Bellator houdt vast aan omstreden beslissing

Affiche kamp

Uncategorized

Bellator houdt vast aan omstreden beslissing

Carl Deconinck

In Bellator 278 werd het topgevecht tussen Juliana Velasquez en Liz Carmouche onderbroken door een beslissing van de scheidsrechter. Het publiek, de media en de verliezer gingen niet akkoord. Velasquez en haar advocaat vochten de beslissing aan, maar nu wees MMA-organisatie Bellator dat verzet af.

Op 22 april vochten Juliana Velasquez en uitdager Liz Carmouche de belangrijkste kamp van Bellator 278. De inzet was hoog: de Bellator flyweight titel bij de vrouwen. Velasquez was tot dan toe ongeslagen. In de vierde ronde had Carmouche haar echter tegen de grond gewerkt en probeerde Carmouche het af te maken door middel van enkele elleboogstoten. Daarop kwam scheidsrechter Mike Beltran tussen en verklaarde hij Carmouche de winnaar door TKO (technical knock-out).

Velasquez ging in beroep tegen de beslissing en vroeg om de uitslag te herzien. Ze wijst erop dat ze sommige slagen nog kon ontwijken en zich actief verdedigde. Haar heupen waren bijvoorbeeld omhoog om ruimte te creëren. De scheidsrechter kwam tussen zonder dat ze haar positie kon verbeteren. Ze zegt geen schade te hebben opgelopen door de acties van Carmouche en verder te kunnen vechten. Velasquez en haar advocaat wijzen er bovendien op dat de jury sprak van een KO op het wedstrijdblad en niet van een TKO. Scheidsrechter Beltran zou later ook toegegeven hebben een fout te hebben gemaakt.

Fout van de scheidsrechter?

Velasquez vroeg dus om de uitslag te herzien wegens een fout van de scheidsrechter. Meer nog, ze eiste de winst op, aangezien ze ver voorstond op punten en de wedstrijd onterecht is stilgelegd. Na de wedstrijd had ze ook al een herkansing gevraagd toen Carmouche had aangegeven dat wat haar betreft de beslissing correct was. Carmouche had dan ook geen oren naar de uitdaging.

Ze kreeg ook steun van een voorname scheidsrechter in de sport, ‘Big’ John McCarthy. Beltran had namelijk aangegeven dat hij dacht dat Velasquez haar bewustzijn had verloren, maar dat was het geval niet. Volgens McCarthy moet een scheidsrechter kijken naar de kleine dingen, zoals de ogen van een een vechter in een moeilijke situatie, maar ook naar het bredere plaatje, zoals de lichaamshouding in kritieke momenten. Door een volledig beeld kan een scheidsrechter dan beter inschatten of een vechter verder kan, zo legt hij uit. Hij concludeert dat een vechter niet het slachtoffer mag worden van een fout van de scheidsrechter. Voor hem zou de uitslag van de wedstrijd wijzigen naar een ‘no contest’.

Nu raakt bekend dat Bellator het verzet verwerpt. Bij Bellator wijst men er dat de scheidsrechter zijn beslissing nam in eer en geweten, met als doel de vechtster te beschermen tegen letsels. Een fout in het belang van de voorzichtigheid is dan ook aanvaardbaar als het is om Velasquez te beschermen, aldus de organisatie. Velasquez kan wel nog in beroep gaan. Alleen zal haar kamp dan nieuwe informatie moeten aanbrengen. Dat lijkt een moeilijke opdracht. Ze hebben nog tot 20 augustus om een beslissing te nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen