Zware uitbarsting van vogelgriep in Zeeuws-Vlaanderen

Illustratiebeeld shutterstock

Uncategorized

Zware uitbraak van vogelgriep in Zeeuws-Vlaanderen

Carl Deconinck

Aan de Nederlandse kust kampt men met een sterke opstoot van de vogelgriep. Texel en Zeeuws-Vlaanderen zijn beide getroffen. Duizenden vogels vonden al de dood. Vooral meeuwen en sterns lijden onder de hoge sterfte.

In Zeeuws-Vlaanderen treft men nu honderden dode grote sterns. Men vreest dat er nog meer zullen volgen. In het Zeeuwse natuurgebied Waterdunen leven normaal zo’n 7.000 grote sterns. De berichten komen nadat eerder in Texel en op het eiland Griend al twee kolonies lijden onder de vogelgriep. Het nieuwe getroffen gebied is het natuurgebied Waterdunen bij Breskens, vlakbij de grens.

Fred Schenk van Het Zeeuwse Landschap legt uit dat het virus snel om zich heen grijpt. “We hadden een prachtige start van het seizoen met een enorme vestiging van die grote sterns. Ze broeden op snavelafstand en dat zorgt ervoor dat ze elkaar erg snel besmetten. Het slaat enorm om zich heen nu.” Nochtans klonk het enkele weken terug nog positief dat er 7.000 paar grote sterns aanwezig waren in het gebied. De hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is sinds 2016 in Nederland. Het treft voornamelijk watervogels en pluimvee. Maar de huidige variant besmet ook vogels die aan de kust leven zoals grote sterns en meeuwen. Het is dit jaar voor het eerst dat de vogelgriep ook in de broedperiode heerst.

Voorzichtigheid geboden

Men vreest dan ook dat het virus binnenkort Vlaanderen zal bereiken. Het is ook al vastgesteld in Frankrijk en Engeland. In Oostende ontving men al enkele zieke vogels uit verschillende kustgemeentes. Men werkt nu met quarantainemaatregelen voor verdachte dieren. Vogelgriep is vooral heel schadelijk voor vogels, maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen ermee besmet raken. Gebiedsbeheerders roepen mensen dan ook op geen kadavers op te rapen en honden aangelijnd te houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Zware uitbraak van vogelgriep in Zeeuws-Vlaanderen”

Plaats een reactie

Delen