Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Uncategorized

Van Grieken en Francken in de clinch over Vlaamse onafhankelijkheid: “N-VA-top is achterban aan het uitverkopen”

Anton Schelfaut

Als hij in 2024 een meerderheid vindt, wil Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vanuit het Vlaams Parlement de onafhankelijkheid uitroepen. Die zou dan in 2029 moeten ingaan, na onderhandelingen met de Franstaligen. In een interview met De Zondag noemde N-VA-Kamerlid Theo Francken dat echter een onrealistisch scenario.

“Wat denkt hij dan? Dat ze in Namen, Charleroi of Brussel in paniek zullen schieten en plots wel met Vlaams Belang zullen willen onderhandelen?”, vroeg Francken zich hardop af in het interview. “Neen, hoor. Ze zullen daar zelfs niet wakker liggen van zijn verklaring. Ze zullen het gewoon negeren.”

“Dat is heel gek”, reageerde Van Grieken in ‘De zevende dag’. “Grondwetspecialisten vinden dit nochtans een heel realistisch scenario. Franstaligen en belgicisten zoals Calvo en Lachaert zitten al heel de tijd met de ‘poepers’ omdat Vlaams Belang en N-VA een meerderheid zouden kunnen halen.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Francken is zich aan het warmlopen om minister te worden in een PS-regering”

De voorzitter van Vlaams Belang herinnerde er fijntjes aan dat N-VA-voorzitter Bart De Wever er vorige week zondag in de studio van VTM Nieuws voor pleitte om de energiebevoegdheden eenzijdig naar Vlaanderen te halen. “Laat ons eerlijk zijn: mijnheer Francken is zich aan het warmlopen om minister te worden in een PS-regering”, aldus Van Grieken.

Verder wees Van Grieken erop dat 81 procent van de N-VA-kiezers wil samenwerken met zijn partij. “Hoeveel van hen willen samenwerken met de PS of Vooruit? Ik kan me niet inbeelden dat Vlaams-nationalisten liever samenwerken met een corrupte Waalse socialistische partij dan met ons. De N-VA-top is haar achterban aan het uitverkopen”, besloot hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Van Grieken en Francken in de clinch over Vlaamse onafhankelijkheid: “N-VA-top is achterban aan het uitverkopen””

  1. Theo, ja kan niet tippen aan Tom Van Grieken, nva is net zoals de cd&v (jullie eerdere coalitiepartner) geworden, cd&v zijn de belZIEKE tsjeven, nva zijn de Vlaamse tsjeven. En de Vlaming is alweer de dupe van enkelingen die een discriminatie cordon respecteren om zelf zoveel mogelijk postjes te pakken.

  2. NVA heeft de fakkel overgenomen van O-VLD als partij voor de ondernemers.VOKA en Unizo sturen NVA tegenwoordig.Werk,economie,conumptie zijn het Vlaams-nationalisme al een tijdje voorbijgestoken als belangrijkste partijpunten.Terwijl De Wever zelf te gierig is om een € in de consumpsiemaatschappij te steken,getuige de reportage van Alloo.Het geld moet uit onze zakken geklopt worden,terwijl zijn spaarboekje blijft groeien.

  3. Francken zou graag de volgende minister van defensie worden kan hij daar nog ventileren in deze lege doos waar ze de inhoud van verkocht hebben en het zwakke legertje leren boe roepen in plaats van ze materiaal te kopen

  4. Van alle partijen heeft De NVA de grootste delivery gap. Daar hebben we de aanzet al van gezien bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Verwacht wordt dat die trend zich volop doozet bij de komende verkiezingen. Ik vrees dat de NVA het zal moeten hebben van de CD&V kiezers.

  5. Erg voor de leegloperij binnen de NV-A waar belangrijke personen trachten te zoeken naar de
    juiste oplossing, en hun stap naar buiten zetten. Jullie hebben geprobeerd maar ondergaan de ene
    ontgoocheling na de andere.
    We zouden zeggen: samenwerk naar succes. Dat wordt echter weer een erge ontgoocheling.
    Dat stomme vivaldi zal de beste oplossing nog beletten.

  6. Was een Vlaamse onafhankelijkheid niet het hoofddoel van NVA? En hoe denken ze dat te bereiken zonder het VB?
    Come on Theo, ik dacht je verstandiger! Laat dat NVA varen en werk samen aan onze onafhankelijkheid!

