Tom Van Grieken (Photonews)

Tom Van Grieken (Photonews)

Uncategorized

Van Grieken wil in 2029 Vlaamse soevereiniteit laten uitroepen

Pieter Van Berkel

Als Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan de macht zou komen, dan wil hij vanuit het Vlaams Parlement een eenzijdige soevereiniteitsverklaring laten afkondigen die ingaat in 2029. Dat zei hij dinsdag op het sponsordiner van de Vlaams-nationalistische website Doorbraak, waarover De Standaard bericht.

“Wat ik zou doen als ik een Vlaams-nationale meerderheid zou hebben: ik doe een eenzijdige soevereiniteitsverklaring vanuit het Vlaams Parlement, maar ik laat die intreden in 2029”, zei Van Grieken.

In tussentijd zou nog onderhandeld kunnen worden met de Franstaligen. “Dan zeggen we aan de Franstaligen: ofwel gaan we aan tafel zitten om te praten, ofwel gaan we in 2029 onze eigen weg”, klinkt het. “En komt het dan tot een compromis, dan zal ik dat als Vlaams-nationalist nog slikken.”

De Vlaams Belang-voorzitter ziet voorts weinig heil in de confederalismeplannen van de N-VA, schrijft Doorbraak. “Ik hoop dat men bij N-VA inziet dat het confederale model een leugen is. Laat ons samenwerken”, aldus Van Grieken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

17 gedachten over “Van Grieken wil in 2029 Vlaamse soevereiniteit laten uitroepen”

  1. Speldeprik van ’t VB om de Franstaligen poepzenuwachtig te maken zodat ze eindelijk eens werk beginnen te maken van een confederale staat.Waarin in een ideaal scenario Vlaanderen niet meer leeggezogen wordt,maar da’s een utopie.

  2. “Wat ik zou doen als ik een Vlaams-nationale meerderheid zou hebben” (texto). Een onderhavige meerderheid in de Wetstraat vergeet het. In het Vlaams parlement misschien als BDW zich terugtrekt in het klooster. U zou dan kunnen beslissen een referendum in Vlaanderen te forceren. Maar nu weten we nog altijd niet of de Vlamingen, met het VB, een democratisch kiessysteem zullen verwerven met inspraak van de kiezer en vrijheid van meningsuiting voor de burger of dat u, horresco referens, het Belgische virus, in casu de dictatuur van de particratie, al dan niet gaat handhaven.

  3. Het uittekenen van een alomvattend maatschappelijk model is noodzakelijk om een voldoende groot draagvlak bij de bevolking te creëren. Van oudsher stammende partijpunten volstaan niet. De bekommernissen van de Vlamingen zijn velerlei en niet altijd met elkaar te verzoenen (lees: compromissen sluiten). Nog veel werk aan de winkel dus en dan vooral: woord houden!

  4. Van mij mag hij dat al uitroepen zodra hij aan de macht is, enkele minuten later al dus. En natuurlijk in één korte moeite door de EU eruit stampen, of althans een Flemxit. Brussel mogen ze houden, is toch al definitief naar de kl*ten, de luchthaven mag weer Zaventem International heten. Uiteraard ook dezelfde middag al, geen geld transfers meer naar Wallonië en het Brussels Gewest.

  5. Zelfstandig Vlaanderen is een legitiem doel. Helaas zie ik in de huidige Vlaamse regering (2022) geen bekwame politici om die verantwoordelijkheid waar te nemen. Die egotrippers zijn vooral bezig met zichzelf. Dus eerst een inhoudelijk debat om de rechten van de Vlaamse burger in het toekomstige soevereine Vlaanderen te evalueren en als afsluiter een referendum.

  6. Beste Tom , ik hoop uit de grond van mijn hart dat je lukt, maar denk dat De Wever Vlaanderen weer zal verraden, en u zal laten vallen. Voor mij is zijn partij verveld, zoals een slang tot een traditionele partij! Ik duim voor u !!! 😜🤗🤗🤗

Plaats een reactie

Delen