De wereld maakt zich klaar voor het wereldkampioenschap powerlifting in Zuid-Afrika. Het belooft een kampioenschap op topniveau te worden. Ook België wordt vertegenwoordigd door drie powerlifters. Maar wat is dat nu precies en hoe ziet het leven van een powerlifter eruit? Deelnemer Rob Esselens doet zijn verhaal. Hij is al een 9-tal jaar powerlifter en was al verschillende keren nationaal kampioen. Op internationaal niveau behaalde hij al enkele keren zilver en brons.
’t Pallieterke treft Rob Esselens in zijn natuurlijke habitat, de gym, waar de gigantische spierbundel ons onder het poeder en met grote glimlach begroet. Dat poeder is om frictie tegen te gaan bij de deadlift. “Maar ik begrijp hoe het eruit ziet”, lacht Esselens. “Op weg naar een wedstrijd ben ik eens gestopt in Denemarken waar ik het ongeluk had controle te hebben gekregen. De politie keek ook vreemd op toen ze een grote zak wit poeder vond in mijn koffer.”
Wat houdt powerliften precies in?
“Powerlifting is eigenlijk een krachtdriekamp met drie grote ‘movements’ of bewegingen. Het begint bij de squats, het kniebuigen, zoals ze zeggen. Dan komt het bankdrukken op de borst en dan ten slotte het deadliften vanop de grond tot op heuphoogte. Die drie disciplines worden dan in totaal opgeteld en verrekend op basis van je gewicht. Het is niet hetzelfde als gewichtheffen zoals op de Olympische Spelen. De bewegingen zijn anders. Bij gewichtheffen worden er twee bewegingen uitgevoerd. De eerste heet de ‘snatch’. De bar wordt dan eigenlijk vanop de grond in één keer boven het lichaam getild. De tweede is de ‘clean & jerk’. Dan wordt de bar eerst tot schouderhoogte getild en dan pas boven het hoofd.”
Bij powerliften steunt iedereen elkaar
Rob Esselens
“Powerliften is enorm aan het groeien, hoewel het nog niet zo populair is als gewichtheffen. Wereldwijd komen er steeds meer powerlifters bij. Het is altijd spannend om te zien hoe mensen eraan beginnen en talent tonen. Powerliften is voor mij prachtig, zeker de gemeenschap errond is echt een grote familie. Er is veel vijandigheid in andere sporten, veel concurrentie tussen atleten die het elkaar niet gunnen. Bij powerliften is dat niet zo. Hier steunt iedereen elkaar, zelfs tijdens de wedstrijden. Het is een warme en toegankelijke sport die iedereen kan doen met begeleiding en verstand.”
Hoe ben je met powerlifting begonnen?
“Ik doe het van mijn 19 jaar, intussen een negental jaren. Het is begonnen als hobby die uit de hand liep. Helaas kan niet iedereen hiermee zijn brood winnen, waardoor ik ook nog gewoon een fulltime job heb. Er zijn wel powerlifters die nevenactiviteiten kunnen uitbouwen en zo geld kunnen verdienen met powerliften.”
“Ik ben hier eigenlijk mee begonnen door mijn vorige hobby. Ik tenniste en besloot na een blessure mijn lichaam te versterken. Door mijn studies werd tennis moeilijk. Fitnessen was wel nog toegankelijk. Daar kwam ik in aanraking met powerlifters en verschillende van hen, onder wie mijn coach, zeiden dat ik er wel talent voor had en raadden me aan eens mee te doen aan een wedstrijd. Dat heb ik dan voor het eerst in 2015 gedaan.”
“Ik doe nu mee aan zowel nationale als internationale wedstrijden. Die beginnen altijd met een technische controle van het gebruikte materiaal. Daarna wordt men gewogen en dan komen de disciplines. Eerst het squatten. Dan het bankdrukken. Ten slotte komt de deadlift. Alle resultaten worden verrekend aan de hand van je lichaamsgewicht en dat wordt dan je uitkomst. Op die manier kun je vergelijken met verschillende gewichtscategorieën.”
Kunt u met uw fulltime job genoeg trainen om te strijden op topniveau?
“Het is een pijnlijke realiteit dat ik in zo’n kampioenschap niet boven op de lijst sta. Het deelnemersveld bestaat uit de besten van de wereld en er doen verschillende professionele powerlifters aan mee. Ik heb door mijn job al trainingen moeten overslaan, maar ik probeer drie keer per week te trainen. Zij, daarentegen, trainen soms drie of vier keer per dag. Ik hoop binnen de top 20 te blijven. Qua squats ga ik voor de 275-280 kilo. Bij het bankdrukken hoop ik 190 kilo te bereiken en bij deadliften hoop ik op de magische 300 kilo.”