Bert Anciaux over het vertrek van Ahidar uit Vooruit: “Reactie van partij op uitspraken over Gaza was niet oké”

Bert Anciaux en Fouad Ahidar tijdens een 1 meiviering in 2014. Belga

Cultuuroorlog

875.000 dollar uit Amerikaans steunplan gaat naar onderzoek “mondelinge geschiedenis” van racisme en seksisme

Redactie PAL

Uit het steunplan van 1,9 miljard dollar dat president Joe Biden opstelde om het herstel van de Amerikaanse economie na de coronapandemie te bevorderen, vloeit zo’n 875.000 dollar naar onderzoek naar de ‘mondelinge geschiedenis’ van racisme en seksisme. Daarmee gaat Biden in tegen de bedoeling van het plan, omdat dit niets te maken heeft met het herstel van bedrijven na corona.

Eerder dit jaar werd in de Amerikaanse senaat het herstelplan van president Joe Biden goedgekeurd. Daarbij werd zo’n 1,9 miljard euro vrijgemaakt om bedrijven te steunen na de moeilijke coronaperiode. Het plan werd echter enkel door de Democraten goedgekeurd, omdat de Republikeinen van mening waren dat er te veel geld werd vrijgemaakt. Zij riskeren nu gelijk te krijgen. Bepaalde economen, waaronder een voormalig medewerker van president Barack Obama, stellen namelijk dat het plan een te zware impact op de economie heeft. Eén van de gevolgen daarvan is de hoge inflatie.

Mondelinge geschiedenis

‘Mondelinge geschiedenis’ is een wetenschappelijke onderzoeksmethode waarbij men het verleden gaat beschrijven door middel van mondelinge getuigenissen. Meestal gaat het dan om mensen die zelf iets hebben ervaren, waarvan men nu de verhalen wil verzamelen en vastleggen. Dat doet men door middel van interviews die worden opgenomen of neergeschreven. Zo’n 875.000 dollar uit het herstelplan gaat naar organisaties die met deze onderzoeksmethode bezig zijn.

Zo kunnen geschiedkundigen die afkomstig zijn uit regio’s die historisch gezien minder rijk zijn via het programma “sponsoring voor werkloze geschiedkundigen” op steun van de overheid rekenen. Concreet gaat het dan om gebieden waar meer Afro-Amerikanen of latino’s wonen. Die steun kan toegekend worden voor een periode die tot 11 jaar kan bedragen.

Een ander voorbeeld is de steun van 60.000 dollar die naar Virginia Espino gaat. Haar project gaat op zoek naar de geschiedenis van de Latijns-Amerikaanse bevolking die naar Amerika geëmigreerd is. Daarbij wil ze naar eigen zeggen bijzondere aandacht schenken aan vrouwen die met stereotypering te maken krijgen in hun dagdagelijkse leven.

Ten slotte kan een derde project rekenen op zo’n 360.000 dollar. Het gaat om een tentoonstelling in Philadelphia, waarbij men een “project op poten wil stellen over verschillende platformen, om zo de historische wortels bloot te leggen van het racisme in Amerikaanse wetenschap en gezondheidszorg”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “875.000 dollar uit Amerikaans steunplan gaat naar onderzoek “mondelinge geschiedenis” van racisme en seksisme”

  1. Wat een verkwisting van belastinggeld aan PoCo-fata morgana, ter maximalisatie van woke propaganda over vermeend “racisme” en dito “sexisme”. Eens temeer blijk wokeness pathologisch te zijn !

Plaats een reactie

Delen