De Nederlands komiek Hans Teeuwen heeft in een satirische video een reeks nieuwe woke-termen voorgesteld. Die zijn volgens hem nodig om het slachtofferschap dat mensen meemaken juist te kunnen beschrijven.
“We leven in tijd waar het slachtofferschap, godzijdank, steeds populairder wordt”, steekt Teeuwen van wal. “Steeds meer mensen beseffen dat ze veel pijn of verdriet gehad hebben en dat hen een groot onrecht is aangedaan.” Daarom heeft de Nederlandse taal volgens Teeuwen nood aan een reeks nieuwe woorden, die deze zaken juist kunnen beschrijven. “Via deze terminologie kan het leed van mensen juist begrepen worden”, stelt de komiek.
‘Ongewenst oogcontact’: Volgens Teeuwen is dit een gevoel dat we allemaal kennen. “Je zit in de tram en plotseling kijkt iemand je recht in de ogen. Uiteraard wil je dat helemaal niet, dat ze zo je ziel binnenkijken. Het is een vorm van visuele verkrachting.” Om die invasie van je privacy onder woorden te kunnen brengen heeft hij nu gelukkig de ideale term gevonden.
Discussieverlies en veiligheidsverdriet
‘Stemverheffingstrauma’: Geen visuele verkrachting deze keer, maar wel een auditieve. “Hier is nooit aandacht voor, maar heel veel mensen krijgen er wel mee te kampen”, stelt Teeuwen. “Je praat met iemand, die wordt boos en gaat zijn stem verheffen. Dat doet natuurlijk pijn.”
‘Discussieverlies’: Volgens Teeuwen was er ook een woord nodig voor het emotionele leed dat iemand kan ervaren wanneer hij of zij een discussie met iemand anders verliest. “Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals te weinig argumenten of gebrek aan kennis, maar het verlies van een discussie is het verlies van iets wat je dierbaar is.” Bij verlies hoort een rouwproces, waarvoor dus een woord nodig is.
‘Talententerreur’: Iedereen kent het gevoel wel wanneer iemand beter blijkt te zijn in iets. “Stel je voor dat iemand een job krijgt omdat die beter is dan jou of omdat die harder gewerkt heeft. Die heeft dan recht op die rol? En jij? Jij blijft achter met het gevoel dat je minder goed bent. Dat doet pijn en verdient aandacht.”
‘Veiligheidsverdriet’: Ook mensen die opgegroeid zijn in een veilige en aangename omgeving ervaren problemen, die niet altijd erkend worden. “Opgroeien zonder iets tekort te komen is veel zwaarder dan mensen zich realiseren. Voor die mensen zijn er namelijk geen herdenkingen of is er geen aandacht waar ze zo naar hunkeren.”