Antony Blinken (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Amerikaanse buitenlandminister laakt partijdigheid China in oorlog Oekraïne

Belga Press Agency

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi opgeroepen zich uit te spreken tegen de Russische agressie in Oekraïne. Volgens Blinken kan China niet volhouden dat het “neutraal” is in het conflict, zolang het Rusland blijft steunen.

De buitenlandministers van de Verenigde Staten en China hebben zaterdag vijf uur lang met elkaar gesproken op het Indonesische eiland Bali, waar de afgelopen dagen de G20-top plaatsvond. Het was de eerste keer sinds oktober dat de twee bijeenkwamen. Doel was te voorkomen dat de spanningen van de laatste tijd onbedoeld op een conflict uitlopen.

Taiwan en mensenrechten

Beide ministers vonden na afloop dat de ontmoeting positief was verlopen. Volgens Blinken waren de gesprekken “nuttig, eerlijk en constructief”. Zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi liet weten dat overeenstemming is bereikt om de betrekkingen te verbeteren. Toch uitte Blinken ook flinke kritiek op de Chinese houding ten opzichte van Rusland. Op de G20-top was veel kritiek op Rusland en volgens de Amerikaan is dit het moment voor China om de “duidelijke agressor” te veroordelen.

Blinken zegt daarnaast tegenover Wang zijn zorgen te hebben geuit over de mensenrechten in China en de situatie in Taiwan. De vrede en stabiliteit rond het eiland dat China claimt, noemt hij van “cruciaal belang”. De verwachting is dat de twee ministers ook voorbereidingen hebben getroffen voor een digitale ontmoeting tussen de presidenten Joe Biden en Xi Jinping. Die zou in de komende weken moeten plaatsvinden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Amerikaanse buitenlandminister laakt partijdigheid China in oorlog Oekraïne”

  1. De Amerikanen zijn het bombarderen van Libië en de oorlog tegen Irak vergeten.Onder het voorwendsel van Weapons of mass Destruction vielen ze Irak binnen.De bezwaren van de Verenigde Naties werden genegeerd en met valse satelliet foto’s probeerden ze de wereld te overtuigen van hun gelijk!De bezwaren van zowel China als Rusland werden toen van tafel geveegd.Tony Blair die de Amerikanen in Irak slaafs volgde moest nadien toegeven dat dit een foutieve beslissing was.De US hebben geen last van de strafmaatregelen tegen Rusland die wel als een boemerang in het gezicht van de EU terugvliegen en de winter moet nog beginnen!In plaats van voor miljarden dollars aan materiaal te sturen naar Oekraïne zou men beter een bestand bewerkstelligen en vredesgesprekken beginnen.

Plaats een reactie

Delen