Friends mede-bedenker Marta Kauffman. Foto's Twitter en Photo News

Friends mede-bedenker Marta Kauffman. Foto's Twitter en Photo News

Cultuuroorlog

Bedenkster ‘Friends’ schaamt zich voor transgendermoppen en gebrek aan diversiteit in serie

Simon Segers

Marta Kauffman (65), mede-bedenker van de populaire sitcom ‘Friends’, heeft in een interview haar spijt betuigd over de representatie van transgenderpersonen in de serie. In een recent interview met de LA Times verontschuldigde ze zich ook over “het gebrek aan diversiteit”.

Friends deed in het verleden al de wenkbrauwen rijzen bij critici omwille van de hoofdzakelijk blanke cast, omdat de serie zich afspeelt in het diverse New York City. Kauffman had het destijds moeilijk met de kritiek, maar lijkt er nu een andere mening op na te houden. “Het is niet eenvoudig om je schuld te erkennen en dat ook toe te geven. Het is pijnlijk om jezelf in de spiegel te kijken. Ik schaam mij dan ook dat ik 25 jaar geleden niet beter wist.” Ze gaf in het interview ook aan dat ze “institutioneel racisme” beter leerde begrijpen na de dood van George Floyd en de daaruit volgende aanklachten jegens de serie.

Mannelijke voornaamwoorden

Kauffman verontschuldigd zich nu ook voor de presentatie van de vader van Chandler, een transgender vrouw in de serie. Het personage kreeg een mannennaam en de verwarring over de correcte voornaamwoorden vormde dikwijls de basis voor grappen in de serie. “Voornaamwoorden waren niet iets wat ik toen begreep, dus het personage werd aangeduid met ‘zij’. Dat was een vergissing”, verduidelijkte ze. Kathleen Turner, de actrice die de transgenderrol op zich nam, gaf zelf toe op dat moment geen probleem te zien in het personage. “Vandaag zou ik de rol natuurlijk niet aannemen, want er zijn echte mensen die dat zouden kunnen doen” , aldus de actrice.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Bedenkster ‘Friends’ schaamt zich voor transgendermoppen en gebrek aan diversiteit in serie”

  1. Wel, wel, wel. Wie heeft er nog een zak stof en as om naar Kauffman op te sturen? Maar uiteindelijk toont dit aan hoe kwalijk het allemaal is. Ik denk niet dat Kauffman opzettelijk mensen heeft willen kwetsen. Als ik van haar was ik zou niet door het stof kruipen voor een aantal zure mensen met lange tenen die niet snappen wat ironie en satire is. Het gaat volgens mij helemaal de verkeerde kant op en het wordt hoog tijd dat de weldenkende mens zich begint te verzetten tegen de dictatuur van de moralisten met een pauwenstaart.

Plaats een reactie

Delen