Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (foto: Belga)

Uncategorized

Artsen Zonder Grenzen sluit opvang niet-begeleide minderjarigen: “Moeilijke doelgroep”

Wannes Neukermans

Artsen Zonder Grenzen (AZG) sluit op 15 juli haar opvangcentrum voor niet-begeleide buitenlandse minderjarigen (NBMV) in Brussel. Sinds oktober 2021 vonden meer dan 250 jongeren er bescherming, begeleiding en huisvesting aangepast aan hun kwetsbare situatie.

De situatie van jonge migranten op doorreis in België is volgens AZG al jaren precair en dat weten de sociale actoren in Brussel: zonder een onvoorwaardelijke huisvestingsstructuur en zonder aangepaste ondersteuning vinden deze jongeren, die soms meerdere maanden op Belgisch grondgebied verblijven, geen enkele hulp op hun maat, ondanks de bestaande wettelijke bepalingen.

Aangepast opvangmodel

“De voorbije negen maanden heeft het project een vaak onzichtbaar publiek, zonder huisvesting of adequate ondersteuning, onder de aandacht gebracht”, legt projectverantwoordelijke Julien Buha Colette uit. “Artsen Zonder Grenzen en de partners hebben aangetoond dat ondersteuning van deze jongeren wel degelijk mogelijk is, als het opvangmodel wordt aangepast aan hun realiteit.”

Deze jongeren, voornamelijk afkomstig uit de Hoorn van Afrika, hebben een moeilijke migratiereis achter de rug. “Ze ervaarden geweld, ontbering en allerlei soorten misbruik. Dankzij het project kwamen enkele van de belangrijkste gevolgen van deze migratiereis voor het eerst aan het licht”, aldus Julien Buha Colette.

De afgelopen maanden zijn veel institutionele en associatieve actoren benaderd om de observaties en aanbevelingen te presenteren die tijdens het project zijn gedaan. “Het nut van het project is unaniem erkend en er is vooruitgang geboekt om het project door de autoriteiten te laten hervatten. Maar ondanks de inspanningen van de verschillende betrokken actoren is er nog geen datum voor hervatting vastgesteld.”

Geen huisvestingsorganisatie

Het project beantwoordde volgens AZG aan een humanitaire behoefte, namelijk het opvangen van minderjarigen in de winter. “Maar Artsen Zonder Grenzen is geen huisvestingsorganisatie. Het project was vooral een antwoord op een acute noodsituatie, en nooit bedoeld als een langetermijnoplossing”, legt Julien Buha Colette uit.

Al sinds september 2021 wordt gemeld dat meer en meer niet-begeleide minderjarigen moeten zien te overleven in de Brusselse straten. De dienst Voogdij van FOD Justitie telde zo in totaal tussen de 600 en 700 niet-begeleide minderjarigen in 2020. Al is dat zelfs een sterke onderschatting, volgens verschillende ngo’s.  “Bij de groep die uit angst of wantrouwen niet bij de overheid gerapporteerd wil worden, is de situatie kritiek”, vertelde Geraldine Julien van SOS Jeunes. “Zij kunnen nergens terecht en zijn totaal op zichzelf toegewezen, zonder oplossingen of alternatieven.” Terwijl de migratiestromen in coronajaar 2020 sterk afgeremd werden, bleef het aantal niet-begeleide minderjarigen dat asiel aanvroeg overigens stabiel. Daarnaast was er ook een opvallende stijging van het aantal Afghaanse niet-begeleide minderjarigen.

(Lees verder onder de titel.)

https://redactie.palnws.be/2021/09/opvallende-stijging-afghaanse-niet-begeleide-minderjarige-asielzoekers-in-coronajaar-2020/

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor is het de bedoeling het project in samenwerking met het middenveld voort te zetten. Volgens de CD&V-staatssecretaris gaat het om een “moeilijke doelgroep”, maar blijft het wel de bedoeling om de betrokken jongeren “uit het onwettig verblijf te halen en te begeleiden naar het reguliere netwerk”, zo zei ze maandag in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Omdat het huidige gebouw niet meer beschikbaar is, lopen er met het Brussels gewest gesprekken over een andere mogelijke locatie.

https://redactie.palnws.be/2021/09/steeds-meer-niet-begeleide-minderjarigen-in-brussel/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Artsen Zonder Grenzen sluit opvang niet-begeleide minderjarigen: “Moeilijke doelgroep””

  1. Alles te herleiden tot het afstoppen van die instroom en het pamperen van fake vluchtelingen. Dat werkt als een trekijzer en de NGO’s zijn de raadgevers De Moor, lief meisje met de Sidonie kin en een pretentie van jewelste: je bent gebuisd! Terug naar je kabinet of zoek naar een job waar minder pretentie voor nodig is bvb huisbewaakster of cafebazin…

Plaats een reactie

Delen