  7. Francken,die door de N-VA even on hold werd gezet,staat zoals een vliegtuig na een onderhoudsbeurt terug op de startbaan.De motoren lopen warm.Ondertussen poogt de topman van zijn maatschappij BDW achter de schermen en de beproefde canapé politiek de PS te overhalen/op te vrijen om een nieuwe federale crew te vormen.Wie de piloot,copiloot en cabinepersoneel wordt is de hamvraag maar…..er zullen voor iedereen genoeg stoelen/kruimels zijn.Wie op de firstclass(premier), business(vice premiers) en economy(staatssecretarissen)stoel mag zitten zal afhangen van de wil van de kiezer,alhoewel daar in België een loopje wordt meegenomen….De crashploeg mag zeker niet vergeten worden!

  8. Nu is het al tegen 2029. De helft van die ouderen die een eigen land wilden is dan al overleden, dan kunnen ze zich beperken tot een onafhankelijk Vlaanderen op Second Life.

  9. Is het mogelijk om van uit het Vlaams Parlement de onafhankelijkheid uitroepen? Zo ja, dan zal het VB dat heel duidelijk moeten bewijzen want ik geloof er niets van. Als de EU Vlaanderen niet erkent als soevereine staat dan is het VB er aan voor de moeite met hun stelling. Dan blijft er maar één mogelijkheid over, met de SP een akkoord maken waarbij een 2/3 meerderheid wordt gevonden voor een staatshervorming die leidt naar een confederatie. Dat is wat de N-VA wil. Samenwerken met partijen wil niet zeggen dat je akkoord gaat met alles wat ze willen. Samenwerken betekent compromis maken. En dat is wat het VB nooit zal kunnen. Het zielige aan Tom Van Grieken is dat hij dat samenwerken als een verraad van de N-VA verkoopt. Francken is zich aan het warmlopen om minister te worden stelt hij. I.p.v. zijn pijlen op de andere partijen te richten, blijft hij maar kakken op de N-VA om hun kiezers af te snoepen. Daarmee verzwakt hij een partij die het opneemt voor de Vlamingen. En dan verwacht hij dat de N-VA met het VB wil samenwerken? Is hij werkelijk zo dom en naïef of heeft hij er hetzelfde doel mee als Filip Dewinter? Zo lang mogelijk een dik betaalde politieker blijven zonder ooit te moeten regeren? Er wel voor zorgend dat het VB genoeg goedgelovige kiezers aantrekt. Want hoe meer kiezers, hoe meer zijn partij gefinancierd wordt.

  10. LEVE BELGIË, is mijn slogan. Daarom kleef ik op mijn wagen -dat merk met de Vlaamse Leeuw erop- een Belgisch Tricoloortje.🇧🇪 In het centrale geel staat wel een ‘Zwarte Leeuw’.
    Ik verklaar me nader : gedurende de acht jaar dat ik in Africa werkte, was ik verwonderd dat men daar in de verschillende landen zóveel over België en zijn ethniciteit weet. In Abidjan kreeg ik van een collega de vraag of er bij ons ook tribalisme is. Iets wat ik uiteraard bevestigde. Bij de verduidelijking die men me vroeg vertelde ik dat er in België drie ‘tribes’ zijn : eentje met 1% der bevolking en men spreekt er duits, een tweede tribe met 40 % van de bevolking met als voertaal frans. Zelf behoor ik tot de derde bevolkingsgroep die nederlands spreekt en 59% van ‘s lands bevolking uitmaakt. Direct kreeg ik er de repliek ‘Donc vous gérez le pouvoir / Jullie besturen er het land’
    Omdat de ganse uitleg té ingewikkeld zou geworden zijn heb ik maar : ‘Bien sûr / Natuurlijk’ geantwoord. Sindsdien heb ik gedacht : die Ivoirien heeft gelijk, zo moét het zijn. In de plaats van altijd achteruit in onze schulp te kruipen, moeten WIJ Nederlandstaligen, België besturen.
    PS : mevrouw Liesbeth, corrigeer me aub, mocht ik ergens een letter verkeerd getypt hebben.🤭

Plaats een reactie

Delen