Bron: Belga

Binnenland politiek

Bart De Wever over drugsproblematiek Antwerpen: “Wortel van alle kwaad is Europese migratiebeleid”

Wannes Neukermans

De stad Antwerpen heeft deze zomer te maken met drugsoverlast door een groep illegale Tunesiërs. Dat vertelde N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever in ‘Terzake’. Zijn politiekorps doet wat het kan, maar het probleem ligt bij het Europese migratiebeleid, aldus De Wever. “Illegale Tunesiërs proberen drugs te pushen.”

Vooral in en rond de Diepestraat klagen bewoners en handelaars momenteel over drugsoverlast. Al wil De Wever dat wel nuanceren. “De criminaliteit is de afgelopen tien jaar met een derde gedaald, wij zijn de veiligste grootstad van België. Maar bepaalde problemen zijn niet onder controle.” Zo is dat het geval voor de georganiseerde misdaad. Heel Europa heeft daar volgens De Wever mee te kampen, maar havenstad Antwerpen steekt er toch bovenuit.

Migratiebeleid

Cijfers bevestigen dat de politie wel degelijk actief is in de wijk. ” In de Diepestraat en omgeving hebben we dit jaar 1.265 pv’s geschreven – heel veel voor drugs, voor illegaal verblijf – en er zijn niet minder dan 346 mensen gearresteerd”, aldus de burgemeester van Antwerpen. Maar al die actie van de politie is dweilen met de kraan open, volgens De Wever. “Dit jaar zijn het Tunesiërs. Maar die mensen hebben niets: geen verblijfsstatuut, geen verblijf, geen geld.”

De politie pakt hen dan wel op, het parket doet naar mening van De Wever onvoldoende. Dat geldt ook voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Die kunnen de opgepakte Tunesiërs hoogstens terugsturen naar Italië. En ook dat gebeurt amper.

“De wortel van alle kwaad lijkt mij toch het Europese migratiebeleid te zijn”, aldus De Wever. “Wij zijn een continent zonder grens waar iedereen die illegaal binnenkomt de facto wordt beloond. We zeggen al jaren dat men daarmee moet stoppen.”

Federale en Europese oplossingen

De Wever vindt dat er twee dingen moeten gebeuren. “Je moet de georganiseerde misdaad de kop indrukken – en daar doet het federale niveau veel te weinig aan – en je moet het aantal handlangers zien te beperken die de business kan rekruteren, zijnde illegale criminelen.”

“Er is heel weinig capaciteit bij de Dienst Vreemdelingenzaken”, zegt de N-VA-voorzitter. “De terugkeercijfers zijn dramatisch en wij zijn weer het putje van het Europese asielbad. Alleen Oostenrijk heeft nog meer asielzoekers per capita dan België.”

Maar daar wil kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor iets aan doen. Zij zit momenteel in Marokko, “net om die samenwerking inzake terugkeer te verbeteren”. Ze erkent dat er onvoldoende plaatsen zijn in de gesloten centra, maar wijst erop dat al is beslist om het aantal plaatsen uit te breiden. “Ik ben heel blij dat meneer De Wever naar Europa verwijst”, zegt de staatssecretaris nog. Volgens haar liggen de teksten klaar voor een hervorming van het Europese migratiebeleid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

18 gedachten over “Bart De Wever over drugsproblematiek Antwerpen: “Wortel van alle kwaad is Europese migratiebeleid””

  1. “Wortel van alle kwaad, is het Europese migratiebeleid”.

    Misschien dan, samen met het Vlaams Belang, een pro- Vlaams front voor Vlaanderen en een anti- EU front vormen, i.p.v. het Vl.B. te weren en af te breken ?
    Trouwens, wat De Wever ( vaak ) zegt, komt rechtstreeks, al jaren, van het Vl.B. Maar, dat zijn dan fascisten, mestkevers enz. hé !
    Daarbij komt dat Europees beleid faalt op alle vlakken. Alleen wat betreft het creëren van een nieuwe, rijke, EU politieke adel en het invoeren van een totalitaire EU- staat, dat loopt van een leien dakje.
    Het schandaligste voorbeeld is de POLITIEKE beslissing om de Europese buitengrenzen open te houden. We vliegen naar De Maan en terug, er draaien satellieten om De Aarde die, vanop die hoogte, een nummerplaat kunnen lezen. Technisch/ medische hoogstandjes, zoals open harttransplantaties worden, aan de lopende band, met succes uitgevoerd.
    De James-Webb- telescoop stuurt “diepste beelden van het universum ooit” naar De Aarde, wat een onvoorstelbare, technische realisatie is.
    En dán, komen aankakken dat een landsgrens niet kan worden beveiligd ?! Dit is een zuivere politieke beslissing, genomen door een bende criminele EU- politici.
    Lokale politici azen op een vet betaalde EU post, waardoor ze niet tegen de schenen van de EU mogen schoppen. Hierdoor verzuimen ze aan hun plicht; om op te komen voor eigen volk. En, ja, ” het moet van Europa”, is toch ooh zooo makkelijk om verantwoordelijkheid weg te schuiven.
    Lafaards !

  2. Beste mijnheer de Burgemeester, U zegt dat er drugsproblemen zouden zijn. De ganse problematiek is te herleiden tot de ‘gebruiker’. Mocht er niet gebruikt worden, dan zou er geen handel zijn. Zó simpel is het. Stop het gebruik en laat daarom iedereen een drugtest afleggen, te beginnen bij de hoogste in rang op het Schoon Verdiep, en publiceer de namen van de gebruikers. Voor de rest plak er 21% btw op en laat de boel los. Dan stort dat handeltje zó in.

  3. Daar is mijnheertje ‘warm en koud’ weer. Partijen die voor een streng immigratiebeleid zijn, zet hij daarvoor weg als racisten. Hij wil zelfs niet met hen praten. Denemarken, ook lid van de EU, heeft een strenger immigratiebeleid, dankzij de rara … socialisten. Dus het kan wel degelijk. Hij moet zich niet verschuilen achter de Europese laffe dwangmaatregelen. Trouwens, gaat hij nu ook de socialisten laten vallen?

  4. De criminaliteit is de afgelopen 10 jaar met een derde gedaald? Het enige wat de afgelopen 10 jaar gedaald is, is de motivatie om aangifte te doen voor Vlamingen. Als je in mekaar wordt geslagen op straat en je belt de politie, dan vragen ze of je een ambulance nodig hebt en als dat niet het geval is, dan zeggen ze om s anderendaags aangifte te doen. Als een recidivist die veroordeeld was voor gewapende overval, je probeert uit de auto te sleuren en met een wapen staat te zwaaien, en je belt de politie, dan zeggen ze om ’s anderendaags aangifte te doen. Als je dan vraagt om hem thuis op te wachten en het wapen af te pakken, zeggen ze dat je ’s anderendaags aangifte moet doen. Dat is de dienstverlening in de “meest veilige grootstad van Vlaanderen”. Snap je hoe de cijfers dalen? Als er stront aan de knikker bij de Joe Biden van Wilrijk, dan staat het POSA 24/7 voor BDW zijn deur en verder is het de schuld van Europa wat hij Antwerpenaren aan doet met zijn wanna-be Vlaams belang.

  5. De wortel van het kwaad. Dat is geen scoop. Met het vingertje alleen wijzen geraken we geen millimeter vooruit. Wat is uw alternatief en via welke coalitie gaat u die realiseren? Mijn concreet voorstel: de Vlexit.

Plaats een reactie

Delen