kritiek te hebben op opinies waarmee iemand het niet eens is. Een verbod daarop zou rampzalig geweest zijn, de stemming werd daarom onthaald als een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting.

Nieuwe poging

Amper twee jaar later probeert de universiteit er een nieuw voorstel door te duwen, dat wel erg goed lijkt op het vorige rapport. De scherpe kantjes, zoals het feit dat je wenkbrauwen ophalen tijdens een gesprek als een ‘microagressie’ gezien kan worden, werden er wel uit verwijderd. Toch moet men niet denken dat het nu minder woke zou zijn dan in 2020.

Zo kan verwezen worden naar het punt over verplichte lessen omtrent diversiteit, gelijkheid en inclusie. Daarnaast wordt ook de ‘critical race theory’ naar voren geschoven, waarbij wordt gesteld dat bij de aanwerving van personeel niet enkel rekening gehouden moet worden met competenties, maar ook met factoren zoals de sociale achtergrond van mensen en hun etniciteit. Critici vrezen daarom dat het reglement een nefast effect zou kunnen hebben op de werking van de universiteit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Universiteit van Cambridge wil ‘critical race theory’ introduceren in aanwervingsbeleid”

  1. Er zullen weldra geen universiteiten meer zijn waar nog iets positiefs te leren valt. Diploma’s worden vodjes papier als bewijzen van van goed wokegedrag en -zeden.

  2. Ja Elizabeth, dat kan zo zijn….Het jammere is dat dat kleine deel
    een doorslaggevende voetafdruk heeft op het complete curriculum.
    Die wokers zijn erop uit om onze gedurende eeuwen opgebouwde
    westerse beschaving en kultuur op losse schroeven te zetten, zoniet erger.
    En eerlijk gezegd als ik hun prietpraat hoor of lees, dan heb ik het gevoel dat er hoognodig een tegenbeweging dient opgezet te worden om hun verderfelijke theorieën met wortel en tak
    uit de gemeenschap te verwijderen.

  3. De beste moet het halen op een universiteit. Niet de zwartste of de blankste.
    Normaal werkt iets en daarna stelt men statistieken op om te controleren.
    In Cambridge wil men eerst goede statistieken opstellen en dan de feiten aanpassen.
    Wat een onzin.

Plaats een reactie

Delen