Het overgrote deel van de PAL NWS-lezers vindt dat de V-partijen een front moeten vormen indien ze in 2024 een meerderheid behalen in het Vlaams Parlement. De meest recente peiling maakt dat overigens mogelijk. Slechts zeven procent verkiest een nieuw communautair akkoord met Franstalig België, terwijl ook enkele lezers aangeven een nieuwe staatsstructuur geen prioriteit te vinden. Dat blijkt uit de resultaten van onze ‘Vraag van de week’.
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil inzetten op een eenzijdige soevereiniteitsverklaring vanuit het Vlaams Parlement. “Maar ik laat die intreden in 2029. Dan zeggen we aan de Franstaligen: ofwel gaan we aan tafel zitten om te praten, ofwel gaan we in 2029 onze eigen weg”. Uit de bevraging blijkt nu dat 91 procent van onze lezers die strategie wel ziet zitten. Nochtans zou Wallonië hier niet zomaar mee akkoord gaan en zou dit tot spanningen kunnen leiden op internationaal niveau.
Geen hoop op democratische oplossing
Maar een akkoord met Franstaligen, dat ziet de gemiddelde PAL NWS-lezer niet meer zitten. “Wie nu nog steeds denkt dat België een democratie is en bijgevolg hoopt op een democratische oplossing voor een Vlaamse zelfbeschikking, zit aan de snuif”, reageert Llywelyn. “Als Bart De Wever het meent met artikel 1 van de N-VA-statuten moet hij dit mee goedkeuren”, vindt Herman S.
En dat de EU niet akkoord zou zijn, vindt lang niet iedereen een nadeel. “We kunnen dan een vrijhandelszone aangaan met de Britten, die al veel vroeger hun conclusies getrokken hebben. Er werden allerlei zware economische doemscenario’s voorspeld als de Britten de EU zouden verlaten, maar op wat akkefietjes na is daar niets van uitgekomen”, oordeelt Jan H. “Zo zal het met de Vlaamse onafhankelijkheid ook gaan. Vijf minuten politieke moed, meer is er niet nodig.”
Vrees voor Catalaanse toestanden
Toch vrezen sommige lezers de ‘Catalaanse toestanden’ Zeven procent van de lezers geeft daarom aan eerder te willen onderhandelen over een nieuwe staatshervorming met Franstalige partijen. “Het Vlaams Belang zou het confederalisme een kans moeten geven. Werk van daaruit stapsgewijs naar verandering”, geeft Jan P. aan. “Vlaamse onafhankelijkheid gaat nu gewoon niet lukken, dit gaat door niemand serieus genomen worden. Eerst confederalisme, en indien de Vlaming dit wil, Vlaamse onafhankelijkheid.”
“Politiek in België is bekend voor zijn compromissen”, voegt Leen R. daaraan toe. “Als de geldkraan binnenkort helemaal of bijna opdroogt, door transfers en financieringswet, kunnen we de zaak proper proberen af te sluiten. Geen Catalaanse toestanden hier, de beelden staan nog op mijn netvlies gebrand.” Volgens haar zou een eenzijdige soevereiniteitsverklaring felle EU-tegenstand moeten verwachten.
