VRT-CEO Frederik Delaplace (foto: Belga)

Uncategorized

VRT NU wordt VRT MAX: “Niet de bedoeling om concurrentie aan te gaan met andere streamingplatformen”

Wannes Neukermans

Het online video- en audioplatform van de openbare omroep, VRT NU, krijgt een nieuwe naam en wordt VRT MAX. Dat kondigde CEO Frederik Delaplace, donderdag aan bij de voorstelling van het jaarverslag van de VRT in het Vlaams Parlement.

Op het streamingplatform van de VRT kan je onder meer tv-programma’s, films en reeksen van één, Canvas en Ketnet live bekijken of herbekijken. Ondanks dat het platform maandelijks gemiddeld 800.000 Vlamingen bereikt, staat het niet in de top vijf in ons land, zei Delaplace donderdag in de commissie Media van het Vlaams Parlement. De nieuwe naam moet daar verandering in brengen en de VRT-content tot bij een nog breder, nieuw en vooral jong publiek brengen.

Spraakverwarring

“We merkten bovendien uit onderzoek dat er spraakverwarring was tussen VRT NU en VRT NWS”, aldus Delaplace. “Maar VRT NU gaat niet over nieuws, het gaat over de totaliteit van het digitale aanbod van de publieke omroep en daarom herdopen we het in het najaar, eind augustus, in VRT MAX.” Een nieuw logo volgt later deze zomer.

De bedoeling van het nieuwe platform is niet om de concurrentie aan te gaan met andere streamingplatformen, zoals Streamz of Netflix, zei Delaplace nog. “Onze ambitie is sterk geënt op onze rol als publieke omroep. Maar het is wel heel belangrijk dat we dat waardevolle aanbod van de VRT kunnen ontsluiten op de digitale kanalen.”

De VRT-topman zei in het parlement ook dat de geprekken tussen VRT en het Vlaamse streamingplatform Streamz opnieuw worden opgestart, nadat eerdere onderhandelingen afsprongen. “Als publieke omroep geloven wij nog altijd heel sterk dat we er in Vlaanderen alle belang bij hebben om samen te werken. Als we een akkoord kunnen vinden waarbij we de kansen van de hele Vlaamse mediasector versterken en tegelijk verstandig omgaan met de financiële middelen van VRT, dan zullen we de eerste zijn om zo’n akkoord te sluiten. Maar die twee voorwaarden moeten wel verworven zijn”, voegde Delaplace daar aan toe op de website van VRT.

Openbare omroep in crisis

De Vlaamse openbare omroep zit al langer in de hoek waar de klappen vallen. Zo blijkt nu dat er VRT-schermgezichten zijn die meer dan een half miljoen euro verdienen. Daarnaast moet de VRT fel besparen, wat leidde tot een besparingsronde van 116 werknemers. Ook de productie van ‘Thuis’ wordt uitbesteed. Woensdag kwam er ook een rapport naar buiten waaruit bleek dat de VRT de Franstalige partijen PS en MR meer aan het woord laat dan bijvoorbeeld het Vlaams Belang. “Problematische cijfers”, volgens verschillende journalisten.

Ook voormalig VRT-journalist en politicus Siegfried Bracke spaarde zijn kritiek op de VRT niet in zijn meest recente interview met Weekblad ’t Pallieterke: “De Vlaamse openbare omroep kan niet met de Vlaamse identiteit omgaan.”

https://redactie.palnws.be/2022/06/siegfried-bracke-oud-journalist-vrt-en-oud-kamerlid-n-va-de-openbare-omroep-kan-niet-met-de-vlaamse-identiteit-omgaan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

13 gedachten over “VRT NU wordt VRT MAX: “Niet de bedoeling om concurrentie aan te gaan met andere streamingplatformen””

  1. Nieuwe naam en nieuw logo, net als bij politieke partijen. Wie er zeker aan verdienen zijn studiebureaus. Een beetje zalf hier en een beetje daar, maar de worm zit diep in de appel en men bijt maar rustig door.

  2. MAX – net als Omroep Max in Nederland zeker. De omroep voor de ouderen. Dat wordt taarten bakken, bootje varen met Andre van Duin, bed and breakfasts testen…

  3. Wat V.R.T. nodig heeft, zijn ECHTE JOURNALISTEN, EN GEEN POLITIEKE!!! D.W.Z. NEUTRAAL EN OBJECTIEF!!! WAT NU NIET IS . Ook ALLE POLITIEKE PARTIJEN MOETEN IN VERHOUDING AAN BOD KOMEN, wat nu niet is . V.R.T. is betaald met geld van ALLE VLAMINGEN!!! HYPOCRIETE JOURNALISTEN. 🤮

  4. Ik heb die trieste figuur bezig gehoord. Hoe meer hij zei dat vrt neutraal was hoe ongeloviger het klonk. De vooringenomenheid droop gewoon van zijn gezicht. Zuurpruim Cools ( hou me tegen of ik doe wat ) probeerde een paar keer een klein beetje door te duwen maar hield er al snel mee op, kwestie van haar stoeltje niet in gevaar te brengen. Uw eigen sullige baas ondervragen. Geen sinecure.

  5. Geachte heer Delaplace: uw interviewer dierf u uiteraard niet in de hoek duwen, of ze kon inpakken! Wat ik versta . Maar nu naar de kern van de zaak: uw transparantie: maak uw getal eens bekend , nu we toch over wedden bezig zijn , wel wat hypocriet hé? En maak van uw snertzender eens een OBJECTIEVE, EN NEUTRALE ZENDER , EN GEEN POLITIEKE ? IN MIJN OGEN BENT U ( IK GA BELEEFD) BLIJVEN, EEN HYPOCRIETE MEEGRAAIER, WAAR IK TOTAAL GEEN RESPECT VOOR HEB . IK HOOP DAT JE DIT LEEST, EN IK WEET OOK DAT U JE MIDDELVINGER OPSTEEKT, EN DAT ZAL MIJ OOK WORST WEZEN. MAAR IK HEB UW INKOMEN NIET , PROFITEUR . IK HEB MEDELIJDEN MET U .GROETJES. 🤮🤮🤮

  6. Geachte Heer Delaplace, in mijn ogen ( sorry voor het woordgebruik) bent u gewoon een links , overbetaald, stuk crapuul! Hebt u een huishouden, vrouw ,kinderen, ? Durft u nog onder hun ogen komen ? Ik denk het wel ! U laat de tweede grootste partij van Vlaanderen, minimaal aan het woord??? En ik die dacht dat journalisten objectief en neutraal zouden moeten zijn. Ik dool weer. U bent geen crapuul, maar crapuul in het kwadraat. Ik beklaag uw gezin. 🤔🤔🤔

Plaats een reactie

Delen