Vraag van de Week: Een cordon sanitaire rond de PVDA?

Raoul Hedebouw. Photonews

Uncategorized

Amper vrijwillige terugkeer van transitmigranten: “Dringend nood aan aanklampende aanpak”

Anton Schelfaut

N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman en Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) pleiten voor een aanklampende aanpak van transitmigranten. Uit cijfers die het Kamerlid opvroeg bij de bevoegde ministers blijkt immers dat vorig jaar bijna 3.500 transitmigranten werden onderschept, maar dat er van een effectief terugkeerbeleid geen sprake is.

Uit de cijfers die Roggeman opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) blijkt dat de politie vorig jaar 3.458 transmigranten heeft onderschept. Die zijn hoofdzakelijk van Eritrese afkomst (46,12 procent). 

Het effectieve aantal zou echter nog hoger liggen, aangezien de politiediensten niet altijd een administratief verslag opmaakten door de geldende coronamaatregelen. Hierdoor ontbreekt een duidelijk overzicht van personen die illegaal op ons grondgebied verblijven en worden ook hun gegevens niet bijgehouden. “We hebben zelfs geen vingerafdrukken wanneer ze een misdaad begaan. Op die manier wordt de opsporing wel heel erg moeilijk”, zegt Roggeman. “De problematiek blijft maar aanslepen en de lokale politie zit op sommige plekken met de handen in het haar. We vragen een duidelijk plan.”

West-Vlaanderen meest getroffen provincie

Verder tonen de jaarcijfers aan dat West-Vlaanderen het meest getroffen wordt door de problematiek van illegale transmigranten. Zo werd in 2021 52,4 procent van de transmigranten op Belgisch grondgebied onderschept in de kustprovincie. 34,88 procent van hen werd aangetroffen in Zeebrugge, een stijging van net geen 8 procent ten opzichte van 2020.

“Dat zijn hallucinante cijfers”, reageert Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese. “We hebben dit reeds meermaals aangekaart bij de staatssecretaris voor Asiel en Migratie en de minister van Binnenlandse zaken, maar het blijft dweilen met de kraan open. De aanhoudende problematische situatie zorgt in Zeebrugge al een ganse tijd voor onrust en een onveiligheidsgevoel voor onze inwoners én financiële schade voor onze havenbedrijven.”

“Vrijwillige aanpak werkt niet”

Om transmigranten ervan te overtuigen om vrijwillig naar hun land van herkomst terug te keren, versterkte voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (cd&v) de zogenaamde ‘outreachteams’. Zij informeren de onderschepte transmigranten over de mogelijkheden om terug te keren naar hun land van herkomst. In 2021 keerden 14 personen op die manier terug.

Volgens Roggeman haalt deze vrijwillige aanpak niets uit. “Een beleid waarbij slechts weinig transmigranten kunnen overtuigd worden om vrijwillig terug te keren, waarvan het grootste deel met een premie, is niet effectief”, klinkt het.

Tot slot betreurt Roggeman dat kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) dezelfde weg wil bewandelen als haar voorganger. “We hebben nood aan een echte aanklampende aanpak en een dwingend terugkeerbeleid voor personen die illegaal op ons grondgebied verblijven”, besluit hij. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Amper vrijwillige terugkeer van transitmigranten: “Dringend nood aan aanklampende aanpak””

Plaats een reactie

Delen