Elio Di Rupo (Photonews)

Elio Di Rupo (Photonews)

Uncategorized

Wallonië ontvangt Europese miljoenen: “Als PS komende weken federaal pensioenakkoord sluit, zit hierin belangrijke reden”

Wannes Neukermans

De Waalse overheid zal binnenkort geld ontvangen in het kader van het Europese relanceplan. Er is daarvoor echter eerst een akkoord nodig op federaal niveau over de pensioenhervorming. “Als de PS de komende weken het toch op een federaal pensioenakkoord(je) gooit, zit hierin een belangrijke reden”, reageert De Tijd-hoofdredactrice Isabel Albers.

In totaal zal Wallonië een bedrag van 1,48 miljard euro ontvangen van de Europese Unie, in het kader van het ‘nationaal plan voor herstel en veerkracht’. Die bedragen van de Europese Commissie zullen worden gebruikt om een reeks projecten op Waalse bodem te financieren. Zo komt er onder andere een biotechnologieschool en wordt de installatie van 5.400 elektrische laadpalen op Waals grondgebied hiermee gefinancierd.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/05/waalse-begrotingsplan-is-rond-geen-nieuwe-belastingen-en-staatsschuld-verkleint/

Drie mijlpalen

Het gaat niet om een blanco cheque van de Europese Commissie. Wallonië zal dus niet in één keer 1,48 miljard ontvangen, maar de bedragen zullen gespreid betaald worden op basis van de behaalde resultaten op elk niveau. Om de vrijgave van de eerste schijf van 221 miljoen euro te verzekeren, moest de Waalse regering de voorbije zes maanden drie mijlpalen behalen die door Europa werden geëist. Zo moest er een hervorming komen van de ondersteuning van werkzoekenden, moest er een grondig begrotingsplan komen en moet de Waalse regering mensen helpen die aan autonomieverlies hebben geleden.

Door de Belgische institutionele complexiteit hangt de financiering van Wallonië ook deels af van de federale regering. Zolang de pensioenhervorming niet rond is, kan de Waalse regering het Europese geld onmogelijk ontvangen. Een politiek akkoord tussen de meerderheidspartijen tegen 21 juli zou België op die manier in staat stellen om zijn eerste betalingsverzoek – ook voor de Waalse regering – in te dienen. De kans bestaat dus dat de PS haar Waalse belangen voorop zal stellen en zo snel mogelijk een (halfslachtig) akkoord zal vormen over de pensioenhervorming.

https://redactie.palnws.be/2022/05/di-rupo-wallonie-failliet-de-wever-vergist-zich/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Wallonië ontvangt Europese miljoenen: “Als PS komende weken federaal pensioenakkoord sluit, zit hierin belangrijke reden””

  1. Als er (weer) te krijgen valt.zal ’t rap in orde komen.En wss wordt er tegen de EU véél minder tegengeprutteld dan tegen de Vlamingen om de verplichte doelstellingen te halen.

  2. PS :Federaal,Waals of Franco/Brussels is één grote mesthoop waarop de Francophone haan in patois kraait en Vlaanderen (diktatoriaal)onder de knoet houdt en pluimt,met de goedkeuring van Nederlandstalige federale excellenties,la haute finance en het Hof.Jan Hesp mag af en toe eens zonder tanden miauwen en afgevijlde nagels klauwen!

  3. Je kan van de Waalse politiekers zeggen wat je wil maar zij krijgen het, zelfs als minderheid in België, altijd weer voor mekaar om met de poen te gaan lopen! En onze “Vlaamse” (enkel in hun partijnaam) politiekers laten begaan. Voor hen geen probleem zolang ze maar op hun postjes kunnen blijven…

Plaats een reactie

Delen