Klimaatactivist die zich vastlijmde aan de grond naar de spoed met bloedklonters, politie arresteert de rest

Twittter- Gianluca Grimalda

Uncategorized

Verhoogde terreurdreiging in Oostenrijk wegens proces tegen islamitische haatprediker

Carl Deconinck

In Wenen ging maandag het proces van start tegen een gevaarlijke haatprediker. De man wordt gelinkt aan een reeks bommeldingen over heel Oostenrijk. Er waren samen vijf meldingen in Wenen, St. Pölten en Graz. Men vermoedt dat het gaat om een gecoördineerde actie. Het terreurdreigingsniveau in het land is verhoogd.

De bommeldingen, verzonden vanuit een anoniem e-mailadres waren gericht tegen verschillende rechtbanken, de Joodse gemeenschap en de magistraat in Wenen. Een islamistische cel zou verantwoordelijk zijn voor de actie. Het proces moest wel onderbroken worden. De politie ontruimde de rechtszaal en een speciaal team moest het gebouw in Wenen doorzoeken. Hetzelfde gebeurde op de andere locaties. Finaal kon het proces wel doorgaan.

De daders zouden sympathisanten van de aangeklaagde prediker kunnen zijn. De man spoorde verschillende familieleden om te gaan vechten in Syrië. De Oostenrijkse krant de Krone kreeg ook een van de dreigbrieven in handen. In die brieven heeft men het over de Russische oorlog tegen Oekraïne en de hulp aan het aangevallen land. “Ze vermoorden onze broeders uit Tsjetsjenië”, staat er te lezen. Daarnaast roept het ook op tot de “dood van alle joden en ongelovigen in Oostenrijk”.

Stijgende terreurdreiging

Eerder hadden de veiligheidsdiensten nog gewezen op de stijgende terreurdreiging. Omar Haijawi-Pirchner, die de leiding heeft over de Oostenrijkse staatsveiligheid, wees er nog op dat islamisten tijdens de pandemie hun activiteiten hebben verlegd naar het internet. “En de gevolgen daarvan doen zich nu weer acuut voelen in het echte leven”, klinkt het.

De staatsveiligheid had zijn observaties van de islamitische scène enige tijd geleden al opgevoerd, benadrukte het ministerie. Minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner (ÖVP): “De dreiging van het islamistisch terrorisme staat centraal in het werk van de staatsveiligheidsdiensten en wordt vooral in nauwe samenwerking met onze Europese partners bestreden. Wij zullen daartegen optreden met alle consequentie en alle noodzakelijke middelen, want de rechtsstaat mag zich niet laten intimideren.”

Eerder zorgde er een Iraakse IS-cel voor opschudding in Oostenrijk. De groep bestond uit ex-kaderleden van IS en had plannen om aanslagen te plegen. Onder meer de marathon van Wenen was een potentieel doelwit. De Islamitische Staat zou nog meer plekken in Europa in het vizier nemen. De organisatie wil onder meer de in februari omgekomen leider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi wreken.

https://redactie.palnws.be/2022/04/veroordeelde-is-terrorist-werkte-als-beveiliger-in-oostenrijks-vaccinatiecentrum/


PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Verhoogde terreurdreiging in Oostenrijk wegens proces tegen islamitische haatprediker”

Plaats een reactie

Delen