“Moet koning Filip zich in naam van alle Belgen excuseren voor het koloniale verleden en moeten daaraan herstelbetalingen gekoppeld worden?” Dat was de vraag die we vorige week stelden aan onze lezers, naar aanleiding van het bezoek van koning Filip aan Congo. Uiteindelijk betuigde hij er zijn diepste spijt, maar tot echte excuses kwam het (nog) niet. De bevoegde Commissie Congo in de Kamer moet daar eerst nog over beslissen. Dit is geen wetenschappelijk onderzoek, het gaat hier louter om een lezersbevraging.
Bijna 90 procent van de respondenten vindt dat er geen excuses en geen herstelbetalingen moeten komen. “Waarom zouden de huidige Belgen, die hier niets mee te maken hebben, hun belastinggeld hieraan spenderen?”, oordeelt Paul C. “Het koningshuis treft schuld en daarvoor mogen ze met eigen middelen bijdragen.”
Deugpronken op kosten van belastingbetaler
Rudi V. wijst er ook op dat de huidige toestand van het Afrikaanse land mede veroorzaakt is door het wanbeheer sinds de onafhankelijkheid. “De Congolezen zijn vandaag de dag zelf schuldig aan slavernij. In de kobaltmijnen werken kinderen onder brutale omstandigheden.”
Elf procent vindt wel dat er excuses mogen komen. Herstelbetalingen vinden ze wel uit den boze: “Diegenen die grof geld verdiend hebben (Societé Générale, Umicore en een bepaalde Duitse familie uit Laken), mogen herstelbetalingen doen uit eigen naam, en eigen portefeuille”, reageert Ghislain B. “Maar dat die roofbaronnen nu willen deugpronken op kosten van de belastingbetaler is te zot voor woorden.” Slechts één procent van de respondenten vindt dat er wel herstelbetalingen moeten komen richting Congo.
